Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

19 aprilie 2024, ora locală: 08:41

 

Monica Macovei: La Vilnius se va recomanda şi liberalizarea vizelor pentru Moldova

adăugat 16 iulie 2013, 06:14, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Octavian Balan

Europarlamentara română speră că Acordul de asociere a Moldovei la UE și cel privitor la liberalizarea vizelor vor intra în vigoare în 2014.

O săptămână politică interesantă va fi cea care a început astăzi pentru Moldova: mâine va începe la Viena, la sediul OSCE, o nouă rundă a negocierilor în formatul 5+2 pentru rezolvarea situaţiei din regiunea transnistreana. Miercuri se va afla la Chişinău preşedintele României, Traian Băsescu. Eforturile Moldovei de a se apropia de Uniunea Europeana şi de a se pregăti cât mai bine pentru summitul din toamna de la Vilnius sunt prioritatea cabinetului Iurie Leancă pe plan extern. Corespondenta noastră la Strasbourg, Iolanda Bădiliţă a stat de vorbă cu europarlamentara din Romania, de centru-dreapta, Monica Macovei, preşedinta comitetului de cooperare Moldova – Uniunea Europeană:

Europa Libera: Se apropie summitul de la Vilnius asteptat de toate tarile din Parteneriatul Estic. Moldova asteapta sa parafeze acolo Acordul de Asociere cu UE; in cadrul acestuia va fi parafat si Acordul de liber schimb. Exista temerea ca produsele moldovenesti vor fi dezavantajate o data intrate pe piata comuna.
 
Monica Macovei: „Cand vine clipa sa ne bucuram si sa culegem roadele, cineva se gaseste sa „bage cate o stramba” ca sa nu mai fie marul rosu, cand el e rosu si frumos. La Vilnius, Republica Moldova va parafa Acordul de Asociere cu UE din care face parte si Acordul aprofundat de liber schimb. Urmeaza apoi o perioada in care aceste documente, care au peste 1000 de pagini, se traduc in cele 23 de limbi oficiale ale UE. Apoi, Consiliul European, prin juristii lingvisti, trebuie sa verifice din punct de vedere juridic textul, care va fi trimis apoi spre ratificare statelor membre. Textul va fi semnat apoi de Republica Moldova si UE, iar acest moment este foarte important pentru ca dupa aceea textul (ratificat intre timp de parlamentul Republicii Moldova) intra in vigoare in mod provizoriu.”
 
Europa Libera: Cand anticipati ?
 
Monica Macovei: „Cat mai repede pentru ca lumea sa vada rapid care sunt avantajele Acordului aprofundat de liber schimb. Durata acestui proces trebuie scurtata - perioada de traducere, de verificare juridica etc. - pentru ca nu vorbim despre un o decizie politica, ci despre un proces strict tehnic, administrativ.

Decizia politica, formal, se ia la Vilnius, dar din punctul meu de vedere, ea este deja luata: s-au incheiat negocierile, si numai o catastrofa sa se intample pana atunci ca sa nu se parafeze aceste documente foarte importante la Vilnius. Cat priveste intrebarea Dvs. referitoare la produsele moldovenesti, sigur ca daca intri pe piata UE fara taxe, - ca despre asta este vorba, ca produsele moldovenesti sa intre in UE fara taxe, - şi pana acum a intrat o parte, vinurile, de exemplu, insa doar in anumite cantitati. Acum vor putea intra mult mai multe. Sigur ca acestea vor trebui sa respecte un anumit standard de calitate, dar sunt convinsa ca asta vrea si populatia din Republica Moldova: sa manance produse sigure, de calitate si fara dubii ca nu sunt la standarde alimentare ca in UE. Deci, nu vad nici o problema, dimpotriva.

Chiar am discutat cu seful Unitatii de comert din cadrul Comisiei Europene, care s-a ocupat de negocierile pe marginea acestui Acord, si imi spunea ca simplul fapt ca produsele vor intra fara taxe va aduce beneficii Moldovei de cateva milioane de euro pe an. Si aici vorbim de fermieri - carne, pasari si alte produse agricole, vinul, nu mai vorbesc. Iar daca vor trebui sa faca investitii pentru echipamente, sa nu uitam ca UE va oferi in continuare sprijin financiar pentru aceasta. Haideti sa vedem lucrul minunat care se intampla, si anume ca produsele moldovenesti intra pe piata comuna. Acesta este cel mai mare beneficiu. Si, sigur, la Vilnius se va recomanda si liberalizarea vizelor pentru Moldova, care sper sa se intample in 2014, o data cu intrarea in vigoare a Acordului de Asociere si a celui de liber schimb. In opinia mea, este foarte important sa intre in vigoare in timpul mandatului acestei Comisii Europene.”
 
Europa Libera: De ce ?
 
Monica Macovei: „Este comisia care a lucrat si care are vointa politica necesara sa duca la bun sfarsit Acordul de asociere cu Moldova. De asemenea, este important sa intre in vigoare inainte de terminarea mandatului guvernului Republicii Moldova.”
 
Europa Libera: Odata ce cele trei acorduri vor intra in vigoare, ele vor produce efecte si in Transnistria. Ce consecinte va avea acest lucru asupra perceptiei moldovenilor de peste Prut despre Uniunea Europeana? Cum va influenta comunitatea de afaceri aceasta schimbare?
 
