Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

25 noiembrie 2024, ora locală: 04:41

 

Cine îşi mai aminteşte de Podul de Flori?

adăugat 06 mai 2008, 09:51, la Ştiri de Top

Astăzi, 6 mai 2008, se împlinesc 18 ani de la primul Pod de Flori. În ultimii ani, la Chişinău, evenimentul a trecut neobservat. Ce s-a ales între timp de idealurile proclamate atunci la Prut, care mai este semnificaţia Podului de Flori şi cine îşi mai aminteşte de el, am aflat chiar de la protagoniştii acelui eveniment de necrezut pentru acele vremuri. Am ales cinci reprezentanţi ai unei generaţii care a fost implicată activ în evenimentele din 6 mai 1990: Grigore Vieru, Ion Hadîrcă, Mircea Druc, Ion Ungureanu şi Nicolae Dabija (vezi coloana sonoră). Ei sunt reprezentanţii unei generaţii care are, cel puţin, meritul de a fi crezut în ceva şi de a fi încercat să-şi îndeplinească visul.

Cum a început totul?

Încă înainte de a-şi declara independenţa, la 27 august 1991, Chişinăul şi-a îndreptat privirea de la Est la Vest, către Bucureşti. Contextul politic de atunci părea prielnic pentru Unirea cu Ţara Mamă. Evenimentul de la 6 mai 1990 este o dovadă elocventă a dorinţei de reunificare, cel puţin a unei părţi a populaţiei de pe cele două maluri ale Prutului. Atunci, la iniţiativa Frontului Popular, sprijinită de Guvernul RSSM-ului şi cel al României, a fost organizat primul Pod de Flori.

Într-un manifest semnat de mai mai mulţi lideri de asociaţii politice şi civice se spunea că: "Prutul a fost şi va rămâne o apa care uneşte două maluri ale Moldovei. De când acest rău a despărţit frate de frate, sufletul injumătăţit al românului a tot umblat peste apa lui, ca Isus peste apele mării. Conştiinţa, credinţa, spiritul n-au avut hotare. Cei care au încercat sa le hotărnicească s-au făcut de ruşine în faţa lui Dumnezeu şi a lumii întregi. Noi românii suntem la noi acasă "de la Nistru pânla Tisa", din vârful Carpaţilor până la mare. Şi această casa o vrem de acum înainte cu toate uşile deschise, pentru a ne putea vedea la faţă cu fraţii de acelaşi sânge şi pentru a ne întregi sufletele."

La 6 mai, la ora 12, ora Bucureştiului, în bisericile de pe malurile Prutului preoţii au oficiat un Te Deum de pace şi linişte sufletească. Astfel că, în conformitate cu Acordul dintre URSS şi România, cu privire la trecerea simplificată a graniţei de stat, între orele 13.00 şi 19.00, românii au trecut de o parte şi de alta a frontierei.

"Mulţimea s-a rupt ca un fluviu enorm care a răbufnit. Românii au fost primii care au intrat în URSS fără permisiune", subliniază Ion Ungureanu, ministrul Culturii şi Cultelor de atunci.

Mircea Druc, fost prim-ministru al R. Moldova, mărturiseşte că tot ce l-a interesat în acele momente era privirea nedumerită a grănicerilor sovietici aflaţi în confuzie şi derută totală. Aşa ceva nu mai văzuseră niciodată!

Vladimir Voronin a fost si el implicat

În componenţa delegaţiei oficiale a R. Moldova au participat la manifestare vice-prim-ministrul de atunci Mihai Platon, preşedintele FPM, Ion Hadîrcă, Ministrul Culturii şi Cultelor, Ion Ungureanu, precum şi actualul preşedinte al R. Moldova, Vladimir Voronin, pe atunci Ministru de Interne. Despre cel din urmă, Ion Ungureanu susţine că: "Voronin a văzut această mare tălăzuind în furtună. El a văzut ce înseamnă un popor care s-a trezit şi acest lucru nu ar trebui să îl uite. Dacă îl uită nu a însuşit bine lecţia. Nu te joci cu un popor care s-a deşteptat".

