Cum vor vota romanii din afara frontierelor la alegerile europarlamentare
21.10.2007
Pentru exercitarea dreptului de vot de catre cetatenii romani aflati in strainatate la momentul referendumului, Ministerul Afacerilor Externe va organiza 181 sectii de vot pe langa ambasadele Romaniei (sectiile consulare), consulatele generale si consulate onorifice.
Aceste sectii de votare apartin de circumscriptia electorala a municipiului Bucuresti si au fost stabilite in conformitate cu Legea nr.33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cu modificarile si completarile ulterioare. Lista sectiilor de votare care vor fi organizate in strainatate va fi postata pe site-ul MAE. Ministerul Afacerilor Externe a dat instructiunile necesare tuturor misiunilor diplomatice si oficiilor consulare pentru desemnarea presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare organizate, estimarea fondurilor necesare, precum si intreprinderea tuturor demersurilor necesare pe langa autoritatile locale in vederea obtinerii aprobarilor din tara de resedinta (acolo unde este cazul) pentru organizarea procesului votarii.
Ministerul Afacerilor Externe a definitivat si transmis la institutia Prefecturii Municipiului Bucuresti lista sectiilor de votare care se vor organiza in strainatate si o evaluare a necesarului de buletine, cabine si stampile de vot. S-a primit de la Prefectura Municipiului Bucuresti numerotarea sectiilor de vot din afara granitelor.
Modalitatea de vot
Cetatenii romani aflati la momentul votului in strainatate vor putea vota pe baza unui act de identitate valabil: pasaportul diplomatic, pasaportul de serviciu, pasaportul simplu, pasaportului temporar, titlul de calatorie, cartea de identitate.
Toti cetatenii romani care voteaza in strainatate, atat cei cu domiciliul in strainatate, cat si cei cu domiciliul in Romania, vor completa o declaratie pe proprie raspundere data sub sanctiunea legii penale, conform careia nu si-au exercitat dreptul de vot si nu si-l vor mai exercita la o alta sectie de votare in respectiva zi a alegerilor.
Derularea scrutinului
Scrutinul se va derula pe data de 25 noiembrie 2007, in intervalul 7.00-21.00 (ora locala a fiecarei tari) - conform Legii 373/2004 privind alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, cu modificarile si completarile ulterioare (Art. 76).
MAE si misiunile Romaniei in strainatate vor contribui doar la campania de informare a cetatenilor cu drept de vot privind alegerile pentru Parlamentul European si nu vor fi implicate in campania electorala.
In acest scop, sefii misiunilor diplomatice vor asigura publicarea in mass media locala de anunturi cu privire la organizarea si desfasurarea alegerilor. In aceste anunturi vor figura informatii referitoare la data scrutinului si intervalul orar in care se va desfasura votul, sectiile de votare care urmeaza a fi organizate in tara de resedinta, documentele pe baza carora se poate exercita dreptul de vot, alte detalii de interes. De asemenea, vor asigura diseminarea acestor informatii liderilor formali si informali ai comunitatilor romanesti din tara de resedinta.
Facem apel catre cetatenii romani aflati in strainatate ca, in cazul in care nu dispun de un act de identitate valabil, sa se adreseze sectiilor consulare si sa solicite din timp eliberarea unor titluri de calatorie. Aceste documente nu pot fi eliberate de consulatele onorifice sau la sectiile de votare deschise in afara misiunilor.