Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

16 aprilie 2024, ora locală: 17:21

 

APELUL unui europarlamentar la adresa cetățenilor R. Moldova: „Sunteți în fața unui TEST”

adăugat 12 noiembrie 2016, 09:35, la Politică • Articol publicat de Octavian Balan

10 noiembrie 2016 – Monica Macovei – Declarație politică

Democrația și libertatea vin cu Maia Sandu, iar dictatura vine cu Dodon

Dragi moldoveni,

ISunteți în fața unui test. Oriunde ați fi, acasă, în Moldova, la studii sau la muncă în România sau în lume, dacă veți trece acest test, viața voastră și a copiilor voștri va fi mult mai bună. Știu că democrația în Republica Moldova este fragilă, dar așa este peste tot la început. Și începutul nu e scurt, dar are un final. Democrația și libertatea vin cu Maia Sandu, iar dictatura vine cu Dodon. Citiți pănă la capăt ca să vedeți de ce.

Unii dintre voi au plecat de acasă pentru a-și face un rost. Ați fost primiți cu drag în România sau în alte țări de pe glob. Moldova rămâne țara voastră, aici vă așteaptă oricând dragii voștri părinți și bunici. Vorbiți cu ei și convingeți-i să voteze pentru viitorul democratic al Moldovei și pentru libertatea pe care acum o cunoașteti. Îndemnați-i să voteze Maia Sandu și nu să înghită minciunile lui Dodon și ale rușilor, de care voi înșivă ați fugit pentru că iubiți libertatea.

Știu că vă îngrijorează viitorul copiilor voștri. Ei au nevoie de educație și de locuri de muncă, de libertate a ideilor, de spațiu deschis pentru a crește profesional și uman. Este nevoie de investiții în educație, sănătate, administrație, justiție și economie, într-un cuvânt, de modernizare. Participați la construirea unei democrații solide în Moldova, venind la vot cât mai mulți, mai ales tineriicare au lipsit la primul tur pentru că legea le-a îngreunat votarea.

II. Am auzit critici la adresa Maiei Sandu. Cele mai multe, răutăți fără argumente. Le voi enumera și demonta mai jos. Așa cum trebuie să alegem grâul de neghină, tot așa trebuie să alegem declarațiile adevărate de cele mincinoase.

1. Maia Sandu nu are familie!, spune Dodon

Acesta este un atac la persoană. Cum influențează în rău viața moldovenilor faptul că Maia Sandu nu este căsătorită și nu are copii? Și cine spune că Maia Sandu nu se va căsători, poate, în curând? Eu aș spune că acum acesta este un avantaj pentru moldoveni: Maia Sandu își va dedica tot timpul țării și muncii.

2. Maia Sandu aduce sirieni în Republica Moldova!, spune Dodon

Aceasta este o temă falsă. La fel se poate spune că o Moldovă cu Maia Sandu președinte va fi invadată de marțieni. Pentru că nu are nimic ce să îi reproșeze moral, personal sau profesional, Dodon vine cu minciuni, dezinformări, manipulări. Așa lucrează, dragi moldoveni, propaganda totalitară rusească în care nu veți avea nici drepturi și nici libertate!

3. Maia Sandu este susținută de homosexuali!, spune Dodon

Nu Maia Sandu a convins comunitatea LGBT să o susțină. Aceasta a fost voința lor politică și fără legătură cu opțiunea sexuală.Nu există nici un acord de susținere între Maia și reprezentanții acestei minorități. Maia Sandu va fi președintele tuturor moldovenilor indiferent de etnie, religie, sex sau opțiune politică.

4. Mai mulți copii s-au sinucis în perioada în care Maia Sandu a condus ministerul Educației!, spune Dodon

Din păcate, tragedii de acest fel se întâmplă permanent și este o insultă adusă familiilor acestor copii prin asocierea cu o politică de stat. Cum a stabilit Dodon care este cauza acestor drame? Adversarii Maiei Sandu se folosesc de suferința unor oameni pentru a câștiga puterea, folosind fără rușine orice element care cred ei că le-ar fi util în campanie, inclusiv moartea unor copii și durerea părinților, pe care vedem că le calcă în picioare.

III. Cine caută bățul din ochiul Maiei Sandu, ar trebui să nu se facă că nu vede parul din ochiul lui Igor Dodon.

1. Nu este adevărat că într-o Moldovă europeană cei care vor să muncească în Federația Rusă nu vor putea. Ba da, veți putea lucra și în Federația Rusă și în alte țări în care o să vă gasiți slujbe.

