Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 12:00

 

(VIDEO) Deschiderea Institutului Cultural Roman „Mihai Eminescu“ de la Chisinau

adăugat 21 septembrie 2010, 15:06, la Cultură

ICR, Chisinau, Concert Piano, Mihai Eminescu, Petre Guran

Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu“ de la Chisinau va fi inaugurat miercuri, 29 septembrie 2010. La ceremonia de deschidere vor participa ministrul Afacerilor Externe al Romaniei, Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova, Iurie Leanca, presedintele Institutului Cultural Roman, Horia-Roman Patapievici, ambasadorul Romaniei  in Republica Moldova, Marius Lazurca si directorul ICR „Mihai Eminescu“ Chisinau, Petre Guran.

Cu aceasta ocazie va avea loc si un concert inaugural sustinut in Sala cu Orga de la Chisinau de Romanian Piano Trio, format din muzicienii Alexandru Tomescu, Razvan Suma si Horia Mihail, care vor interpreta lucrari din repertoriul romanesc si international (detalii despre formatie si program: www.icr.ro/concert_inaugural_chisinau).

Deschiderea Institutului Cultural Roman „Mihai Eminescu“ de la Chisinau este rezultatul eforturilor Ministerului Afacerilor Externe si ICR de extindere a retelei institutelor culturale romanesti, ca instrument al unei diplomatii culturale moderne.

Institutionalizarea unei „case a culturii romane” in Republica Moldova a constituit o prioritate a politicii externe romanesti, iar ICR „Mihai Eminescu“ de la Chisinau isi propune edificarea unor punti spirituale noi intre cele doua maluri ale Prutului, regasirea si consolidarea comunitatii de limba, cultura si traditii.

Institutul Cultural Roman de la Chisinau a primit numele simbolic al poetului «Mihai Eminescu». Este numele unei identitati comune, unei istorii comune, unei simtiri comune, care face ca atat spatiul dintre Dunare si Prut, cat si spatiul dintre Prut si Nistru sa se regaseasca in mod natural in aceasta personalitate. Acest nume traseaza, intr-un fel, programul acestui Institut. Este un Institut care porneste de la premisele comune, pentru a cladi un viitor in care spatiile respective sa se regaseasca, fara sa se amestece“, explica Petre Guran, directorul ICR „Mihai Eminescu“ Chisinau.

Absolvent al Facultatii de Stiinte Politice al Universitatii Bucuresti si doctor in istorie, cu o teza sustinuta in 2003 la École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris, fost membru al Centrului de Studii Elenice al Universitatii Princeton, Petre Guran este autorul a numeroase studii, articole si recenzii pe teme de antropologie, istorie si actualitate politica si religioasa.

Concert Romanian Piano Trio, la inaugurarea Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu" de la Chişinău

Miercuri, 29 septembrie 2010, de la ora 19.30, la Sala cu Orgă din Chișinău va avea loc un concert extraordinar susținut de Romanian Piano Trio. Concertul, organizat de Institutul Cultural Român cu sprijinul Ambasadei României în Republica Moldova, marchează deschiderea la Chișinău a Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu“.

Programul cuprinde lucrări de George Enescu, Camille Saint-Saëns, Händel – Halvorssen, Robert Schumann, Jules Massenet, Pablo Sarasate și Astor Piazzolla (detalii aici). Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Romanian Piano Trio, format din Alexandru Tomescu, Horia Mihail și Răzvan Suma este un ansamblu cameral apreciat pe scena românească şi internaţională. Membrii ansamblului consideră că muzica clasică nu se adresează unui public exclusivist, ci tuturor. Pentru efortul susţinut în promovarea marii muzici, celor trei muzicieni le-au fost decernate numeroase distincţii, printre care premiul “In memoriam Iosif Sava”, acordat de Radio România Cultural şi premiul „Iosif Sava” al Uniunii Criticilor Muzicali.

