Prezenţa militară rusă în Moldova, pe agenda Congresului SUA

07.11.2007

Moldova consideră că prezenţa militară rusă pe teritoriul său are un impact negativ asupra eforturilor comunităţii internaţionale de a soluţiona diferendul transnistrean. Ambasadorul moldovean la Washington, Nicolae Chirtoacă, a declarat, în cadrul unor audieri cu genericul „Securitatea Secolului XXI in Regiunea OSCE”, organizate de Comisia Congresului SUA pentru Securitate şi Cooperare în Europa (Comisia Helsinki), că Legislativul moldovean va iniţia procedura ratificării Tratatului adaptat FACE doar după retragerea deplină, necondiţionată şi transparentă a forţelor armate ale Federaţiei Ruse din stânga Nistrului.

În cadrul audierilor au prezentat rapoarte David Kramer, Adjunctul Asistentului Secretarului de Stat al SUA pentru probleme euro-asiatice, Daniel Fata, Adjunctul Asistentului Secretarului Apărării al SUA, responsabil de dosarele Europa şi NATO, Nicolae Chirtoacă, ambasadorul Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, şi Vasil Sikharulidze, Ambasadorul Georgiei in SUA.

În prezentările lor, oficialii americani au informat membrii Comisiei Helsinki despre acţiunile întreprinse de către administraţia americană în scopul determinării Federaţiei Ruse de a renunţa la eventuala suspendare a participării acestei ţări la Tratatul FACE Adaptat. Raportorii au subliniat poziţia consolidată a SUA în ceea ce priveşte respectarea necondiţionată de câtre Federaţia Rusa a angajamentelor asumate în cadrul summitului OSCE din 1999 de la Istambul de a-şi retrage integral şi în termeni restrânşi prezenţa militară de pe teritoriul Republicii Moldova şi Georgiei.

La rândul său, ambasadorul moldovean Chirtoacă a prezentat poziţia Republicii Moldova privind căile de consolidare a securităţii şi stabilităţii în zona de responsabilitate a OSCE, subliniind necesitatea stringentă de a intensifica eforturile comunităţii internaţionale în soluţionarea aşa numitelor „conflicte îngheţate” in strictă conformitate cu normele şi valorile dreptului internaţional. Ambasadorul moldovean a informat membrii Comisiei Helsinki despre impactul negativ al prezenţei militare ruse în contextul eforturilor Moldovei de a asigura reintegrarea teritorială, de a promova reformele economice şi democratice. In acest context, a fost menţionat că legislativul moldovean va iniţia procedura ratificării Tratatului FACE Adaptat doar după retragerea deplină, necondiţionată şi transparentă a forţelor armate ale Federaţiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Membrii Comisiei Congresului SUA au audiat prezentările vorbitorilor, adresând mai multe întrebări pentru a elucida situaţia în domeniul securităţii şi stabilităţii şi a clarifica rolul OSCE în rezolvarea problemelor stringente cu care se confruntă ţările din regiunea respectivă a Europei.

Comisia Helsinki a S.U.A. monitorizează implementarea convenţiilor, semnate la Helsinki în 1975, şi este alcătuită din câte 9 membri ai ambelor camere ale legislativului american, precum şi de câte un reprezentant al departamentelor de Stat, Apărării şi Comerţului.


Autor: Igor Burciu
Sursa: http://www.presa.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2