Calvarul cetateniei romane pentru moldoveni

Basarabenii care doresc sa redevina romani sunt sabotati de autoritatile comuniste ale lui Voronin si jefuiti de samsarii de acte


Relatiile dintre Romania si Republica Moldova s-au inrautatit brusc: Voronin a simtit ca ii fuge electoratul de sub picioare pentru alegerile locale din mai cand l-a auzit pe Basescu spunand ca exista 800.000 de cereri pentru cetatenie romana venite de la basarabeni. Insa procesul de obtinere a cetateniei este unul indelungat si dificil. ZIUA prezinta o varianta de solutionare a acestei situatii: cetatenia romana sa poata fi redobandita in fiecare judet. Refuzul Chisinaului de a deschide doua noi consulate romanesti la Cahul si Balti devine irelevant.


Ce spune legea


Procesul redobandirii cetateniei romane de catre basarabeni este unul indelungat si dificil, plin de capcane. Redobandirea cetateniei romane se face in baza Legii 21 din 1991 care stipuleaza la art 35: "Fostii cetateni romani care, inainte de data de 22 decembrie 1989, au pierdut cetatenia romana din diferite motive o pot redobandi la cerere, in baza unei declaratii autentificate, in strainatate, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei, iar in tara, la notarul public, chiar daca au alta cetatenie si nu isi stabilesc domiciliul in Romania. Beneficiaza de dispozitiile alin. 1 si cei carora li s-a ridicat cetatenia romana fara voia lor sau din alte motive neimputabile lor, precum si descendentii acestora".


Smecherii consulare


In primul rand consulatele Romaniei din alte tari decat Republica Moldova refuza sa primeasca solicitari de redobandire a cetateniei romane - desi Legea 21/1991 spune clar ca aceste cereri se primesc la "misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei". Cetatenii Republicii Moldova care doresc sa redobandeasca cetatenia romana se adreseaza in acest sens Amabsadei Romaniei la Chisinau printr-o scrisoare in care introduc un plic autoadresat. Ambasada trimite solicitantului - dupa un termen oarecare - prin plicul autoadresat o invitatie pentru depunerea dosarului, ca si o lista cu actele necesare.


In mod ciudat, aceasta invitatie nu este nominala - ea contine doar numarul de inregistrare, data si ora la care solicitantul trebuie sa se prezinte la ambasada. In cazul in care in dosarul prezentat exista o greseala, solicitantul este trimis la plimbare si invitatia pastrata. Ghinionistul nu are decat sa reia procedeul: scrisoare cu plic autoadresat, sa astepte raspunsul ambasadei si tot asa. Insa invitatia ramasa capata o valoare destul de ridicata: intre 500 si 700 de euro, dupa cum informeaza sursele ZIUA. In schimbul acestei sume, un alt doritor de cetatenie romana isi poate depune dosarul in baza invitatiei retinute - sarind astfel peste rand. Sursele ZIUA mai afirma ca exista in prezent basarabeni care au adresat Ambasadei Romaniei la Chisinau cerere pentru redobandirea cetateniei romane inca din anul 2003 si nu au primit nici pana in ziua de azi invitatie sa-si depuna dosarele. Sursele ZIUA ne-au informat ca in sediul Ambasadei Romaniei la Chisinau exista o incapere plina cu saci doldora de cereri pentru cetatenie. Un detaliu interesant: anuntul privind obtinerea cetateniei romane este facut in Monitorul Oficial - insa Ambasada Romaniei de la Chisinau refuza sa puna Monitorul Oficial la dispozitia celor interesati - astfel ca o suma de intermediari fac bani frumosi efectuand o simpla cautare pe internet.