Monica Macovei: „Tratatul de schimb liber si aprofundat se aplica pe intreg teritoriul Republicii Moldova in care se aplica legislatia adoptata pentru acest tratat. Daca vor exista zone unde nu se aplica aceasta legislatie, atunci tratatul nu va produce efecte, prin urmare oamenii de afaceri din acea zona nu vor beneficia de avantajele conferite de tratat. Republica Moldova a adoptat in acest sens un pachet de legi.

De pilda, inregistrarea societatilor comerciale respecta acum o serie de reguli de la inregistrare pana la bilant. Unde aceasta legislatie nu este adoptata si in vigoare, acolo facilitatile tratatului nu vor fi aplicate. In asa numita regiune trasnistreana este in vigoare un tratat comercial cu UE pana in 2015 (acordul de preferinte comerciale cu UE). Dar eu sper sa se aplice aceasta legislatie in materie comerciala, ca si standardele la produse, peste tot, inclusiv in Transnistria.

Oamenii de afaceri sunt cei care pot face presiuni, caci, ca peste tot, ei sunt cei care produc bunastare si care platesc taxe. De altfel, oamenii de afaceri de aici au fost invitati la aceste negocieri si au participat, ca observatori. Impreuna cu Comisia de afaceri externe din Parlamentul European, ma gandesc sa ii invitam, in toamna, la Bruxelles, pe oamenii de afaceri din Republica Moldova, inclusiv cei din Transnistria.”
 
Europa Libera: Fara reprezentantii politici ?
 
Monica Macovei: Fara. Doar comunitatea de afaceri.
 
Europa Libera: De curand, in Transnistria a avut loc o asa-numita reuniune a organizatiilor neguvernamentale la care au luat parte peste 130 de ONG-uri. La final acestea au decis sa trimita ONU, dar si Rusiei si Ucrainei o solicitare de recunoastere a independentei Transnistriei. V-as intreba ce efecte poate produce o astfel de solicitare si cat de serios poate fi acest demers venit din partea unei societati civile care, iata, pare foarte activa si numeroasa. Ati fost nu o data in Transnistria, este acolo societatea civila atat de dezvoltata ?
 
Monica Macovei: „Cum sa existe peste 130 de ONG-uri reale in Transnistria? Oricum, presupun ca multe dintre acestea sunt formate din fosti sau actuali membri ai armatei sovietice. Trecem peste asta. Nu as lua in seama organizatiile neguvenamentale care nu au aratat in timp ca sunt neguvernamentale, ca nu sunt sustinute de guvern, deci, si ca fac ceva pentru societate: ca ingrijesc batrani, ca lupta pentru drepturile omului sau pentru o presa libera. Or ma indoiesc ca vreuna dintre ele poate dovedi asa ceva. Acum, si politicienii infiinteaza ONG-uri ca sa zica prin gura altora ce nu vor ei sa zica. Acestea sunt false organizatii neguvernamentale.”
 
Europa Libera: La reuniunea respectiva au fost primite mesaje de salut din partea Rusiei…
 
Monica Macovei: „Cred ca ei au scris aceasta solicitare… Eu am intalnit cand am fost in Transnistria trei sau patru ONG-uri, care cred ca erau reale. Am vorbit foarte deschis si imi spuneau ca nu isi permit sa vorbeasca despre anumite lucruri decat in soapta, cu sotia, in bucatarie.

Lumea internationala nu va lua in serios acest demers. Nu se va declansa o dezbatere internationala in care sa se puna problema recunoasterii Transnistriei. Comunitatea internationala nu poate fi pacalita atat de usor. Remarcam din partea Rusiei o miscare politica ce s-a intensificat de un an incoace. Noi am cerut ca fortele armate sa fie inlocuite cu politie civila, de exemplu. Iar in schimb prezenta armata in Transnistria s-a intarit. Remarcam o serie de declaratii provocatoare, se vorbeste de granita, etc.”
 
Europa Libera: Si scopul care ar fi? Impiedicarea Moldovei de a se alatura UE?
 
Monica Macovei: „Daca nu acest lucru, atunci Rusia sigur doreste sa obtina  cat mai mult pe alte fronturi. In orice caz, Transnistria este un joc mare. Sa ne uitam si la Ucraina si la Georgia. Aud in ultimele luni aici: „Am pierdut Ucraina si Georgia. Nu vrem sa pierdem Republica Moldova”. Vorbim aici de democratie, de valorile europene. Dar eu nu cred ca sunt pierdute aceste tari. Trebuie ca UE sa mearga mai departe. Eu cred ca nu trebuie sa renunti niciodata cand ai astfel de idealuri.”


Autor: Iolanda Bădiliță
Sursa: www.europalibera.org
Nu poate sa fie decat un avantaj pentru Moldova integrarea in NATO si UE. O sa fie greu la inceput sa se adapteze dar cu timpul va fi totul O.K.

http://www.uleialimentaruzat.net/colectareuleiuzat/separator-hidrocarburi/
A comentat Grigore 24 iunie 2014, 14:34


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.3509 secunde