Presedintele Basescu critica incoerenta politicilor privind romanii de pretutindeni
05.11.2007
In textul declaratiei Presedintelui Basescu privind evolutia situatiei romanilor din Italia, acesta se refera in mod explicit la incoerenta Departamentului pentru relatia cu Romanii de Pretutindeni in ceea ce priveste constructia unor politici eficiente privind situatia comunitatilor romanesti din afara frontierelor.
In nenumarate prilejuri acest lucru a fost sustinut si de cele mai importante asociatii romanesti dar din pacate prostul management al acestui department a ramas ocrotit de relatia de prietenie a Premierului Tariceanu cu Mihai Gheorghiu ( foto), seful DRRP. Iata ca perpetuarea unei astfel de situatii face ca Romania sa nu poata actiona preventiv, inlaturand situatii ce aduc prejudicii enorme atat statului roman cat si romanilor oriunde ar fi ei.
“Am vorbit in multe ocazii despre absenta unei politici coerente in ceea ce priveste soarta comunitatilor romanesti din strainatate”, a declarat Traian Basescu.
Importanta si numarul romanilor din afara frontierelor face din acestia o problema extrem de importanta care necesita existenta unei singure institutii care sa gestioneze aceasta problematica, institutie a carei dimensiune trebuie gandita la nivel de minister si nu a unui departament. De acest lucru, solicitat in numeroase randuri de comunitatile romanesti din afara frontierelor, a devenit constient si Traian Basescu care a cerut unirea tuturor institutiilor, directiilor sau compartimentelor care se ocupa in diverse locuri de aceasta problematica, intr-o singura institutie. Din pacate acest lucru nu este prevazut in Legea privind sprijinul romanilor de pretutindeni, acesta fiind un alt argument pentru care respectiva lege trebuie urgent amendata.
”Am spus in mai multe ocazii ca de relatiile cu romanii din strainatate trebuie sa se ocupe o singura institutie. In prezent avem doua oficii guvernamentale, sase directii ministeriale, un compartiment si un birou de cetatenie la Ministerul Muncii, la Ministerul Educatiei, la Justitie si la Institutul Cultural Roman. Intre aceste institutii nu exista nicio cooperare, mesajele trimise romanilor din strainatate fiind contradictorii, iar sprijinul acordat acestora neglijabil.
In prezent, nicio institutie din Romania nu monitorizeaza in detaliu situatia romanilor care muncesc in tarile europene.
La reuniunea de anul acesta a diplomatiei, am cerut fiecarui serviciu diplomatic, fiecarei ambasade sa imi trimita lunar date despre felul in care vegheaza la soarta romanilor din tarile in care isi desfasoara activitatea. Din datele trimise rezulta ca se stiu foarte putine despre romanii plecati in strainatate si ca ambasadele si consulatele noastre se preocupa prea putin de soarta romanilor din strainatate.
Efectele unei astfel de abordari se vad in situatii precum cea recenta, cand romanii din Italia nu se simt protejati, “ a declarat Presedintele Basescu.