Zubakov, o nouă vizită secretă la Chişinău
07.11.2007
Preşedintele Consiliului Suprem de Securitate al Rusiei, Iuri Zubakov, se află într-o nouă vizită neoficială în capitala Republicii Moldova. Acesta urmează să aibă o întrevedere, în cursul zilei de azi, cu preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin.
Vizita oficialului rus pare a fi una secretă, întrucât niciuna dintre instituţiile abilitate de la Chişinău, Ambasada Federaţiei Ruse, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) şi Preşedinţia, nu a binevoit să ofere detalii vizavi de această vizită.
Deşi reprezentanţii Serviciului de presă al Preşedinţiei au confirmat că, în cursul zilei de azi, Iuri Zubakov va avea o întrevedere cu preşedintele Voronin, aceştia au precizat că nu cunosc care este scopul vizitei oficialului rus şi că vor oferi detalii doar după ce acesta se va întâlni cu şeful statului moldovean.
La rândul lor, reprezentanţii Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău au spus că nu pot oferi detalii în acest sens, deoarece „lipsesc reprezentanţii Serviciului de presă”.
Răspuns similar au oferit şi reprezentanţii MAEIE, care ne-au îndemnat să telefonăm pe un număr la care nu răspundea nimeni. La întrebarea cu cine se poate vorbi dacă nu răspunde nimeni la respectivul număr de telefon, aceştia au afirmat că, atât timp cât reprezentanţii Serviciului de presă nu sunt de găsit, nu pot să ofere nici un fel de detalii.
Solicitat de AP FLUX, fostul consilier prezidenţial Sergiu Mocanu a opinat că vizita lui Iuri Zubakov în Republica Moldova are legătură cu planul secret dintre Moscova şi Chişinău, privind soluţionarea conflictului transnistrean. Ex-consilierul preşedintelui Voronin a mai precizat că această vizită a oficialului rus ar trebui să fie la fel de transparentă ca şi vizita celorlalţi oficiali străini. „Aceste vizite întotdeauna sunt acoperite cu un val de mister, aceasta fiind maniera de operare a actualei conduceri de la Chişinău”, a spus Mocanu. Totodată, el a mai precizat că această vizită secretă a oficialului rus nu mai poate aduce efecte dezastruoase sau nefaste pentru Republica Moldova, cum se întâmpla altădată. „Orice ar face şi orice ar pune la cale cele două părţi, trenul a plecat deja, deoarece nu mai pot opri procesul de democratizare şi de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a conchis Sergiu Mocanu.