Dumitru Rusu, CSBB: Scopul nostru este de a promova ideea de unitate naţională în rândul tinerilor basarabeni

23.02.2011

Dumitru

Dumitru Rusu este secretar general al Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din Galaţi. L–am provocat la o discutie despre Festivalul Zilele Basarabiei şi organizaţia pe care o reprezintă.

 

Ce reprezintă CSBB Galaţi în raport cu celelalte organizaţii cu acelaşi profil din România?


Clubul Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni „Ştefan cel Mare” din Galaţi este unica structură reprezentativă de studenţi basarabeni din Galaţi. Clubul s-a înfiinţat datorită nevoilor studenţilor basarabeni de a avea un mecanism care să îi reprezinte. De asemenea, CSBB şi studenţii basarabeni au ales să facă parte din Liga Studenţilor din Galaţi, asumându-şi statutul de parteneri şi colegi ai studenţilor români.

Pe 27 martie 2011, se împlinesc 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania. Ce înseamnă data de 27 martie pentru CSBB?


Pentru CSBB Galaţi, Festivalul  "Zilele Basarabiei" s-a remarcat încă de prin anul 2002 şi reprezintă unul din cele mai importante evenimente la nivel naţional care reaminteşte tinerilor semnificaţia zilei de 27 martie 1918. Invocăm prin acţiunile pe care le organizam, ideea de unitate naţională în rândul tinerilor basarabeni.

La Galaţi anul acesta Festivalul se desfăşoară pentru a X-a oară. Ce acţiuni vor avea loc cu această ocazie?


În acest an pregatim un program destul de amplu. Ca şi în fiecare an, vom organiza Cupa Unirii - campionat sportiv de volei, baschet, fotbal. Din nou, va avea loc concursul de fotografie "Păşesc pe pământ românesc" - concurs la care vor participa tinerii studenţi cu câte o poză originală,  care să  reflecte într-o formă mai mult sau mai puţin obişnuită unirea culturală, socială, politică a tuturor românilor. Este o idee  mai veche, care a avut succes şi sunt convins că va avea şi anul acesta. Altă activitate la fel de importantă din cadrul proiectului va fi şi serata culturală "Unirea prin Portativ".

 

Prin intermediul acestei serate muzicale, vom încerca să transmitem tinerilor basarabeni, dar şi  tuturor celor din Galaţi că suntem acelaşi neam şi că ceea ce a avut loc  la 27 martie 1918 nu a fost o întîmplare. De asemenea tot în cadrul programului vom avea şi o proiecţie de film, anul trecut am prezentat filmul "Nemuritorii de Sergiu Nicolaescu", film de aventură cu fundal istoric -  producţie românească în totalitate. Anul acesta vom proiecta o producţie româno-românească (din Basarabia) şi anume comedia romantică „Nuntă în Basarabia”.

 

Cu sprijinul Institutului Cultural Român, aducem studenţilor basarabeni, dar şi publicului Gălăţean un concert cu artişti din Basarabia şi România.


O noutate la nivel organizaţional este faptul că vom aduce anul acesta în premieră studenţi de la Cahul pentru perioada festivalului, astfel dorim să petrecem Zilele Basarabiei cu studenţi basarabeni din Galaţi dar şi de la Cahul.

Cine va mai participa la această ediţie a Festivalului?


La unele dintre activităţi pe care o să le facem vom avea invitaţi profesori, istorici, actori, oameni de cultură ai mediului Gălăţean.   

Care este cel mai important obiectiv a Festivalului „Zilele Basarabiei”?


Scopul nostru este de a promova ideea de unitate naţională în rândul tinerilor basarabeni. Este important pentru tineri să inţeleagă semnificaţia zilei de 27 martie 1918, pentru că aceasta a reprezentat un moment important pentru  românii de pretutindeni.


Autor: Adriana Popa
Sursa: www.basarabeni.ro
TIPARESTE