Rusia s-ar retrage din Transnistria in timp-record
10.11.2007
Adjunctul ministrului rus al Apararii, Vladimir Isakov, a declarat ca Moscova isi poate retrage echipamentul militar si munitia din Transnistria in sase luni. Ministrul Isakov a dezvaluit insa si conditia. Rusia se retrage daca partile ajung la un acord definitiv referitor la viitorul statut al regiunii separatiste. "Pina cind Moldova si Transnistria nu ajung la un acord in aceasta chestiune, nu putem retrage nimic”, a declarat Vladimir Isakov pentru “Tiraspol Times”. Aproape 500 de soldati rusi si circa 20.000 de tone de munitie au ramas in Transnistria dupa retragerea Armatei a 14-a a Rusiei, la inceputul anilor ‚90.
Pe de alta parte, seful Statului Major al armatei ruse, Iuri Baluievski, a declarat joi ca Rusia nu are nici o obligatie de a se mai supune Tratatului privind Fortele Conventionale in Europa (CFE) dupa ce parlamentul voteaza moratoriul propus de presedintele Vladimir Putin.
Duma de Stat a votat in unanimitate, miercuri, in favoarea suspendarii aplicarii de catre Moscova a Tratatului CFE semnat in 1990. Documentul limiteaza armamentul stocat in Europa.
In replica la expansiunea militara a NATO la frontierele sale si mai ales la proiectul american de amplasare a elementelor unui scut antiracheta in Polonia si Cehia, presedintele rus Vladimir Putin a amenintat, inca din aprilie, cu suspendarea aplicarii de catre Rusia a Tratatului CFE. Tratatul este unul dintre textele-cheie pentru securitatea Europei.
Intr-un interviu acordat publicatiei armatei cehe “ATM”, Baluievski a spus ca moratoriul - care trebuie sa fie votat si de Consiliul Federatiei, camera superioara a Parlamentului - va intra in vigoare de la 12 decembrie, iar din acel moment Rusia „nu se va mai considera legata de restrictiile cantitative impuse armamentului conventional”.
Rusia isi poate suspenda participarea de la 12 decembrie, un interval de asteptare de 150 de zile urmind sa fie respectat incepind din momentul in care celelalte state semnatare sint oficial informate.
„Decizia este motivata de faptul ca tratatul nu mai corespunde noilor realitati militare si politice in Europa si astfel nu garanteaza securitatea militara a Rusiei”, a declarat Putin intr-o scrisoare adresata presedintelui Dumei de Stat, Boris Grizlov.
Presedintele rus reproseaza tarilor NATO ca nu au ratificat versiunea adaptata a tratatului, semnata la Istanbul la 19 noiembrie 1999, pentru a se tine cont de disparitia Pactului de la Varsovia care unea apararea URSS cu cea a tarilor socialiste din Europa de Est, precum Polonia, Bulgaria si Ungaria.
Tarile NATO au insistat - ca o conditie pentru ratificarea Tratatului CFE - ca Rusia sa-si retraga fortele asa-zise “de mentinere a pacii” din Transnistria si din alte regiuni fost sovietice unde exista conflicte inghetate.
Baluievski sustine ca Rusia si-a indeplinit majoritatea obligatiilor asumate prin tratatul modificat in 1999. Trupele din Georgia isi vor incheia retragerea in curind, dar nu va exista nici o modificare in privinta contingentului „redus” de militari rusi care stationeaza in Transnistria. El a spus ca retragerea din Transnistria depinde de capacitatea guvernului de la Chisinau de a ajunge la o reglementare a conflictului cu Transnistria.