Alexandru Tomescu – vioară

Cu o carieră impresionantă, Alexandru Tomescu poate fi considerat un lider al tinerei generaţii de violonişti români. În prezent, palmaresul său numără peste 100 de premii I naţionale şi 26 de distincţii internaţionale, la concursuri de prestigiu precum Niccolo Paganini (Italia), Pablo Sarasate (Spania), Marguerite Long – Jacques Thibaud (Franţa) sau George Enescu (România). Tânărul violonist a făcut parte juriile unor concursuri internaţionale din Italia, Franţa sau România; de-a lungul a peste 20 de ani de activitate, artistul a concertat la Carnegie Hall (New York), Concertgebouw (Amsterdam), Berliner Philarmoniker, Théâtre des Champs Élysées (Paris) sau Metropolitan Arts Center (Tokyo), alături de orchestre de prestigiu dirijate de dirijori celebri: Kurt Masur, Valery Gergiev sau Christoph Eschenbach. Artistul foloseşte celebra vioară Stradivarius Elder-Voicu, operă de artă ce aparţine Patrimoniului Naţional al României, realizată în anul 1702, fiind una dintre ultimele 10 viori din lume semnate de Stradivarius aflate în stare de funcţionare. Alexandru Tomescu este preşedinte al fundaţiei culturale “Remember Enescu”.

Horia Mihail – pian

Pianistul Horia Mihail a susţinut peste 1000 de concerte atât în ţară, cât şi în străinatate, alături de mari orchestre ale lumii, în săli de concert prestigioase. Palamaresul său impresionant i-a asigurat colaborarea cu mari nume ale artei interpretative mondiale: Nathaniel Rosen, Peter Zazofsky, Andres Diaz, Iuri Mazurkevich. A fost invitat să concerteze şi să susţină recitaluri în peste 20 de țări, în Europa, Asia şi pe continentul nord american. De asemenea, a participat la numeroase festivaluri, precum Festivalul Internaţional “George Enescu”, Festivalul Internaţional al Muzicii Noi din Bucureşti, festivalurile din Spoletto, Gubbio şi Assisi (Italia), importanta serie de muzică de cameră “Temple Beth Am” din Miami, Florida. Horia Mihail a fost invitat în calitate de profesor la festivalul internaţional de la Tanglewood, organizat de Boston Symphony Orchestra. Ca preşedinte al Asociației Culturale Accendo, Horia Mihail se implică în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică, menite să atragă cât mai multe categorii de public în sălile de concert.

Răzvan Suma – violoncel

Cu peste cinci sute de recitaluri şi concerte susţinute în turneele din Europa, America de Nord, America de Sud, Africa şi Asia, Răzvan Suma a dovedit o mare sensibilitate şi intuiţie muzicală, precum şi o tehnică performantă. Premiile la concursuri de mare prestigiu precum „Giovanni Batista Viotti” (Italia), „Markneukirchen” (Germania), „Chişinău” (Republica Moldova) sau „Villa de Llanes” (Spania), sunt doar câteva dintre distincțiile importante obținute de Răzvan Suma în competiţiile naţionale şi internaţionale. În ultimii ani, Răzvan Suma a realizat o serie de înregistrări speciale, inclusiv pentru Fonoteca de Aur a Societăţii Române de Radiodifuziune, precum şi transmisiuni în direct la posturi de radio şi televiziune (RAI, MDR, TVR, Acasă TV, Radio Berlin, Radio Macao, Radio Sofia, Radio Bucureşti, Radio Euskadi). A concertat alături de pianistul spaniol Iosu Okinena, în săli precum “Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires, „Kursall” din San Sebastian sau Universitatea din Valladolid. Alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele „Cellissimo“, Răzvan Suma este prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc.