2. Dodon a recunoscut Crimeea ca aparținând de-facto Federației Ruse.

Așa știe Dodon să aibă grijă de cetățenii Republicii Moldova, aducând deasupra capului securea războiului? Aceste declarații arată că Dodon este un pericol pentru stabilitatea și pacea în zonă. Ucraina a reacționat deja îngrijorată. Ne putem aștepta ca Dodon să dea “verde” pentru alipirea Transnistriei la Federația Rusă! Ne putem aștepta ca Dodon să permită sau chiar să ceară organizarea unui referendum pentru independența Transnistriei pe modelul celui din Crimeea. Nu va fi nevoie de aducerea unor „omuleți verzi”, căci Armata rusă este deja în Transnistria.

Unde vrea să ne ducă Dodon, într-un nou război?

Nu cred că Moldova are nevoie de noi tensiuni sau de un nou război. De aceea, nu cred ca Moldova are nevoie de un președinte ca Dodon, care încalcă integritatea teriorială a unui stat independent (Ucraina), care nu are cultura dialogului și nici dorința menținerii independenței Moldovei față de Rusia.

3. Gazul rusesc versus viață și libertate.

Prin vene nu vă curge gaz, iar când respirați vă umpleți de oxigen, nu de gaz rusesc. Nu vă vindeți pe gazul rusesc libertatea, școala oriunde în Europa sau în lume, drepturile, locurile de muncă, dreptul la fericire, la dreptate, la demnitate, la proprietate, la a fi voi înșivă. Gazul rusesc nu compensează nimic din toate acestea, ci aduce numai șantaj și înrobire. Iar Europa compensează liberalizarea prețului la gaze. Nu vă lasați păcăliți de niște conducte prin care curge gaz și prin care vi se ia totul, inclusiv viața și demnitatea.

4. Dodon a plagiat?

Există suspiciuni de plagiat a lucrării de doctorat a lui Dodon. Eu am mai spus-o și o repet: plagiatul este un furt! Un furt rămâne furt. Cine fură pentru a obține un doctorat, nu are nici o jenă să fure și din banii oamenilor. Solicit deschiderea unei anchete cu privire la banii pe care Dodon i-ar fi primit pentru cercetare pe vremea când era ministru.

5. Dodon este omul lui Plahotniuc.

Am citit despre o posibilă înțelegere dintre Plahotniuc și Dodon. Faptul că Dodon a luat 3 milioane de euro pentru a-l vota pe președintele Timofti, faptul căfolosește avionul lui Plahotniuc sunt tot atâtea dovezi că această înțelegere există. Da, Dodon este omul oligarhului Plahotniuc.

6. Dodon ia bani pentru a facilita accesul unor firme pe piața rusă?

Înainte de campania electorală au apărut mai multe articole de presă care aduceau în discuție “comisioanele” luate de Dodon pentru a ajuta accesul pe piața rusă a unor producători moldoveni. Solicit să se ancheteze acuzațiile de corupție împotriva lui Dodon, dacă a luat bani pentru asta.

Dacă locuitorii Republicii Moldova își doresc un stat corect, în care să nu trebuiască să plătească șpăgi și comisioane, în care libertatea și meritul fiecăruia să fie pe primul loc, atunci alegerea nu este decât Maia Sandu.

Moldoveni, oriunde sunteți în lume, votați Maia Sandu! Voi știți ce este demnitatea și libertatea și ați plecat de nevoie, nu de voie. Votați pentru voi, rudele rămase acasă și pentru copiii voștri.

Democrația este ca și casa în care trăim: o îngrijim, rămâne primitoare și caldă, o neglijăm, se dărâmă. Democrația, casa voastră, casa noastră, se îngrijește zi de zi, dar mai ales la alegeri. Democrația nu este un cadou. Așa cum construim casele noastre și ale copiilor cu muncă și sudoare. Tot așa se construiește și democrațiaȘi cu votul! Dacă vrem să avem drept de proprietate pentru ce construim sau cumpărăm din bani munciți cinstit, votăm libertate și democrație, VOTĂM DUMINICĂ MAIA SANDU!

*Acest text este inițiativa mea, nu mi-a fost cerut de nici un candidat și, prin urmare, nu încalcă Legea electorală din Republica Moldova.


Autor: Ziarul National
Sursa: ziarulnational.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.3861 secunde