Pe mana Justitiei de la Bucuresti


Trecand de furcile caudine ale consulatului si ambasadei, dosarul doritorului de cetatenie ajunge pe mana justitiei romane - respectiv Comisia Biroului de Cetatenie. Care comisie este formata din doar cinci magistrati si mai mult decat atat, nici unul din acesti magistrati nu are norma intreaga la aceasta comisie. Practic ei se prezinta o data, maxim doua ori pe saptamana la aceasta comisie - iar posibilitatile fizice nu le permit sa rezolve mai mult de 20-30 de dosare. Din 2006 Ministerul Justitiei afirma ca lucreaza la un proiect pentru o noua lege a cetateniei romane - proiect tinut deocamdata la secret.


Cum se descurca smecherii


Incepand cu luna august 2002 procesul de acordare a cetateniei romane pentru basarabeni a fost practic blocat - exista mii de oameni care si-au depus cererile in aceasta perioada si care inca asteapta cetatenia romana.


Insa nu pentru toti basarabenii este valabila aceasta situatie: sotia, fiica si ginerele lui Serafim Urechean (fostul primar al Chisinaului) au primit foarte rapid cetatenia romana in iunie 2003 - avand cererile depuse doar cu cateva luni inainte. Hotararea de Guvern 622 din 29 mai 2003, publicata in Monitorul Oficial nr. 394 din 6 iunie 2003, semnata de premierul Adrian Nastase, ministrul Justitiei Rodica Stanoiu, ministrul de Externe Mircea Geoana si ministrul de Interne Toma Zaharia, acorda cetatenia romana pentru Urechean Larisa - sotia lui Serafim Urechean, Pohila Violeta - fiica lui Serafim si a Larisei ca si lui Pohila Oleg, ginerele fostului primar de Chisinau. (George DAMIAN)


Solutia rezolvarii cererilor: descentralizarea


Proiectul simplificarii procedurale: "Daca in locul Comisiei Centrale analiza dosarelor se va face la nivelul fiecarui judet, de catre Tribunal, practic vor fi dintr-odata 41 de Comisii in loc de una singura".


Intarziata impardonabil, recunoasterea (termen mai adecvat decat re-dobandire) cetateniei romane pentru aceia carora le-a fost pur si simplu furata, dupa ocuparea de catre URSS la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial a Regatului Romaniei (incepand cu Basarabia. Inclusiv Sudul, cu Nordul Bucovinei si Tinutul Herta), precum si pentru descendentii lor, trebuie sa se faca printr-o procedura simplificata. Era de asteptat ca dupa 1989 printr-o lege speciala cu caracter reparatoriu, statul roman sa recunoasca in bloc drepturile (rezultand din calitatea de cetatean roman) acestor persoane si descendentilor lor, iar mai apoi la autoritatea administrativa sa se faca simple verificari si inregistrari in evidenta populatiei cu eliberarea actelor de stare civila si de identitate.


Inlauntrul Uniunii Europene este posibila insa readucerea in actualitate a Chestiunii Basarabiei si a Bucovinei si a Timocului a Chestiunii Aromanilor - chestiuni care, pentru mai multa eficienta a demersului propriu al Basarabenilor/Bucovinenilor, cred ca trebuie privite ca nedespartite, afirma avocatul Antonie Popescu, unul dintre responsabilii guvernamentali pentru romanii de pretutindeni, autor al unui proiect de simplificare a redobandirii cetateniei romane sustinut de Asociatia Civic Media. Proiectul, din care redam extrase mai jos, va fi supus spre dezbaterea studentilor basarabeni si a mediului academic la o conferinta despre Basarabia care se va desfasura la Universitatea Bucuresti cu ocazia celei de a 89-a aniversari a Unirii cu tara, la 27 martie a.c.


