ANDREI STRATAN VA SOLICITA SANCŢIONAREA PERSOANELOR VINOVATE DE INCIDENTUL DE LA VAMA LEUŞENI
16.10.2007
Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Stratan, a afirmat că persoanele care au interzis accesul delegaţiilor române pe teritoriul Republicii Moldova, de hramul Chişinăului, vor fi trase la răspundere. Totodată, şeful diplomaţiei moldovene a negat afirmaţia potrivit căreia, incidentul respectiv are conotaţie politică, precizând că cei care afirmă acest lucru au ca scop promovarea unei imagini negative a Republicii Moldova în faţa instituţiilor europene, informează AP FLUX.
Andrei Stratan a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că incidentul petrecut la punctul de trecere Leuşeni, când trei delegaţii române, care intenţionau să ajungă la Chişinău, au fost întoarse înapoi, este unul neplăcut şi că în prezent MAEIE investighează acest caz. „Am solicitat, împreună cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, instituţiilor competente să prezinte o informaţie completă privind incidentul de la vama Leuşeni. Deocamdată, datele care au parvenit la MAEIE doar au confirmat că a avut loc această reţinere”, a spus Andrei Stratan. Şeful diplomaţiei moldovene a mai precizat că persoanele vinovate de această situaţie, inclusiv colaboratorii punctului de trecere Leuşeni, vor fi sancţionaţi. „Regretăm producerea acestui incident, care a fost prezentat instituţiilor europene ca având o conotaţie politică, cu scopul de a crea impresia că Republica Moldova are o atitudine negativă faţă de cetăţenii din România”, a spus Andrei Stratan, menţionând că relaţiile dintre Moldova şi România sunt pozitive şi că, de Hramul Chişinăului şi Ziua naţională a vinului, pe teritoriul Republicii Moldova au intrat 2.777 de cetăţeni români.
La rândul său, Ambasadorului României în Republica Moldova, Filip Teodorescu, a declarat, după o întrunire avută cu spicherul Marian Lupu, că partea română a cerut explicaţii autorităţilor moldovene referitor la acest caz. Totodată, Filip Teodorescu a afirmat că apreciază pozitiv abordarea constructivă pe care o are preşedintele parlamentului, Marian Lupu, vizavi de această problemă.
Solicitat de AP FLUX, preşedintele Asociaţiei „Juriştii pentru Drepturile Omului”, Vitalie Nagacevschi, declarat că, în acest caz a fost încălcat dreptul la libera circulaţie. „Republica Moldova este parte a unor tratate internaţionale prin care şi-a asumat anumite obligaţii. Delegaţiile române aveau dreptul de a intra pe teritoriul Republicii Moldova, chiar şi fără invitaţie. Singurul document pe care trebuiau să-l aibă pentru a trece frontiera moldo-română este paşaportul. În cazul în care aceste persoane deţineau paşaport românesc, deja era problema lor unde pleacă. Comportamentul vameşilor care i-au reţinut pe oficialii români este inexplicabil. Eu nu pot să găsesc nici un argument care să justifice interzicerea accesului delegaţiilor române pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus Vitalie Nagacevschi.
La rândul său, vicepreşedintele Parlamentului de la Chişinău, preşedintele PPCD, Iurie Roşca, a calificat această situaţie ca fiind una „regretabilă şi reprobabilă, deşi nu şi una care ar trebui să ne surprindă”. „E un gest abuziv, antieuropean şi neprietenesc. El se înscrie în şirul mult prea lung al acţiunilor de acest fel, cum ar fi eliminarea Istoriei Românilor din învăţământ, refuzul de a coopera cu Ministerul Educaţiei din România, prigonirea Mitropoliei Basarabiei şi, viceversa, susţinerea Mitropoliei ruseşti care a devenit un minister al propagandei, blocarea iniţiativei de deschidere a celor doua birouri consulare româneşti la Bălţi şi Cahul, suprimarea postului TVR 1, iar mai nou promovarea proiectului care interzice cetăţenilor care deţin dubla cetăţenie (în primul rând pe cea românească) să deţină funcţii publice. Trebuie să înţelegem resorturile psihologice ale unor astfel de reacţii şi atitudini ca să ne dăm seama mai bine cât de uşor se înfiltrează diversiunea rusească în acest mediu propice al „moldovenismului”, care este rodul unei grave crize de identitate”, a spus Iurie Roşca. Liderul PPCD este de părere că în cazuri fac parte din politica strategilor ruşi care înţeleg că apropierea republicii Moldova de România înseamnă, în mod automat, şi apropierea ei de NATO şi UE, iar pentru a o menţine în sfera de influenţă a Moscovei, ei stimulează discret antiromânismul ca politică de stat în Republica Moldova. „Dincolo de regretul nostru firesc şi de dezaprobarea acţiunii de reţinere a delegaţiilor din România fără nici un temei legal, credem că se impune continuarea unei dezbateri publice pe marginea acestor subiecte. Cine suntem, ce identitate politică ne asumăm, ce identitate culturală reflectă mai bine percepţia fiecărei persoane, iată temele care se vor menţine încă multă vreme în topul subiectelor politice fierbinţi din Republica Moldova”, a mai spus liderul PPCD, Iurie Roşca, citat de AP FLUX.
4 comentarii
Rusine. O lume intreaga arata cu degetul spre noi.
Toata umilinta vine de la Voronin pe care Posca in Fluxul lui de minciuni il apara de rauvoitori. Mai citeste-ti marlanule operele complete!!!!!
Dati-mi un om in care sa am incredere!
eti si capital politic,,nu v-ati dat seama raiosilor si lingailor? Traiasca Romanii adevarati.nascuti in Romania ca mn,.nu javre k 2 fete k voi