Grigore Vieru, primul basarabean care a trecut Prutul la 6 mai 1990

Peste un milion şi doua sute de mii de români s-au îmbrăţişat atunci de-a lungul celor 700 de km. ai Prutului. Au fost stabilite opt puncte de trecere a frontierei: Miorcani - Pererrita, Stânca - Costeşti, Iaşi - Sculeni, Ungheni - Pod Ungheni, Albiţa - Leuşeni, Fălciu - Ţiganca, Oancea - Cahul şi Galaţi - Giurgiuleşti.

Poetul Grigore Vieru a fost primul care a traversat atunci Prutul pe o barca de cauciuc. Îşi aminteşte cu drag de acea horă, "unică poate în lume", încinsă în mijlocul râului de basarabenii şi românii din dreapta Prutului. "Era o tensiune emoţională de nedescris. Oamenii se strigau pe nume unii pe alţii şi se regăseau după ani şi ani. La un moment dat, de partea cealaltă a râului s-a aruncat un bărbat în apă şi a început să vină spre basarabenii de dincoace. Ai mei din Pererâta stăteau încremeniţi. Aveau mari emoţii şi nu îndrăzneau să facă nici o mişcare până s-a aruncat un pererâtean în apă. După el au pornit şi ceilalţi. S-au întâlnit toţi la mijlocul Prutului şi au încins acolo, în apă, o horă, lucru nemaivăzut şi nemaiauzit nicăieri în altă parte a lumii. De aceea spun că par caraghioşi astăzi cei care ironizează Podul de Flori. Nu poate fi ironizată lacrima bucuriei".

Ce nu a mers bine?

După succesul primului Pod de Flori, peste un an, la 16 iunie 1991, a urmat cel de-al doilea. Dacă la primul Pod românii din România au trecut hotarul, la cel de-al doilea românii din stânga râului urmau să fie oaspeţii celor din dreapta. Atunci, conform datelor statistice ale Ministerului de Interne al R. Moldova, 240 000 de basarabeni au trecut Prutul în România.

Participanţii la eveniment cred că succesul celei de a doua manifestaţie a fost la fel de mare ca şi a celei din 6 mai 1990. Opinia nu este însă împărtăşită de toată lumea. Ion Hadîrcă, liderul de atunci al Frontului Popular din Moldova spune că: "La început era o coerenţă şi o trezire, o deşteptare a spiritului şi o speranţă că lucrurile se vor redresa şi ne vom deştepta. Era un mesaj către România şi întreaga Europă că noi existăm şi că nu am murit. La cel de-al doilea Pod aveam deja o rezervă. Pe lângă elanul celor care au venit să se întâlnească şi să promoveze ideea unirii, a speranţei şi deşteptării, erau şi din cei cu drujba, bulendre şi speculă ieftină. Deja erau oameni care miroseau aici posibilitatea de a se căpătui şi de a compromite într-un fel sau altul o idee nobilă".

În 1992 au venit însă vremuri grele, iar ideea de reunificare a fost descurajată de conflictul de pe Nistru, care poate fi interpretat şi ca o replică a Moscovei la Podul de Flori.

Podul de flori după 18 ani

Astăzi, după 18 ani de la deschiderea frontierelor, se vorbeşte puţin, dar şi mai puţin se scrie despre evenimentul din 6 mai 1990. Ion Ungureanu, de exemplu, spune ca nu şi-a imaginat că "vom ajunge vreodată la acea stare de lucruri când Podurile de Flori par mai degrabă de domeniul mitului, legendei". Şi dacă la Chişinău în ultimii ani evenimentul a fost trecut cu vederea fie intenţionat, sau din simplă neglijenţă, pentru protagoniştii de atunci momentul rămâne o amintire vie. Grigore Vieru crede ca "uitând podul de flori am uita martirii care au murit in ideea acestui pod şi ar însemna să uităm marile adunări naţionale care au dus spre câştigarea alfabetului latin, a tricolorului, a istoriei neamului". Mai mult, Nicolae Dabija susţine că "acele poduri de flori s-au veştejit cu ajutorul celor care le-am acordat puterea".

Cu toate acestea efectul Podului de Flori nu este unul nul. Românii de pe ambele maluri ale Prutului s-au regăsit dupa toţi aceşti ani de înstrăinare şi au descoperit că sunt la fel, că au aceleaşi idealuri şi valori.

