Georgia: alegeri anticipate la începutul lui 2008
09.11.2007
Preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, a anunţat organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate, la începutul lunii ianuarie.
Anunţul vine la scurt timp după decretarea stării de urgenţă, la capătul a mai multor zile de proteste şi ciocniri între demonstranţi şi forţele de ordine.
Rusia a expulzat trei diplomaţi georgieni drept răspuns la măsurile similare luate de Tbilisi împotriva unor reprezentanţi ai Moscovei în Georgia.
Kremlinul a criticat Georgia pentru impunerea stării de urgenţă şi a declarat că ţara este pe punctul de a intra într-o adevărată criză a drepturilor omului.
Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer a declarat la rândul său că măsura nu este în spriritul valorilor alianţei, din care Georgia speră să facă parte.
Stare de urgenţă
Deoarece a fost instituită stare de urgenţă, toate demonstraţiile au fost interzise, astfel că opoziţia şi-a suspendat campania de proteste.
Posturile de televiziune pro-opoziţie nu mai pot transmite, iar singurele buletine de ştiri sunt cele transmise de televiziunea de stat.
Imedi TV un post care a difuzat declaraţiile liderilor opoziţiei şi-a întrerupt emisia după ce poliţiştii au intrat cu forţa în sediul său.
Unul dintre liderii opoziţiei, Tina Khidaşeli spune că astfel preşedintele Saakaşvili şi-a arătat adevărata sa natură.
“Preşedintele Saakaşvili nu poate ţine starea de urgenţă la nesfârşit. Imediat ce va fi ridicată starea de urgenţă noi vom ieşi din nou în stradă. Saakaşvili este terminat”, spune doamna Khidaşeli.
6 zile de proteste
Preşedintele Mihail Saakaşvili a impus starea de urgenţă pentru 15 zile după ce în ultimele zile mii de persoane au pichetat sediul parlamentului şi au cerut demisia şefului statului.
Mihail Saakaşvili a acuzat Rusia că ar instiga populaţia Georgiei la proteste.
Ministrul sănătăţii a declarat că peste 500 de persoane au fost internate în spital din cauza intoxicaţiilor cu gaze lacrimogene.
Miercuri seară poliţiştii i-au împrăştiat din nou pe demonstranţii care încercau să ocupe una din principalele artere din capitala Tbilisi.
Poliţiştii susţin că operaţiunea a vizat doar deblocarea traficului.
Reacţii externe
Reacţia din străinătate la măsurile de urgenţă impuse în Georgia a fost una de îngrijorare.
Şeful diplomaţiei europene, Javier Solana a cerut şi guvernului şi opoziţiei să îşi rezolve conflictele politice prin intermediul instituţiilor democratice.
Un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Washington, Sean McCormack, şi-a exprimat speranţa că actuala criză va fi rezolvată în mod paşnic.
"Dacă există divergenţe politice în interiorul sistemului politic din Georgia, ele ar trebui soluţionate în limitele acestui sistem şi de asemenea într-un mod paşnic", a spus oficialul american.
În capitala Tbilisi demonstranţii s-au aflat pe străzi vreme de aproape o săptămână.
Ei au cerut demisia preşedintelui pe care îl acuză că nu face destul pentru a combate sărăcia şi corupţia - şi vor ca guvernul să organizeze alegeri.