POLIŢIŞTII MOLDOVENI PRACTICĂ FRECVENT TORTURA FĂRĂ A FI TRAŞI LA RĂSPUNDERE
23.10.2007
Reprezentanţii Amnesty International afirmă că angajaţii organelor de drept din Moldova aplică frecvent tortura şi maltratarea, în calitate de metodă de obţinere a mărturiilor, informează AP FLUX.
Numai în ultimii doi ani, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a constatat opt cazuri de torturare a cetăţenilor Republicii Moldova. Potrivit reprezentanţilor Amnesty International, bătăile şi abuzurile faţă de deţinuţi, comise de poliţişti, rămâne un lucru „normal” în Moldova. „Amnesty International este îngrijorată de faptul că atât judecătorii, cât şi Procuratura Generală, nu întreprind măsuri suficiente pentru a combate impunitatea pentru actele de tortură. Acest lucru ne arată că mulţi dintre cei care aplică maltratarea nu sunt aduşi în faţa legii”, a declarat cercetătorul pentru Republica Moldova al Amnesty International, Heather McGill ,în cadrul unei conferinţe de presă.
Amnesty International încearcă, în urma analizării tuturor cazurilor de tortură, să ajute Republica Moldova să se apropie de standardele internaţionale a drepturilor omului. „Dacă justiţia Republicii Moldova ar institui mai efectiv practica pedepsirii poliţiştilor, atunci fiecare poliţist ar şti că, dacă încearcă să tortureze o persoană, va ajunge în instanţa de judecată şi va trebui să răspundă în faţa legii. Ieri, ne-am întâlnit cu mai mulţi reprezentanţi ai Procuraturii Generale şi ai Ministerului Afacerilor Interne şi ei sunt gata să colaboreze cu noi pentru a înlătura aceste inegalităţi”, a specificat Heather McGill.
Reprezentantul Amnesty International afirmă că, în Republica Moldova, fiecare plângere este analizată superficial. „Majoritatea victimelor primesc un răspuns standard, precum că tortura asupra lor nu prezintă o infracţiune, iar avocaţii, deseori, nu apără destul de bine drepturile clienţilor lor”, a precizat cercetătoarea.
Conform datelor Procuraturii Generale, în opt luni ale anului 2007, în baza articolul 309 din Codul penal – „tortura” -, au fost intentate 30 dosare penale, dintre care doar 11 au fost remise instanţelor de judecată, mai informează AP FLUX.