Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

25 noiembrie 2024, ora locală: 19:22

 

Popularitatea Sfatului Ţării în satele basarabene

adăugat 25 martie 2011, 12:58, la Istorie / Ştiinţă • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

Pan Halippa, Vasile Ţanţu, Ion Pelivan, Anton Crihan, Ion Inculeţ, Sfatului Ţării

Pentru contribuţia de excepţie la unificarea Basarabiei cu România, prin votarea Actului Unirii din 27 martie 1918, dar şi pentru susţinerea populaţiei din unele localităţi, numele a câţiva fruntaşi ai Sfatului Ţării a fost acordat unor sate basarabene. Printre cei care s-au învrednicit de această onoare au fost Ion Inculeţ, Ion Pelivan, Anton Crihan, Vasile Ţanţu. Numele lui Pan Halippa îl poartă o mahala din comuna Ulmu, r-nul Ialoveni. 



Mai jos, vă propunem o scurtă incursiune istorică.

 

Satul Inculeţ


 
Ion Inculeţ s-a născut pe 5 mai 1884, în comuna Răzeni, judeţul Chişinău. A fost preşedinte al Sfatului Ţării. La 27 martie 1918 votează pentru unirea Basarabiei cu România. Ulterior a deţinut funcţii dintre cele mai înalte în Guvernul de la Bucureşti. A decedat la 19 noiembrie 1940 la Bucureşti şi este înmormântat la Biserica din comuna Bârnova, jud. Iaşi.

 

 

Nu am consemnat o dată certă a apariţiei satului cu această denumire. Aflăm despre el la prima reformă administrativă a Regatului României din 1925, când satul Inculeţ figurează în componenţa comunei Cişmea, judeţul Orhei, comună în care mai intra localitatea Ocniţa-Ţărani. Pe parcursul celor 22 de ani în care Basarabia s-a aflat în componenţa României (1918-1940) satul a mai făcut parte din comunele Ciocâlteni (1929-1931) şi Cucuruzeni (1931-1940). Şi-a păstrat denumirea de Inculeţ până în anul 1946, când autorităţile sovietice au decis că ea „nu mai corespunde realităţilor socialiste”. Astfel, la 25 septembrie 1946, Comitetul executiv al Sovietului de deputaţi al raionului Chiperceni aprobă „decizia adunării generale” a locuitorilor satului Inculeţ din 23 august acelaşi an, prin care aceştia rugau administraţia raională să schimbe denumirea satului. Solicitarea a fost aprobată de către Comitetul executiv al judeţului Orhei, la 26 noiembrie 1946, iar la 10 aprilie 1947 Prezidiul Sovietului Suprem al RSS Moldoveneşti a emis decretul prin care satul Inculeţ a devenit Ustia. La proiectul de decret se anexa o notă informativă în care se spunea că „denumirea satului Inculeţ a fost dată de români, în cinstea miniştrilor-trădători ai poporului moldovenesc”.

 

Extras din procesul-verbal privind schimbarea denumirii satului Inculeţ în Ustia, 26 septembrie 1946



Mişcarea de eliberare naţională de la sfârşitul anilor ’80 ai secolului trecut a repus în discuţie necesitatea revenirii localităţii la denumirea de până la 1940. Astfel, satul Ustia devine din nou Inculeţ, la începutul anilor ’90 ai secolului trecut. După reforma administrativă din 1998 este inclus în judeţul Orhei, comuna Cucuruzeni. Actualmente, în baza reformei administrative din anul 2001, localitatea ce poartă numele Inculeţ se află în comuna Zorile, acelaşi raion. Satul Crihan(a)



Anton Crihan s-a născut pe 10 iulie 1893, la Sângerei, judeţul Bălţi, şi a fost unul dintre fruntaşii Sfatului Ţării, raportor al Legii privind reforma agrară din anul 1918. La 27 martie 1918 a votat unirea Basarabiei cu România. A fost deputat în Parlamentul României de mai multe ori. A decedat la 9 decembrie 1993, la Saint Louis, Statele Unite ale Americii. Este înmormântat în Cimitirul Central din Chişinău.

