Forta de foc nimicitoare a Transnistriei
adăugat 22 august 2008, 17:35, la Opinii / Editoriale
In depozitele Grupului Operativ de Forte Ruse, fosta Armata a XIV-a, se afla 11.233 de vagoane de tehnica si munitie * Tiraspolul poate mobiliza 30.000 de oameni la care se adauga 3000 de veterani din trupele specialeRegimul separatist de la Tiraspol mentine un impresionant dispozitiv militar ofensiv la granitele NATO si UE, amenintand securitatea regionala. Fortele militare oficiale si neoficiale ale Tiraspolului sunt estimate la zeci de mii de oameni plus alte mii de cazaci paramilitari care pot fi mobilizati de pe tot cuprinsul fostei URSS. Structura reformata a temutului KGB este reprezentata in regiune de patru servicii de informatii transnistrene, subordonate FSB si SVR. Fostul comandant al Armatei a 14-a ruse responsabil de Transnistria, generalul Alexandr Lebed, declara ca, daca vrea, poate fi cu armata sa la Bucuresti in doua ore.
Conform datelor oficiale ale autoritatilor separatiste, "Ministerul Apararii" transnistrean dispune de patru brigazi de infanterie cu efectiv complet, dislocate in Tiraspol, Tighina, Rabnita si Dubasari, subordonate unor comandamente regionale. Dispozitivul militar separatist este completat de unitati de blindate, artilerie si aviatie, ce dispun de armament modern, superior celui aflat in inzestrarea armatei Republicii Moldova. In depozitele militare ale Grupului Operativ de Forte Ruse, noua denumire a Armatei a XIV-a, se afla 11.233 de vagoane de tehnica si munitie, 1485 de vagoane reprezentand doar munitia, asigurand astfel inarmarea armatei active si a rezervistilor transnistreni. "Efectivul de pace" al Ministerului Apararii transnistrean este estimat la 4500, secondati de sute de specialisti militari rusi sub acoperirea unor firme de securitate din Federatia Rusa, Belarus si Ucraina si de cei aproximativ 2000 de "pacificatori" rusi. Potrivit unor analize militare, citate de agentia de presa rusa Regnum, regimul separatist de la Tiraspol poate mobiliza aproximativ 30 de mii de oameni, inclusiv membri ai formatiunilor paramilitare cazacesti. Efortul de razboi separatist este completat de efectivele batalioanelor cu destinatie speciala "Dnestr" si "Delta", ce pot avea un efectiv complet de peste 3000 de oameni, majoritatea veterani ai fortelor aeropurtate ale Federatiei Ruse, care s-au remarcat si in timpul recentei agresiuni militare rusesti impotriva Georgiei.
"Oastea Cazaceasca a Marii Negre"
Doctrina militara transnistreana acorda o importanta deosebita detasamentelor paramilitare de cazaci, integrata in "Oastea Cazaceasca a Marii Negre" si subordonata Ministerului Securitatii (MGB) de la Tiraspol. Conform declaratiilor liderilor cazaci, citati recent de Regnum, mii de cazaci din Rusia, Ucraina si alte foste state sovietice sunt gata sa se mobilizeze pentru a apara Transnistria. Din punct de vedere structural, "Oastea Cazaceasca de la Marea Neagra" este reprezentata prin unitatea nr. 10, compusa din sapte mari detasamente, fiecare cu aproximativ 1000 de membri. "Corpul armatei populare" din Transnistria, cu sapte batalioane active si 5 de rezerva, are nominal, peste 12 mii de membri, multi avand experienta militara. Transnistria dispune si de o baza industriala moderna, reprezentata de uzinele din Bender, Rabnita si Tiraspol, capabile sa asigure fortelor separatiste inzestrarea necesara cu tehnica militara.
Mostenitorii KGB-ului
Ministerul Securitatii (MGB) al "Republici Moldovenesti Nistrene", Ministerul de Interne, Serviciul de Informatii militare local precum si noul Serviciu de Informatii Externe transnistrean sunt incadrate cu absolventi ai institutiilor de informatii din Federatia Rusa si Belarus, o forta de temul la portile UE. Conform acordurilor militare semnate la inceputul acestui an intre liderii regimurilor separatiste din Transnistria, Abhazia si Osetia de Sud, "republicile" separatiste isi i-au angajamentul de a se sprijini reciproc in cazul unei invazii. Pe baza acestor intelegeri grupuri de voluntari transnistreni participa la actiunile din Caucaz.
Rusia ingheata cooperarea cu NATO
Rusia a trimis ieri o notificare Norvegiei privind intentia de a-si restrange cooperarea cu NATO, a anuntat Ministerul Apararii de la Oslo, la o zi dupa ce Alianta a cerut Moscovei sa-si retraga trupele de pe teritoriul Georgiei. In paralel, provincia separatista Abhazia a cerut Rusiei recunoasterea independentei sale intr-un "congres national" care a reunit mii de persoane la Suhumi. (M.I.)
Basescu i-a cerut lui Saakasvili sa negocieze cu Rusia
Presedintele roman Traian Basescu si-a continuat ieri turneul fulger in GUAM, vizitand pe rand Azerbaidjan, Georgia si Turcia, unde a avut intrevederi cu omologii sai azer Ilham Aliev, georgian Mihail Saakasvili si turc, Abdullah Gul, relateaza Mediafax. Presedintele roman a declarat la Baku ce spera: ca dupa securizarea regiunii, cooperarea energetica se va dezvolta in continuare. Basescu a reconfirmat ieri la Tbilisi, dupa o intalnire cu presedintele Saakasvili, ca Romania va sustine la reuniunea Consiliului de ministri al NATO din decembrie necesitatea ca Georgia si Ucraina sa primeasca MAP (Planul de Actiune pentru Aderare). "Cred ca Georgia trebuie sa gaseasca formule pentru a incepe negocieri directe cu Federatia Rusa. Negocierile cu privire la integritatea teritoriala a Georgiei sunt esentiale si, in opinia noastra, trebuie facute si cu partile de care acest lucru depinde in mod direct" a afirmat Traian Basescu. (M.I.)
Generalul Lebed a murit.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