Un "Pod de Flori" refuzat în 2008

Un zid tacit al Berlinului pentru Europa de Est, aşa poate fi calificată graniţa de peste Prut care separă acum două ţări surori unite şi despărţite de-a lungul veacurilor - R. Moldova si România. Acum, conducerea de la Chişinău vrea să limiteze şi sa restrângă mai mult ca niciodată relaţia cu Bucureştiul. După o serie de refuzuri şi o răceală evidentă din partea guvernanţilor noştri faţă de România, acţiunea care a pus capac la toate în ultima vreme este refuzul de a semna Convenţia Micului Trafic la Frontieră. Această nouă respingere din partea Chişinăului este la fel de evidentă ca şi în cazul consulatelor de la Bălţi şi Cahul. Acum, când aveam posibilitatea sa legăm relaţiile inter-umane cu o ţară membră a Uniunii Europene, ne pomenim că din anumite considerente neîntemeiate, Chişinăul dă cu piciorul în posibilitatea cetăţenilor R. Moldova care locuiesc pe teritoriul de până la 50 de kilometri de la graniţa cu România să meargă în ţara vecină, fără vize sau paşapoarte, la fel ca acum 18 ani.

Astăzi Podurile de Flori nu mai sunt posibile în forma de altă dată, dar autorităţile de la Chişinău refuză singura soluţie pentru "un pod de flori", aşa cum este el posibil în 2008, în condiţiile în care România este membru al UE.