 

Profesorul, scriitorul şi omul poltici Anton Crihan

 

Localitatea Crihana este trecută în registrele oficiale după 1924. Fiind o localitate mică, a făcut parte din comunele Ciocâlteni (1929-1931) şi Cucuruzeni (1931-1940). Denumirea satului a fost schimbată tot în 1946. Instigaţi de regimul comunist, membrii Consiliului raional Chiperceni, în şedinţa din 25 septembrie 1946, au examinat hotărârea „adunării generale a locuitorilor” satului Crihana din 23 august 1946 (adunarea a avut loc în aceeaşi zi cu cea din s. Inculeţ) privind schimbarea denumirii satului în Novosiolovca. Consiliul judeţean Orhei, la 21 noiembrie 1946, a aprobat schimbarea denumirii. Procedura s-a încheiat la 26 ianuarie 1948 prin semnarea de către Feodor Brovko, preşedintele Prezidiului Sovietului Suprem al RSS Moldoveneşti, a unui decret în acest sens.

 

Extras din procesul-verbal privind schimbarea denumirii satului Crihana în Novosiolovca, 25 septembrie 1946



Nota explicativă este identică celei ce se referă la satul Inculeţ: „Denumirea satului a fost atribuită de români, în cinstea miniştrilor-trădători ai poporului moldovenesc”. După 1990 s-a revenit la denumirea de Crihan(a). La reforma administrativă din anul 2001, localitatea a devenit centru de comună şi actualmente are în componenţa sa satele Cucuruzenii de Sus şi Sirota.

 

Satul Pelivan


Ion Pelivan s-a născut pe 1 aprilie 1876, în comuna Răzeni, judeţul Chişinău. A fost unul dintre cei mai de vază reprezentanţi ai mişcării de renaştere naţională din Basarabia de la începutul sec. al XX-lea. La 27 martie 1918 a votat pentru unirea Basarabiei cu România. A fost ministru al Justiţiei în Guvernul Petre Cazacu, deputat, senator şi trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar (ambasador) al României pe lângă Guvernul R. Letone. A decedat la 25 ianuarie 1954, la închisoarea Sighet.

 

 

Apariţia satului Pelivan se datorează unei calamităţi naturale. Astfel, în urma inundaţilor din 4-5 aprilie 1932, provocate de topirea bruscă a zăpezilor, vatra satului Mitoc din judeţul Orhei, aflată în valea râului Răut, a fost inundată şi acoperită cu apă. Peste 300 de familii au rămas fără case. Ion Pelivan, trimis pentru a ajuta sinistraţii, a insistat ca „Ferma-model Orhei”, ce aparţinea statului, să cedeze 60 de hectare pentru reaşezarea unei noi localităţi. Odată cu transferarea, localnicii au denumit satul în cinstea salvatorului lor - Pelivan. La început, denumirea localităţii Pelivan nu a fost consemnată oficial. Ea nu era trecută în inventarele/cadastrele guvernamentale, fiind considerată o mahala a vetrei satului Mitoc, ceea ce nu i-a împiedicat pe locuitorii satului să o numească tot timpul Pelivan. Am găsit totuşi o menţiune oficială la 1940.

 

Ancheta deputatului Ion Pelivan



În perioada sovietică, localitatea a purtat denumirea de Mitocul Nou, trecând de mai multe ori dintr-un soviet sătesc în altul. Însă urmaşii celor pe care Ion Pelivan i-a salvat de la inundaţie nu au uitat fapta lui. Pe 14 decembrie 1990, adunarea generală a satului a decis revenirea la denumirea de Pelivan. Modificarea a fost confirmată la 22 ianuarie 1992 de Parlamentul R. Moldova care a aprobat decizia sătenilor. Comuna Pelivan are peste 1.200 de gospodării şi peste 4.000 de locuitori. Gimnaziul din localitate poartă numele lui Ion Pelivan.

 


Satul Vasile Ţanţu


Vasile Ţanţu s-a născut în anul 1883, în comuna Horodişte, judeţul Chişinău. A fost preşedinte al Biroului de organizare a Sfatului Ţării. La 27 martie 1918 a votat pentru unirea Basarabiei cu România. A deţinut şi funcţia de preşedinte al Blocului Moldovenesc din Sfatul Ţării, iar ulterior pe cea de prefect al judeţului Chişinău. A decedat la 10 ianuarie 1937, la Chişinău. Este înmormântat la Cimitirul Central din Chişinău.



