Întâlnire prelungită cu bilanţ zero
30.10.2007
Problema transnistreană, canalul Bîstroe, situaţia minorităţilor sunt doar câteva dintre subiectele discutate de Viktor Iuşcenko şi Traian Băsescu în cursul întrevederii care a avut loc ieri la Palatul Cotroceni. La finalul lungilor convorbiri, cei doi lideri au făcut declaraţii rezervate.
Discuţiile dintre Traian Băsescu şi Viktor Iuşcenko s-au prelungit mult peste programul stabilit. Dacă declaraţia de presă comună era programată pentru ora 14:40, cei doi s-au aşezat în faţa microfoanelor şi a camerelor de luat vederi abia la 16:45. Amploarea luată de întâlnirea celor doi lideri a dus chiar la amânarea cu peste o oră a şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
"BUN" ŞI "DESTUL DE BUN"
Cu toate acestea, tonul declaraţiilor făcute de cei doi a fost rezervat. Băsescu a făcut referire la "concluziile bune" la care s-a ajuns, iar Iuşcenko a vorbit despre "activitatea destul de bună" la care s-a ajuns la nivelul relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări. În ultimii ani, relaţia bilaterală dintre România şi Ucraina a avut parte de o serie de episoade tensionate. Construirea Canalului Bîstroe, care ameninţă ecosistemul Deltei Dunării, unic în Europa, încercările Kievului de a popula Insula Şerpilor pentru a obţine dreptul de a fora după hidrocarburi în bazinul Mării Negre, refuzul Ucrainei de a ridica regimul vizelor pentru români şi bulgari după aderarea europeană sunt doar câteva dintre "episoade". Preşedintele Traian Băsescu a spus că toate aceste teme devenite obişnuite pe axa Bucureşti – Kiev au fost nu doar trecute în revistă, ca de obicei. El a spus că s-au stabilit diagnostice pentru fiecare problemă în parte şi s-a discutat despre căi de soluţionare în perioada următoare.
În cadrul întâlnirii, Viktor Iuşcenko i-a înmânat omologului său român o listă completă cu date despre peste 2.000 de militari români care au murit pe teritoriul ucrainean în perioada celui de-al doilea război mondial. Prin furnizarea acestor informaţii de Kiev, o mulţime de familii vor afla unde sunt îngropate rudele lor, a spus Traian Băsescu.
Ţine cu dinţii de Bîstroe
Preşedintele ucrainean a declarat că proiectul Bîstroe este un proiect suveran al ţării vecine, care se construieşte pe teritoriul ţării vecine, iar lucrările nu vor fi stopate. "Este dreptul Ucrainei să desfăşoare aceste lucrări", a spus Iuşcenko. După aproape patru ani în care România s-a opus din răsputeri construiriiCanalului Bîstroe, preşedintele Băsescu nu a avut ieri nici o replică în faţa declaraţiei omologului său ucrainean. Iuşcenko a afirmat că ţara sa va respecta toate convenţiile internaţionale şi că va monitoriza situaţia ecologică din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Până acum se pronunţaseră împotriva lui Bîstroe Comisia Europeană, SUA, cancelaria germană, Convenţiile internaţionale Berna, Ramsar şi Espoo, precum şi sute de organizaţii ecologiste.
Ar trebui Europa sa apese si mai tare pe capul Ucrainei ca sa stie ca Dunarea nu e numai a ei.