Proiectul de simplificare a redobandirii cetateniei


Astazi, simplificarea nu trebuie sa priveasca doar actul care face dovada cetateniei romane a descendentului. Trebuie spus ca, potrivit legii romane, cetatenia romana se dobandea prin nasterea din cetateni romani.(Cazul descendentilor din cetateni ai Regatului Romaniei.) - Certificatul de Nastere, Buletinul de Identitate, Pasaportul nu fac decat o simpla dovada a acestui drept dobandit prin nastere. In lipsa lor, dovada se face cu orice mijloc de proba permis de legea Romana - Codul Civil Roman si de Codul de Procedura Civila. Din nefericire, la inceputul anului 2001, guvernul nou instalat a suspendat pentru 6 luni solutionarea cererilor, apoi procedura a fost suspendata sine die, iar receptia cererilor nu mai putea fi facuta decat ca in trecut, la misiunile diplomatice. Multi din cei care au ratat "dezghetul" 1999-2000 au ratat si pasaportul european acum. Nici dupa 2004 nu s-a schimbat situatia. Conform Proiectului sustinut de societatea civila, o procedura cu adevarat simplificata de recunoastere a cetateniei romane ar insemna:


1. In primul rand ca proba sa fie simpla (deci fara aberanta probatio diabolica, cu rusinoasa trimitere a solicitantilor in "gura lupului" la autoritatea RM sau Ucraineana pentru confirmari ale denumirilor localitatilor, ale prezentei lor in organizarea administrativa a Judetului X, ori supunerea solicitantilor la calvarul rectificarilor de nume rusificate, ucrainizate, rectificare inutila din moment ce erau prezente in acte celelalte elemente de identificare, stabilire a star civile).


2. In al doilea rand receptia cererilor sa revina la nivelul autoritatii judetene (de la frontiera de nord-est, spre exemplu).


3. In al treilea rand, dar cel mai important - pentru urgentarea rezolvarii situatiei - solutionarea cererilor sa fie data Sectiei Civile a Tribunalului (oricarui tribunal judetean, dar sectiei civile - sectie competenta pentru orice act de stare civila - ca sa existe cai de atac apelul si recursul). (D.E.)


Cat costa cetatenia romana


Desemnata ca fiind cea mai saraca tara din Europa, Republica Moldova ofera salarii care rareori depasesc 100 de dolari pe luna. In aceste conditii, cheltuielile minime pentru redobandirea cetateniei romane depasesc 200 de dolari. Astfel, la depunerea dosarului doritorul de cetatenie romana trebuie sa plateasca o taxa de 21 de dolari. Apoi trebuie sa vina de doua ori la Bucuresti: o data pentru a se prezenta in fata Comisiei pentru cetatenie, a doua oara pentru a depune juramantul de credinta fata de Romania - aproximativ 150 de dolari. La toate acestea se adauga taxele pentru legalizarea actelor necesare la dosar - inca 50 de dolari. (G.D.)


Blocaj la Justitie


Intre anii 1991-2001, basarabenii si bucovinenii si-au depus cererile pentru obtinerea cetateniei romane la Directia Generala de Pasapoarte din Bucuresti. Astfel, intre anii 1991-2001 94.916 basarabeni au reusit sa obtina pasaportul romanesc, informeaza Serviciul de Comunicare Publica al Ministerului Administratiei si Internelor. In aceeasi perioada, doar 3387 de bucovineni au redevenit cetateni romani. Incepand din anul 2002, procesul acordarii cetateniei romane a fost blocat. Aceasta sarcina a fost trecuta de la Directia Generala Pasapoarte la Ministerul Justitiei. Probabil ca urmare a "reorganizarii", in cursul anului 2002 nici un basarabean si nici un bucovinean nu a primit cetatenia romana. Ministerul Justitiei si-a dat adevarata masura a capacitatii sale administrative in cursul anului 2003 cand au fost aprobate 6 (!) cereri de obtinere a cetateniei, venite din partea unor basarabeni. In 2004 activitatea a fost reluata in forta: 257 basarabeni au primit cetatenie romana si 5 bucovineni. In anul 2005 doar 1317 basarabeni au primit pasaport romanesc, impreuna cu 11 bucovineni. (G.D.)