Parteneri media: Jurnal Tv și Romanian Global News


Autor: Institutul Cultural Roman
Sursa: www.basarabeni.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Cultură

Presa franceză despre Valentina Naforniță: O zi din viața unei primadone
O publicație franceză a realizat un reportaj despre soprana Valentina Naforniță. Jurnaliștii de la info.arte.tv au stat o zi întreagă la Opera din Viena cu interpretă originară din Moldova și au aflat ce se ascunde în spatele unei primadone.
Jurnaliștii francezi au încercat să pătrundă în viața primadonei și să afle [...] mai mult
(Video) Dansând pe străzile din Moldova. Trupă din Los Angeles a filmat un clip extraordinar la noi
Regizorul Noaz Deshe, cunoscut pentru producția sa „White Shadow”, a filmat un clip extraordinar în Republica Moldova pentru trupa indie folk din Los Angeles, Edward Sharpe and the Magnetic Zeros.
Acesta comentează cele văzute aici: „În afara, Chișinăului, capitala Republicii Moldova, timpul stă pe loc – [...] mai mult
(VIDEO) ȚURCA UN JOC CARE TRĂIEȘTE DOAR ÎN AMINTIRI
Oina,Trânta și Țurca sunt sporturi tradiționale moldovenești.  Sporturi care în ultimele deceneii rămân doar în amintirile moldovenilor. Despre dispariția unuia dintre aceste jocuri,  în special țurca a încercat să afle echipa BTV, care s-a deplasat într-un sat din raionul [...] mai mult
Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva – Ocrotitoarea Moldovei. Ce nu e bine să faci azi
Creștinii ortodocși de stil vechi o sărbătoresc astăzi, 27 octombrie, pe Sfânta Cuvioasa Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei.
Cuvioasa Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (Instanbul-ul de astăzi). Se spune că, pe cand avea 10 [...] mai mult
UE ne oferă PATRU MILIOANE de euro. Care domeniu va dispune de investiții

Pe parcursul următorilor trei ani, Uniunea Europeana va oferi 4,2 milioane de euro pentru domeniul culturii, în cadrul Programului Parteneriatului Estic în Cultură și Creativitate.
Programul a fost lansat în luna iunie de către Uniunea Europeană pentru a sprijini sectoarele culturale și creative în munca lor pentru dezvoltarea [...] mai mult
(VIDEO) Am ascultat de nenumărate ori această piesă consacrată, însă niciodată într-o asemenea interpretare.
Când vine vorba de o asemenea piesă consacrată, un aranjament instrumental special poate fi o provocare pentru orice muzician. Chitara este de departe instrumentul la care se pot realiza aranjamente muzicale de o rară frumuseţe, bogate în expresivitate şi originalitate. Este şi cazul acestui chitarist talentat care menţinând linia [...] mai mult
(video, foto) Dan Bălan și Tany Vander s-au reunit într-un concert grandios la Soroca
Renumitul interpret Dan Bălan a susținut  un concert grandios în Soroca. Alături de acesta a urcat pe scenă și Tany Vander. Piața Libertății din oraș a fost arhiplină, peste 10.000 de oameni au venit pentru a fredona alături de interpret pisele emblematice ale acestuia.
De asemenea, în concert au mai evoluat și formația Catharsis, [...] mai mult
(VIDEO) Cum arată cel mai nou CLIP de promovare a BRAŞOVULUI
Pe 24 iunie, a fost postat pe You Tube un nou clip de promovare a oraşului Braşov, care a ajuns în prezent la aproape 58.000 de vizualizări, potrivit capital.ro.
Clipul durează 3 minute şi 32 de secunde, şi reprezintă rezumatul a trei săptămâni de filmări. Povestea şi istoria oraşului este narată în limba engleză. Mai multe detalii [...] mai mult
Dan Bălan va susține un concert de EXCEPȚIE la Soroca
Renumitul interpret Dan Balan revine în R. Moldova pentru a susține un concert la Soroca.
Evenimentul este organizat pentru susținerea candidatului liberal-democrat, Victor Său, la primăria orașului.
Evenimentul va avea loc vineri, începând cu ora 19.00, în Piața Libertății din Soroca. Informația [...] mai mult

randat în 	0.1316 secunde