Din paginile revistei „Moldova de la Nistru”, din 1919, aflăm ca a existat şi un sat care a purtat numele lui Vasile Ţanţu. Astfel, aici este plasată o fotografie a unui grup de ţărani întruniţi undeva în câmp, dedesubtul căreia este scris: „Locuitorii din satele Boldureşti şi Nisporeni la botezul satului „V. Ţanţu”, 1919, judeţul Chişinău”.

 

 

Alte detalii care ar confirma informaţia lipsesc: de exemplu, locul amplasării, data botezului satului etc. Nici actele oficiale şi nici reformele administrative nu au consfinţit denumirea noii localităţi cu numele deputatului. Însă, din denumirile de sate amintite în contextul botezului deducem că satul Vasile Ţanţu s-a aflat în imediata apropiere a localităţilor Nisporeni şi Boldureşti. Mai ţine minte cineva această localitate şi cum a dispărut?

 

Mahalaua Halippa


Pan Halippa s-a născut pe 1 iulie 1883, în comuna Cubolta, judeţul Soroca. A fost vicepreşedinte, apoi preşedinte al Sfatului Ţării. La 27 martie 1918 votează pentru unirea Basarabiei cu România, iar la 27 noiembrie acelaşi an, sub preşedinţia sa, Sfatul Ţării renunţă la condiţiile unirii stabilite în Declaraţia din 27 martie 1918. Ulterior a fost ministru, deputat şi senator. Regimul sovietic l-a condamnat la 25 de ani de gulag. A decedat la 30 aprilie 1937, la Bucureşti, şi este înmormântat la Cimitirul Mănăstirii Cernica de lângă Bucureşti.

 


 

Denumirea Halippa se referă la o parte - o mahala - a actualei comune Ulmu, raionul Ialoveni. În urma reformei agrare din anii 1919-1924 din Basarabia, satul Ulmu s-a dezvoltat şi, în lipsă de pământuri ale obştii, a trecut râul Botna şi s-a extins pe pământurile lui Pan Halippa, primite în anul 1928 de la Guvernul României.

 

Mahalaua Pan Halippa din satul Ulmu, r-nul Ialoveni

 

Strada Pan Halippa din satul Ulmu, r-nul Ialoveni

Halippa a cedat aceste pământuri ale sale celor care nu aveau loc de case. Atunci şi actualmente, cei ce locuiesc în mahalaua respectivă, întrebaţi fiind unde se află casa lor răspund: „La Halippa”. Denumirea s-a înrădăcinat în toponimele satului. Ulmenii şi-au exprimat recunoştinţa şi prin numirea străzii principale a mahalalei în cinstea lui Pan Halippa.

 


Adevăraţi eroi naţionali



Popularitatea de care s-a bucurat Sfatul Ţării pe tot parcursul perioadei interbelice a fost legată atât de istoricul Act al Unirii Basarabiei cu România, votat la 27 martie 1918, cât şi de numele celor care au alcătuit organul reprezentativ al Basarabiei din anii 1917-1918. Prin fapta săvârşită, deputaţii Sfatului Ţării deveniseră adevăraţi eroi naţionali. Nimeni nu putea concura, după popularitate, cu cei care au readus Basarabia la trupul Ţării, de unde a fost răpită în anul 1812, şi au pus temeliile României Mari.

 

Imediat după Unire, numele mai multor deputaţi au apărut în denumirile de străzi, instituţii de învăţământ, societăţi culturale, cooperative. Cu numele unor fruntaşi ai legislativului basarabean au fost botezate şi câteva sate, de acest merit bucurându-se Ion Inculeţ, Anton Crihan, Ion Pelivan şi Vasile Ţanţu. Numele lui Pan Halippa a fost acordat unei mahalale din comuna Ulmu, jud. Lăpuşna, situată nu departe de Chişinău. Satele respective şi-au menţinut denumirea pe toată perioada românească, dar regimul comunist, instaurat după reocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică, a intervenit şi aici, denaturând brutal adevărul.


Autor: Mihai Taşcă, dr. în drept, pentru TIMPUL
Sursa: www.timpul.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.1858 secunde