UE nu se amesteca


Comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, a afirmat in cursul vizitei sale la Bucuresti de la sfarsitul saptamanii trecute ca a primit de la Monica Macovei proiectul de lege pentru cetatenia romana, care va fi analizat de expertii Comisiei Europene. De fapt, dupa cum o dovedeste o scrisoare din 2005 de la comisarul European pentru extindere Olli Rehn, structurile Uniunii Europene nu au nici un drept sa se amestece in problema cetateniei. Un basarabean exasperat de tergiversarile autoritatilor romane a adresat o scrisoare comisarului Olli Rehn intreband care sunt prevederile europene care nu permit redobandirea cetateniei romane. Raspunsul venit de la biroul comisarului european afirma clar: "Nici Tratatul de Infiintare a Comunitatii Europene, nici Tratatul Uniunii Europene nu contin prevederi pentru procedurile de redobandire a cetateniei. Legile nationale ale Romaniei sunt valabile atata vreme cat respecta celelalte obligatii internationale". (G.D.)


Autor: George DAMIAN
Sursa: http://www.ziua.net/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

16 comentarii

Solutiile au fost ,sunt si vor fi propuse dar cand acestea vor fi luate in considerare de legislatori?
A comentat Gudumac pe 22.03.2007, ora 16:21
a inebunit voronin cu echipa lui
vrea sa isi imbogateasca familia dar nu se uita ca lumea moare de foame
A comentat liliana pe 10.09.2007, ora 13:59
Toti Parlamentarii au pasapoarte Romine, nustiu cind voi avea si eu,imi doresc sa ma duc in Franta mai usor sami vizitez prietena, dar cu BANDITII din Parlament nui chip...
A comentat Vacarita Denis pe 05.02.2008, ora 21:07
cu aceasta lege si acest banditizm nu mai da moldova inainte,dar ce sa mai vorbim de cet. romana.Dar speram ca se va termina intro zi cu bataia asta de joc
A comentat sergiu pe 18.07.2008, ora 22:24
Pentru noi si parintii nostri ,obtinerea cetateniei romine este posibilitatea de a avea o viate mai buna,dar nu sa stam inchisi in Mold.noastra si sa murim doar cu visurile,"statul e de vina"
A comentat Rotaru Afanasie pe 04.01.2009, ora 13:53
SUNT MOLDOVEAN DAR MAM SATURAT DE ATITA GLOD BARDAC SI DE ATITA DISCRIMINARE DIN PARTEA AUTORITATILOR.
DAR AM DOAR 20 DE ANI SI AS VREA UN VIITOR AICI LINGA TOT NEAMUL
A comentat AdriaN pe 23.04.2009, ora 08:03
oare e corect sa ceri cetatenie de la un stat la care ai apartinut istoric..vreodata??? si e devina si statul romanesc ca nu vrea sa ne accpte...dar si noi suntem ROMANI
A comentat irina pe 23.04.2009, ora 10:26
cetatenia romana ofera posibilitatile pe care ni le dorim toti, problema este ca autoritatilor le este frica ca vom renunta la independenta noastra, si cum credeti nu este oare asa... evenimentele din 7 aprilie au dovedit ca noi nu stim sa fim mindri de neamul pe care lam format. Vreau sami recapat cetatenia pe care buneii si parintii mei au dus-o pe parcursul anilor insa nici o forta nu ma va face sa renunt la statul in care traiesc. Credeti ca romanii ne vor primi ca pe frati? Ce roman a spus vre-o data ca este moldovean? nici unul! Nu doresc nici la un Stat sa devina vreao data robul altui Stat. Va doresc tuturor sa recaparati cetatenia romana insa va rog nu uitati in ce tara ati trait ultimii ani. Succes tuturor
A comentat Victoria pe 24.04.2009, ora 16:35
