MARIAN-JEAN MARINESCU: Europarlamentarii români vor face tot posibilul ca Moldova să se integreze în Uniunea Europeană

07.11.2007

Interviu acordat în exclusivitate de europarlamentarul Marian-Jean Marinescu (PD, România), raportor în cazul Acordului semnat între Comunitatea Europeană şi Republica Moldova, privind facilitarea regimului de vize şi readmisia persoanelor

- Domnule Marian-Jean Marinescu, ce înseamnă pentru Republica Moldova cele două rapoarte care urmează a fi supuse votului de către Parlamentul European, la următoarea şedinţă în plen de la Strasbourg?

- În opinia mea, aceste documente, raportul pentru readmisie şi raportul pentru facilităţi pentru vize, sunt foarte importante pentru Republica Moldova.

Consider că raportul pentru readmisia persoanelor va ajuta Moldova în activitatea ei de dezvoltare a unei zone de securitate şi libertate pentru că va clarifica foarte multe aspecte legate atât de cetăţenii moldoveni, care se află în prezent în alte ţări din Europa, dar va clarifica şi multe lucruri referitoare la cetăţenii altor ţări, altele decât statele membre ale Uniunii Europene, aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova. Acest acord va contribui substanţial la eficientizarea luptei împotriva traficului de fiinţe umane şi a activităţii de securizare a frontierelor.

Cel de-al doilea raport, cu privire la facilitarea regimului de vize, consider că este un pas extraordinar de important pentru Republica Moldova, deoarece se facilitează procesul de acordare a vizelor pentru Uniunea Europeană, prin reducerea considerabilă a termenului de răspuns, de până la maxim zece zile, care, de asemenea, poate fi scurtat şi până la două zile, în cazuri de urgenţă, prin facilitarea acordării de vize pentru situaţii de familie, pentru studenţi, elevi, persoane care au deja contracte de muncă, pentru schimburi universitare, pentru oameni de afaceri etc. Prin urmare, acest raport va contribui foarte mult la dezvoltarea relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova.

Doresc ca şi moldovenii să fie cetăţeni ai Uniunii Europene, la fel cum sunt cetăţenii români

- Cum comentaţi ultimele dispute dintre Chişinău şi Bucureşti, pe marginea sintagmei de „limbă moldovenească”, prezentă în documentele semnate de Moldova şi Uniunea Europeană?

- În nota explicativă, pe care am prezentat-o la raport, am comentat poziţia României privind sintagma de „limbă moldovenească”. Acesta este un raport asupra unui acord internaţional unde se votează cu da sau nu. Din câte aţi văzut, s-a votat favorabil, întrucât şi noi am propus, în nota explicativă, ca acest vot să fie unul favorabil. Aici, (Parlamentul European, n. red.) se respectă Constituţia Republicii Moldova, care spune că limba de stat a Republicii Moldova este cea moldovenească. Cu toate acestea, poziţia oficială a României este că limba moldovenească nu există, deoarece această limbă este română. Chiar şi academicienii moldoveni au afirmat acest lucru. Ştim foarte bine toţi că şi de o parte, şi de alta a Prutului se vorbeşte limba română. A fost o situaţie sensibilă. Cred că acelaşi lucru (prezentarea poziţiei noastre în notele explicative) se poate utiliza în cazul Republicii Moldova şi de acum înainte în toate documentele oficiale. În felul acesta, cred eu că nimeni nu are de ce să fie supărat, iar, cu timpul, sper ca aceste probleme să fie rezolvate. De asemenea, consider că soluţionarea definitivă a acestei probleme va avea loc în momentul în care Republica Moldova va fi parte a Uniunii Europene, lucru pe care eu îl doresc foarte mult. Doresc ca şi moldovenii să fie cetăţeni ai Uniunii Europene, la fel cum sunt cetăţenii români.

- Cum vedeţi dumneavoastră şansele Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană şi în ce măsură acest lucru este posibil într-un viitor previzibil?

