Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

19 martie 2024, ora locală: 09:53

 

Preşedintele SUA a ordonat ATACUL, iar Rusia suspendă Memorandumul de cooperare cu SUA

adăugat 07 aprilie 2017, 10:27, la Eveniment • Articol publicat de Octavian Balan

Statele Unite au lansat un atac cu rachete asupra unei baze militare din Siria de unde ar fi fost lansat atacul cu arme chimice de zilele trecute, atribuit administraţiei al Assad şi în care au murit aproape 90 de persoane, între care mulţi copii. Şase persoane au murit în urma atacului, conform armatei siriene.

Oficiali americani au declarat că trupele ruseşti au fost informate înaintea atacurilor cu rachete asupra bazei siriene şi că loviturile nu au vizat zone unde acestea erau prezente. Rusia a anunţat că va solicita o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU şi că suspendă acordul de cooperare cu SUA în Siria, legat de prevenirea incidentelor militare între forţele aeriene. 

Guvernatorul provinciei Homs, unde au avut loc atacurile cu rachetă, a susţinut că acestea ”servesc intereselor grupărilor armate teroriste”. Prima reacţie a lui Putin a venit de la purtătorul de cuvânt al Kremlinului, acesta calificând atacul SUA ca pe o „agresiune” care încalcă legea internaţională şi a susţinut că Siria nu deţine arme chimice. El a arătat că relaţiile SUA-Rusia vor suferi „daune semnificative”.

Departamentul american al Apărării a anunţat la 4.40, ora Siriei, (4.40, ora României), că 59 de rachete de croazieră Tomahawk au fost lansate de la bordul unor distrugătoare aflate în estul Mării Mediterane. Este pentru prima oară când SUA atacă direct o ţintă aflată sub controlul regimului al Assad, de când a început războiul din Siria.

Atacul a vizat baza aeriană a armatei siriene de la Shayrat, din provincia Homs, fiind o premieră în conflictul militar din Siria. Rachetele americane au vizat apărarea antiaeriană, avioanele, hangarele şi depozitele de combustibil de la baza respectivă şi au „avariat grav sau au distrus avioane siriene şi infrastructura de sprijin”, conform Pentagonului, citat de Washington Post, citat de gandul.info.

Oficialii americani susţin că ruşii, care au forţe în Siria şi deţin o zonă sub control rusesc chiar la baza aeriană atacată, au fost avertizaţi dinainte şi că armata SUA şi-a luat toate precauţiile pentru a nu lovi zona rusească, conform unui purtător de cuvânt al Pentagonului. Informările au fost făcute prin intermediul „linie anticonflict”, un sistem de comunicaţii al armatei americane cu forţele ruseşti, folosit în Siria pentru a se informa reciproc de operaţiunile aeriene de acolo şi a evita astfel ciocnirile accidentale între cele două forţe aeriene.

„În seara asta, am ordonat o lovitură militară asupra bazei din Siria, de unde a fost lansat atacul chimic”, a declarat preşedintele Donald Trump, precizând că decizia este vitală pentru securitatea SUA în prevenirea şi descurajarea folosirii armelor chimice. „Assad a luat viaţa bărbaţilor, femeilor şi copiilor fără apărare. Chem toate naţiunile civilizate să pună capăt masacrului şi carnagiului din Siria”, a adăugat el.

„Nu există nicio justificare pentru care Siria a folosit arme chimice interzise. A încălcat obligaţiile care îi revin în baza Convenţiei în vigoare şi a ignorat cererile Consiliului de Securitate al ONU. Toate încercările de ani de zile de schimbare a atitudinii regimului Assad au eşuat”, a spus Trump.

Bombardardamentul Statelor Unite este o ripostă faţă de recentul atac chimic produs recent în orăşelul Khan Sheikhoun, situat în provincia siriană Idlib.

Administraţia Obama s-a ferit să intre direct în conflict, evitând astfel o confruntare cu Rusia şi Iranul, principalii susţinători ai regimului lui Bashar al Assad. Prin acest atac, Donald Trump pare dispus să ignore aceste riscuri, escaladând conflictul.

