ONG-urile din mass-media constată încălcări în procesul de reformare a companiei de stat „Teleradio-Găgăuzia”
01.11.2007
Reorganizarea Companiei de stat „Teleradio-Găgăuzia” în radiodifuzor public regional se desfăşoară cu abateri de la prevederile Codului audiovizualului al Republicii Moldova şi ale legislaţiei regiunii autonome Gagauz-Yeri.
Potrivit unui comunicat de presă al ONG-urilor din domeniul mass-media, după adoptarea Legii din 10 iulie 2007, cu privire la radio şi televiziune, care prevede existenţa radiodifuzorului public regional „Teleradio-Găgăuzia”, Adunarea Populară a UTA Gagauz-Yeri a votat, la 20 iulie 2007, o hotărâre cu privire la unele măsuri în vederea realizării legii cu privire la radio şi televiziune, ce vizează iniţierea procedurii de lichidare a companiei de stat „Teleradio-Găgăuzia”.
Procedura de lichidare a unei instituţii mediatice nu este prevăzută nici de Codul audiovizualului şi nici de Legea UTA Gagauz-Yeri cu privire la radio şi televiziune. Astfel, consideră reprezentanţii ONG-urilor din mass-media, adoptând hotărârea de lichidare în loc de cea de reorganizarea a companiei, Adunarea Populară a UTA Gagauz-Yeri s-a abătut de la spiritul Codului audiovizualului, lăsând loc pentru abuzuri şi neangajarea jurnaliştilor care s-au manifestat critic faţă de putere.
Respectivele ONG-uri sunt nemulţumite şi de faptul că procesul de lichidare a companiei de stat “Teleradio-Găgăuzia” şi de creare a radiodifuzorului public regional se desfăşoară în condiţii de lipsă de transparenţă, de cooperare cu societatea civilă. Acest lucru a generat lipsa unei clarităţi în ce priveşte mecanismele de creare a radiodifuzorului public regional, inclusiv termenele concrete de elaborare a statutului companiei publice.
În opinia reprezentanţilor organizaţiilor media, CCA nu s-a manifestat ca atare, în calitate de reprezentant şi garant al interesului public în domeniul audiovizualului, nu a reacţionat la derogările de la legislaţie, care au loc în procesul de reorganizare a companiei de stat „Teleradio-Găgăuzia” şi nu a impus măsuri de protejare a interesului public şi a drepturilor profesioniştilor în domeniu, se mai arată în acelaşi comunicat.