Vlad Lupan: "Să schimbăm concepţia de securitate elaborată de dragul Federaţiei Ruse"
adăugat 03 noiembrie 2009, 14:11, la Interviu / Reportaj
Vlad Lupan: "Să schimbăm concepţia de securitate elaborată de dragul Federaţiei Ruse"O delegaţie a sub-comitetului pentru guvernare democratică al Adunării Parlamentare a NATO se află la Chişinău într-o vizită de documentare. O vizită rară în ultimii ani şi prima de acest fel după instaurarea noii puteri în Republica Moldova.
Membrii delegaţiei au fost primiţi astăzi de preşedintele interimar Mihai Ghimpu, premierul Vlad Filat şi au avut întrevederi la Parlament, iar mâine vor purta discuţii cu reprezentanţi ai societăţii civile.
Scopul vizitei este întocmirea unui raport special cu privire la provocările interne ale Republicii Moldova şi perspectivele integrării euro-atlantice. Raportul va fi prezentat la sesiunea de toamnă a AP NATO peste o săptămână.
Corespondentul nostru Radu Benea a stat de vorbă cu expertul în probleme de securitate Vlad Lupan, pe care l-a întrebat între altele despre agenda de viitor a relaţiilor dintre Moldova, un stat neutru, şi structurile euro-atlantice.
Adunarea Parlamentară a NATO este un forum ce reuneşte deputaţi din ţările membre ale NATO – un fel de liant între parlamentele naţionale ale ţărilor membre - menirea căruia este să sprijine crearea consensului social şi politic în promovarea politicilor Alianţei. După încheierea războiului rece, acest forum şi-a asumat un rol nou, de promotor al democraţiei parlamentare în regiune, inclusiv în Europa Centrală şi de Est.
Iată de ce, spune expertul Vlad Lupan, colaborarea cu acest forum este deosebit de importantă pentru viitorul european al Republicii Moldova (din Adunarea Parlamentară a NATO fac parte şi ţări membre ale Uniunii Europene).
Vlad Lupan: „De fapt, este un semnal prin care importanţa Republicii Moldova este recunoscută, în creştere, de către organizaţile internaţionale, în cazul dat Adunarea Parlamentară a NATO, care de altfel, este reprezentată aici tocmai prin acest comitet care se ocupă de subiecte de democratizare. Subiectul democratizării Republicii Moldova după 8 ani de scădere a nivelului de democraţie în Republica Moldova este un subiect care îi interesează pe toţi. Iată, acest lucru este evident, acest lucru trebuie schimbat, pentru că nu este vorba despre relaţia cu NATO sau cu orice altă organizaţie, este în primul rând vorba despre necesitatea de a avea un vecin care este democratic, este predictibil, respectă statul de drept, în genere, este un stat pe care putem să-l numim european. Lucrul pe filiera Adunării Parlamentare a NATO este un lucru absolut necesar pentru viitorul european al Republicii Moldova. În acelaşi timp, să nu uităm că acest lucru nu are, de fapt, o conexiune directă cu NATO şi nu înseamnă că Republica Moldova va intra mâine, poimâne, în NATO”.
Expertul Vlad Lupan aminteşte că fosta guvernare comunistă a încheiat în 2006 un parteneriat cu NATO, - un Plan Individual de Acţiuni, prescurtat IPAP, - care este şi un instrument suplimentar pentru democratizarea ţării şi îndeplinirea planului de acţiuni al Moldovei cu Uniunea Europeană.
Vlad Lupan: „În primul rând, vorbim despre asigurarea Drepturilor Omului în Republica Moldova. Deci, mass-media trebuie să fie liberă, justiţia trebuie să fie independentă, trebuie să fie un stat de drept. Acestea sunt câteva dintre subiecte care sunt acoperite de acest IPAP cu NATO. Alte subiecte ţin de reforma ministerului de Interne, - cred că deja după 7 aprilie nimeni nu se mai întreabă de ce avem nevoie de reforma sectorului de securitate, - vedeţi că bate tocmai în acele câteva elemente care au şi prezentat probleme în trecutul Republicii Moldova şi s-ar putea să mai prezinte, dacă nu sunt reformate. Să schimbăm această concepţie de securitate naţională care a fost făcută de dragul unui alt stat, pentru că nu reflectă interesele ţării noastre, şi să reflecte interesele Republicii Moldova. Noi trăim în Republica Moldova, nu în Federaţia Rusă. Şi noi trebuie să reflectăm riscuri şi ameninţări la adresa Republicii Moldova, în primul rând. Iar asta înseamnă să te aşezi şi să te gândeşti neutru şi imparţial asupra ce probleme ai, ce te ameninţă pe tine. Te ameninţă armata transnistreană, te ameninţă depozitele de muniţii din Trasnistria, te ameninţă dependenţa unilaterală energetică de o singură ţară? Sigur că da!”
Vlad Lupan consideră că noua guvernare din Republica Moldova are şanse bune să valorifice plenar relaţiile cu Uniunea Europeană şi cu NATO, fără să trezească gelozia Federaţiei Ruse, pentru că şi relaţiile dintre Chişinău şi Moscova au fost ridicate la nivelul unui parteneriat.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