Autor: Stela Popa
Sursa: www.unimedia.md
E adevarat, a fost un moment de euforie, numai. Dar voi la-ti ales pe rusofilul de Voronin si acum trageti ponoasele. Daca si la viitoarele alegeri o sa repetati greseala, atunci va meritati soarta.
A comentat Moldovan 06 mai 2008, 12:07
Daca nu era Iliescu sigur faceam marea unire..
A comentat Alex 06 mai 2008, 12:11
amintiri frumoase au ramas in mintea mea de copil, avand 6 ani, in vara anului 1991,oamenii aduceau carti, jucarii si imparteau la toti,din pacate razboiul din transnistria am fost si acolo prezent, ne duceam noaptea in varful dealui la bunici(locuiesc pe malul Nistrului) si numaram obuzele care zburau la orizont(fiind orasul Tiraspol), PS in viata sunt numai surprize, trebuie sa stii sa profiti de ele
A comentat victor, Galati 06 mai 2008, 15:57
Este de-a dreptul revoltător să citesc un asemenea neadevăr. Se cuvine să precizăm, chiar să cerem ca aceste lucruri să fie desluşite pentru o mai bună cunoaştere a realităţilor istorice: Podul de Flori nu au fost organizat la iniţiativa Frontului Popular, ci la iniţiativa LIGII CULTURALE PENTRU UNITATEA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI, o organizaţie neguvernamentală din România, care avea la acea dată în frunte, în calitate de Preşedinte de Onoare, pe regretatul preot dr. Constantin Galeriu şi ca Preşedinte executiv pe cel care şi astăzi conduce destinul Ligii- Prof.dr.Victor Crăciun.Guvernul RSS Moldova a sprijinit manifestările, în vreme ce Guvernul României nici nu a dat în vreun fel atenţie acestei manifestări care a readus alături, pe unii pentru prima oară, după 50 de ani, fraţi, părinţi, rude apropiate, români de pe cele două maluri ale Prutului.
Tocmai pentru că se împlinesc 18 ani de la această manifestare este momentul să încetăm să mai minimalizăm importanţa acestei acţiuni, să încetăm să mai ţinem în conul de umbră pe adevăraţii iniţiatori şi organizatori ai ei, să încetăm cu colportarea a tot soiul de legende şi cu aducerea în faţă a impostorilor care îşi arogă merite în acest sens- gen Gavrilă Copil- unul care visa nu reîntâlnirea fratelui cu frate, ci lanţuri umane pe cele două maluri ale Prutului- cui i-ar fi folosit*?!-, care şi-a permis să spună că ideea i-a aparţinut dar i-a fost furată, şi alţii-securişti şi KGB-işi care au dus până la capăt exerciţiul laşităţii şi trădării şi care mai au tupeul să îşi aroge merite în organizarea Podului de Flori.
Documentele-de la ştampile şi până la mii de imagini fotografice, decupeuri de presă etc., aflate în posesia noastră pot proba cele pe care le susţinem şi vi le putem pune la dispoziţie în orice moment.
Cristiana Crăciun
Vicepreşedinte al Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni
A comentat CRISTIANA CRĂCIUN 06 mai 2008, 16:27
nu stiu ce se va intampla in continuare...
oare meritam soarta care o avem? doar nu am luptat pentru astfel de zile, incarcate de lacrimi, pline de greutatile timpurilor noi...
cine stie? poate candva vom fi iarasi un singur popor, o singura entitate .. poate, candva....
A comentat cineva 06 mai 2008, 19:42
cum adica , poate candva vom fi un singur popor? poate ai vrut sa spui un singur stat, ca popor suntem unul singur!
A comentat Nicolae 06 mai 2008, 20:20
Sa dea Bunul Dumnezau sa fim iara un stat, sper ca la alecerile din 2009 sa se scape Tara e comunisti ar fi un inceput,Bunici mei au luptat ptr. eliberarea Basarabiei si imi amintesc si az cum Bunicu meu ne poveste cu lacrim in ochi prin ce jerfe au trecut, din Pacate unu din Bunici a decedat pe front
A comentat eu 07 mai 2008, 12:50
E buna ideea dar prost articolul. Nu e prima data cand Stela Popa (care se da proromanca, dar este o agenta SIS infiltrata printre cei care cu adevarat au asa sentimente) compromite prin neprofesionalism ideea romaneasca. Jos Voronin-Rosca, sus Unirea!
A comentat Ana 07 mai 2008, 20:36
comunistii au cistigat ca au falsificat alegerile nu ca poporul la vurut
A comentat victor 07 mai 2008, 22:35
bravo pentru autoare.
A comentat eu al vostru 08 mai 2008, 17:52 | mergi sus ▲
Autorii sunt intreaga echipa de la Jurnal de Chisinau. Textul Stelei e foarte slab, foarte pueril la asa o tema complexa. Iar Stela Popa uita in mod obisnuit ca munca de echipa si colegialitatea inseamna sa ii mentionezi pe cei care au muncit la material.
A comentat asu 08 mai 2008, 19:20 | mergi sus ▲
tot respectul pentru ce a facut stela. noi te apreciem din suflet. jos comunistii spurcati!
A comentat romanian girl 11 mai 2008, 17:24 | mergi sus ▲
Stela Popa s-a facut de rusine si de data asta, cu un articol lipsit de substanta, incoerent si tendentios. Dar, de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere. Pace. Lasati-o ca nu merita mai multa atentie. Cu cat mai mult ii veti raspude, cu atat mai mult pret va pune SIS pe colaborarea cu ea si cu atat mai periculoasa va deveni.
A comentat romanian boy 30 mai 2008, 14:04 | mergi sus ▲
Si ce a facut Stela Popa asa extraordinar in viata ei? De articole nu mai pomenim, sunt atat de slabe incat nu merita vreo analiza. Selectam din istoricul acestei "jurnaliste": S-a purtat mizerabil si egoist cu cei care i-au stat alaturi, a profitat de la 19 ani de cei cu bani si relatii, casatoriti sau nu iar cariera ei sentimentala e departe de a se opri aici, a improscat cu noroi pe toti colegii care aveau mai mare succes, a injurat postul EUTV care i-a dat celebritate, da in judecata paparazzi pentru ceea ce a facut ea de fapt in realitate, un pic de nudism, si pentru ca asta nu e destul, i se pare ca e mereu nedreptatita si merita mai mult, caci prajina e prea departe de lungul nasului. Pe scurt: o ziarista mediocra, un caracter infect, o falsa patrioata. Cu asa femei tampite promovate pentru nuri, societatea noastra nu se va schimba in bine.
A comentat playboy 31 mai 2008, 18:08 | mergi sus ▲
Bravo, sora romanca!!! Te apreciem!
A comentat pentru autoare 02 iunie 2008, 14:47 | mergi sus ▲
Tema e buna, ideea la fel, dar asamblarea interviurilor este defectuoasa dupa parerea mea. In plus lipseste un liant, un text al autoarei care sa lege amintirile si comentariile de realitatile din prezent sau sa se auda vocea jurnalistului. Nu are viziune, un articol slabut, fara forta. Fara suparare.
A comentat anca 02 iunie 2008, 21:51 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.0650 secunde