Sunt de acord cu Victoria,,,mare dreptate ai,,,nu trebe sa uitam de patria noastra si unde ne-am nascut si am copilarit,,,chiar pana si cei ce provin din partea moldovei (Iasi,Suceava,Bacau,Galati,etc),spun cu mandrie ca sunt moldoveni,la fel si ardelenii,oltenii,etc...nu trebe sa ne fie rusine de ceea ce suntem si de neamul nostru,trebe sa luptam pt o independenta si sa putem pleca in europa la fel cum pleaca romanii,cu pasapoartele noastre si cu identitatea noastra adevarata sa ne mandrim si sa mergem cu capul sus,pentru ca suntem MOLDOVENI,,,
A comentat Lynu pe 26.04.2009, ora 15:22
nu sunt rasista sau altceva...ani in urma va bateati cu pumnii in piept ca sunteti cu rusii,ca ei va dau ei va dreg..atunci fratilor ce va trebuie cet romana?ca puteti circula in europa liber?scopul scuza cumva mijloacele...de ce ar zice un roman ca e moldovean?ei nu vor sa fie moldoveni:)))) voi vreti sa fiti ROMANI.noua ne e bine asa...voua va e?nu.vreti sa fiti romani.daca o meritati veti fi ...sa nu uitam totusi ca strigati sus si tare ca sunteti rusi.acum ati vrea sa fiti romani.
A comentat floriana pe 27.05.2009, ora 11:28
draga mea vicoria,cand oare voi i-a -ti primit pe romani vreodata ca frati?si faptul ca cetatenia romana va da sansa sa circulati liber in europa scuza mijloacele.pana in 2007 nu stiu cati va doareati sa fiti romani,acum a dat patriotismul in voi,peste noapte.romanii nu vor sa fie moldoveni.voi va dati dupa cum bate vantu...cand cu romanii cand cu rusii...apoi ramai moldovean atunci !!!!!!!!!stati in statul vostru si lupati pt ceva in numele moldovenilor ...nu mai luati totul mura in gura... munciti sa ajungeti undeva...nu la intins mana
A comentat tot eu pe 27.05.2009, ora 11:39
dragii mei Floriana si TOT EU, nu uitati ca,Basarabia a fost prima care sa alipit patriei mame dupa primul mondial si tot "conducerea de atunci ne-a dat" rusilor dupa al doilea mondial.
A comentat Sergiu pe 11.10.2009, ora 23:50
nu multi cer cetatenia fiindca se simt romini, am fost separati de Romania foarte multi ani, in care am fost invatati ca nu sintem romini, nam avut acces la informatie din cauza cenzurei, nimeni nu invata istoria Romaniei , invatam cu totii pe cea a rusilor, sintem criticati de catre romini ,dar multi stiu foarte putin despre noi , despre cum am trait , si despre cum traim, pe multi nici nui intereseaza deja sintem considerati ca straini, eu am invatat la scoala istoria Romaniei , cred ca am fost prima generatie care am facuto , stiu istoria poate mai bine ca multi romini , cu toate ca profesorii mai nu aveau cu ce lucra , stiu cine sint si cine vreau sa fiu ,dar avem o grava problema noi basarabenii , ca multi din generatiile mai in virsta nu stiu nici istorie nici grafia latina , dar totusi cred si sper ca timpul le va aranja pe toate , speranta noastra e la generatiile noi, intre care tot mai mult apare idea nationalismului ,
A comentat dragosh pe 23.12.2009, ora 03:18
spuneti va rog cum se poate da la cetatenie romana de peste hotare
A comentat gingasa pe 30.01.2010, ora 19:16
Da sunt deacord cu Dragosh, ca da Basarabia cum era numita cindva si acum o numesc altii, a fost data de ,,sora,,ei Romania sau Tara Romaneasca cum se numea pe timpuri ca rascumparare Rusilor, ca le-a scapat de Turci si jugul acelora pe timpuri, desigur daca cineva stie istoria neamului, sa stie ca moldova este prima care a aparut in istorie, de pe timpul lui Dragosh Voda.
A comentat pe 19.02.2010, ora 17:29
Da si am o intrebare care a mai dat-o cineva, romanii, daca sunt fratii nostrii, au sa zica vreodata ca suntem Moldoveni si punctum , cum spun altii, romani si punctum, eu cred ca nu, si, ca in proverb, NU TOT CE SE VEDE SE MANINCA, SAU FRATE, FRATE, DAR BRINZA CU BANI...
A comentat NADEJDA pe 19.02.2010, ora 17:37
 COMENTEAZA 


2