Ştim foarte bine toţi că şi de o parte, şi de alta a Prutului se vorbeşte limba română

- Este foarte posibil şi depinde, în primul rând, de Republica Moldova. Este adevărat că depinde şi de dorinţa şi intenţiile Uniunii Europene. Dacă Republica Moldova va continua procesul de reforme astfel încât să devină cu adevărat un stat democratic, în care legea să fie stăpân şi care respectă standardele Uniunii Europene, cred că, în acel moment, Republica Moldova poate să se gândească foarte serios la a fi membru al Uniunii Europene. Această perioadă va fi mai scurtă sau mai lungă, în funcţie de ceea ce se va întâmpla în Moldova şi, bineînţeles, de cum vor decurge lucrurile în Uniunea Europeană. Ceea ce pot să vă spun este că noi, cei care suntem aici, la Parlamentul European, europarlamentari din partea României, susţinem foarte mult acest lucru şi vom face tot ce ne stă în putinţă pentru ca Moldova să parcurgă acest drum cât mai repede.

- Vă mulţumim

***

Conţinutul raportului privind facilitarea regimului de vize

Scopul prezentului acord este de a facilita eliberarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru o şedere a cărei durată prevăzută nu depăşeşte 90 de zile într-un interval de 180 de zile.

Această facilitare se realizează prin reducerea perioadei de luare a deciziei referitoare la eliberarea vizei.

Pentru toţi solicitanţii de viză, decizia de eliberare sau nu a acesteia trebuie luată în termen de 10 zile calendaristice. Această perioadă poate fi prelungită până la 30 de zile calendaristice atunci când este necesară o verificare suplimentară. În situaţii urgente, perioada de luare a unei decizii se poate reduce la două zile lucrătoare sau mai puţin.

Taxa de viză pentru prelucrarea cererilor depuse de cetăţenii moldoveni este de 35 de euro. Această taxă se aplică tuturor solicitanţilor de viză moldoveni, atât pentru viza cu o singură intrare, cât şi pentru viza cu intrări multiple. În plus, anumite categorii de persoane sunt scutite integral de plata taxei pentru eliberarea vizei: rudele apropiate, funcţionarii care participă la activităţi guvernamentale, studenţii, persoanele cu handicap, participanţii la acţiuni umanitare, persoanele care participă la programe de schimburi culturale, educaţionale şi la evenimente sportive sau culturale, jurnaliştii, copiii cu vârsta sub 18 ani şi copii aflaţi în îngrijire cu vârsta sub 21 de ani, pensionarii, conducătorii auto care prestează servicii de transport internaţional de mărfuri şi pasageri, precum şi membrii profesiilor liberale.

Documentaţia necesară pentru a demonstra scopul călătoriei a fost simplificată pentru anumite categorii de persoane: membrii delegaţiilor oficiale, membrii profesiilor liberale, oamenii de afaceri, conducătorii auto care prestează servicii de transport internaţional de mărfuri şi pasageri, personalul navigant şi de însoţire, din transportul feroviar, jurnalişti, participanţi la evenimente ştiinţifice, culturale şi sportive, studenţi, participanţi la programe de schimb, rude apropiate, reprezentanţi ai societăţii civile, persoane care participă la ceremonii funerare, persoane care participă la funeralii militare şi civile şi persoane care călătoresc în scopuri medicale. Pentru aceste categorii de persoane, pot fi solicitate numai documentele menţionate în acord pentru a justifica scopul călătoriei. Nu se cere nicio altă justificare, invitaţie sau validare prevăzută de legislaţia statelor membre.

Există, de asemenea, criterii simplificate pentru eliberarea de vize cu intrări multiple pentru categoriile de persoane sus-menţionate.

Cetăţenii Republicii Moldova, posesori ai unui paşaport diplomatic valabil, sunt scutiţi de obligaţia de a deţine viză pentru şederile de scurtă durată.


Autor: Victoria CUŞNIR
Sursa: http://www.flux.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2