Lideri ai studenţilor basarabeni au avut discuţii la Preşedinţie şi Senat privind admiterea la studii a etnicilor români
adăugat 03 iunie 2011, 10:51, 13:51 la Cultură • Articol publicat de Cornel Postolachi
După întâlnirea avută luni cu secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, săptămâna aceasta, la solicitarea OSB București alături de ATB Iași, OSB Timișoara, CSBB Galați și OSB Constanța au avut loc alte două întâlniri dintre reprezentanţi ai studenţilor şi oficiali din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, precum şi Senatul României – Comisia pentru românii de pretutindeni.
Au fost înaitate şi discutate o serie de propuneri privind procesul de admitere al etnicilor români. Una dintre condiţiile înaintate de studenţii basarabeni a fost publicarea în regim de urgenţă a metodologiei de admitere la studii. Deasmenea s-a mai discutat despre: menţinerea numărului mare de locuri subvenţionate, cu sau fără bursă; publicarea urgentă a unui calendar de admitere, respectarea cu stricteţe a termenelor de afişare a listelor cu cei admişi, precum şi de acordare a vizelor în timp util; acordarea de locuri subvenţionate la masterat pentru absolvenţii universităţilor din R. Moldova precum şi mărirea numărului de locuri la master pentru absolvenţii universităţilor din România; realizarea unui clasament pe baza mediilor de studii şi acordarea bursei în funcţie de acesta; acordarea unui număr mai mare de locuri la licenţă pentru absolvenţilor liceelor din România şi altele.
În cadrul întâlnirii de la Palatul Cotroceni, Consilierul Prezindenţial Alexandru Gussi ne-a asigurat că Administraţia Prezidenţială va face toate demersurile necesare în vedera desfăşurării procesului de admitere în cele mai bune condiţii.
De asemenea, în cadrul îtâlnirii de la Senat, Preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, Viorel Badea, a promis că se va implica în toată procedura de admitere, arătându-se interesat de propunerile de modificări venite din partea reprezentanţilor organizaţiilor studenţeşti, declarând că va face tot posibilul ca acestea să fie stipulate în metodologie.
Pe lângă discuţiile despre admitere au fost discutate şi o serie de proiecte pe care respectivele organizaţii le vor desfăşura în acest an în România şi Republica Moldova cu sprijinul instituţiilor statului român.
În urma întâlnirilor, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a asigurat că va publica metodologia de admitere la studii în regim de urgenţă.
Amintim că OSB Bucureşti precum şi ATB Iași, OSB Timișoara, CSBB Galați și OSB Constanța desfăşoară campanii de informare pentru tinerii basarabeni ce doresc să-şi continuie studiile în România.
Puteţi trimite întrebările sau sugestiile voastre la adresele:
OSB Bucureşti: admitere_osb@yahoo.com
OSB Timişoara: osb@basarabeni.ro
ATB Iaşi: iasi@tineribasarabeni.com
CSBB Galaţi: csbb@lsgalati.ro
OSB Constanţa: osb.constanta@gmail.com
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
Sunt unul dintre absolventii de UMF din Romania, conform diplomei asa zisul/intitulatul Medic.. si va deranjez cu urmatoarea intrebare/constatare sau propunere, depinde cum va fi interpretat mesajul de Dvs.:
..cu parere de rau de multi ani (posibil niciodata) nu a fost oferit un loc cu bursa/fara bursa fara taxa la Doctorat sau Masterat in Medicina/Med.Dentara. Conform metodologiei, dupa indicatiile/sugestiile MECTS, noi (etnicii romani) nu putem candida decat pe locurile cu taxa, care este extrem de usturatoare.. si de cele mai multe ori imposibil de achitat de un etnic roman/asa zisul Medic de cele mai multe ori rezident(rezidentiatul fiind o forma de specializare obligatorie dupa absolvirea unei facultati de Medicina, si optionala in cazul Med. Dentare) cu bursa de 75 Euro, cu parintii muncind in sectorul bugetar al Rep. Moldova. Nu stiu la cine as putea sa ma adresez sau unde/catre cine putem face un demers pentru a fi oferite macar cateva locuri, sau sa putem candida impreuna cu "romanii nativi" pe locurile bugetate oferite de MECTS doar pentru ei..
Va multumesc si sper la un raspuns..!