 

UPDATE 10.55 Rusia suspendă Memorandumul de cooperare cu SUA, între forţele aeriene ale celor două ţări, care operează în Siria, a anunţat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. Acordul stabilea ca SUA şi Rusia să se informeze reciproc cu privire la operaţiunile aeriene din Siria, pentru a evita ciocnirile accidentale sau atacurile una asupra alteia. SUA susţin că au informat Rusia despre atacul din Siria chiar prin intermediul sistemului de comunicaţii militare care funcţionează în baza acestui acord, între cele două ţări.
UPDATE 10:25 Armata siriană a anunţat că 6 persoane au murit în urma atacului american cu rachete.
UPDATE 10:15 SUA au informat Rusia înaintea atacurilor cu rachetă, prin intermediul „liniei anticonflict”, un sistem de comunicaţii controlat de armata americană, care operează din Qatar şi care este folosit de forţele aeriene ale SUA şi Rusiei, în Siria, pentru a se informa reciproc despre acţiunile aeriene din Siria şi a evita astfel ciocnirile accidentale între ele. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a arătay că ruşii au fost informaţi „prin mai multe conversaţii” pe această linie, în timpul zilei de joi.
UPDATE 10:00 Ordinul de atac asupra bazei siriene a fost dat de Donald Trump chiar înaintea cinei sale cu preşedintele Chinei, Xi Jinping, conform unui consilier de securitate naţională de la Casa Albă, citat de CNN. Atacul s-a desfăşurat chiar în timpul cinei celor doi lideri.
UPDATE 9:54 Baza aeriană de la Shayrat a fost practic distrusă de atacurile cu rachete SUA, arată agenţia rusă RIA Novosti, citând un angajat al bazei. „Toate avioanele au fost scoase din uz şi se poate spune că baza este complet distrusă”, spune acesta. Incendiul de la baza aeriană nu a fost încă stins, arată televiziunea siriană de stat.
UPDATE 9:30 Prima reacţie din partea lui Vladimir Putin a venit prin intermediul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a arătat că atacul asupra bazei siriene este „o agresiune împotriva unei naţiuni suverane”, care a fost făcută „fără respectarea legii internaţionale şi sub un pretext inventat”. Peskov a adăugat că „armata siriană nu are arme chimice”. Putin vede acest atac ca pe o încercare a SUA de a distrage atenţia de la victimele civile ale armatei SUA din Irak. „Acest gest aduce daune semnificative legăturilor SUA-Rusia, care sunt deja într-o stare deplorabilă”, a mai spus Peskov.
UPDATE 09:14 Atacurile cu rachete ale SUA asupra unei baze a armatei siriene ”servesc intereselor grupărilor armate teroriste”, a declarat guvernatorul provinciei Homs, unde a avut loc operaţiunea americană, informează Tass.

”Conducerea şi politica siriană nu se va schimba”, a declarat Talal Barazi, guvernatorul provinciei Homs. ”Acesta nu este primul atac şi nu cred că va fi nici ultimul”, a adăugat acesta. ”Există morţi şi răniţi în atacul SUA asupra bazei aeriene al-Shayrat din centrul Siriei”, a spus Barazi.

Guvernatorul a afirmat că baza militară atacată de Statele Unite a jucat un rol important în lupta împotriva teroriştilor, în cadrul operaţiunii de eliberare a oraşului Palmyra.

UPDATE 8:45 Marea Britanie, Israelul şi Australia şi-au anunţat sprijinul pentru decizia luată de Donald Trump de ataca baza aeriană siriană, în răspuns la atacul chimic de zilele trecute. Arabia Saudită şi-a anunţat sprijinul, în timp ce Iran a calificat atacul drept „o acţiune unilaterală periculoasă, distructivă, care violează principiile legii internaţionale”.
„Guvernul britanic sprijină pe deplin acţiunea SUA, despre care considerăm că a fost un răspuns corespunzător la atacul barbar cu arme chimice, lansat de regimul sirian, şi are ca intenţie descurajarea unor atacuri viitoare”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street 10.

Premierul australian Malcolm Turnbull a declarat că sprijină puternic gestul SUA. „Transmite un mesaj puternic regimului Assad. Pedeapsa a fost proporţională şi a fost rapidă. Sprijinim SUA în această acţiune”, a declarat acesta.


Autor: Ziarul National
Sursa: www.ziarulnational.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.3389 secunde