Chişinăul nu renunţă la limba moldovenească

11.11.2007

Autorităţile din Republica Moldova îşi laudă identitatea în ghidul european al limbilor.

Oficialii de la Chişinău afirmă că nu vor renunţa la limba moldovenească şi susţin că neacceptarea acestei noţiuni înseamnă nerespectarea Constituţiei Republicii Moldova. Într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, ministrul de externe Andrei Stratan a declarat că în jurul acestei probleme se face "mare zarvă" şi se încearcă tensionarea relaţiilor dintre Bucureşti şi Chişinău.

„Într-un stat european, fiecare are dreptul să-şi expună opinia. Noi am discutat problema cu colegii de la Bucureşti. Este regretabil că accentele relaţiilor dintre ţările noastre se plasează anume pe aceste domenii", a declarat Andrei Stratan. Ministrul de externe al Republicii Moldova a adăugat că în septembrie a fost editat un ghid al limbilor europene, iar între malteză şi norvegiană este inclusă şi limba moldovenească.

"Neacceptând prevederea şi noţiunea de limbă moldovenească înseamnă că nu accepţi Constituţia ţării respective, nu accepţi această ţară care şi-a pronunţat dorinţa de a intra în familia europeană", a mai declarat ministrul de externe al Republicii Moldova.

"Noi considerăm că suntem moldoveni şi nu înţeleg de ce trebuie să ne fie ruşine să spunem acest lucru. Cine doreşte să se numească român, las’ să se numească şi să fie sănătos mulţi ani înainte", a precizat Andrei Stratan. El a ţinut să subli­nieze că Republica Moldova nu renunţă la noţiunea de limbă moldovenească din textele acordurilor cu Uniunea Europeană.

Un sprijin pentru ambiţiile lui Voronin

Declaraţiile şefului diplo­maţiei de la Chişinău vin după acuzaţiile aduse României de preşedintele Vladimir Voronin. Acesta a reafirmat recent că relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti nu vor putea deveni prieteneşti atât timp cât România nu va renunţa la problemele identitare.

Liderul comunist de la Chişinău, care îşi atribuie rolul de urmaş al lui Ştefan cel Mare, a decretat recent anul 2009 drept "An al sărbătoririi a 650 de ani de la întemeierea Statului Moldovenesc". În acelaşi spirit al apărării "moldovenismului", guvernul de la Chişinău a anunţat că va înfiinţa o structură specializată pentru efectuarea de traduceri oficiale ale documentelor internaţionale din alte limbi în "limba moldovenească" şi invers.


Autor: Luminita Bogdan
Sursa: http://www.adevarul.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

4 comentarii

Eu sper ca UE si toata lumea cu scaun la cap sa nu accepte prostele interesele ale comunistilor din R.Moldova.
Dl. Stratan crede ca toata lumea ar trebui sa accepte ceea ce a ales majoritatea politica a unui stat, si nu adevarul istoric!
Eu cred ca unui om care nu cunoaste trebuie sa-i spui acest lucru in fata indiferent de pozitia lui!
Imi dau seama ca e cam ciudat ca un om ce ajunge in asa post sa nu stie asemenea lucruri, dar la noi in Moldova e posibil tot!
A comentat Dumitru pe 12.11.2007, ora 11:12
Acest domn Stratan, ar tebui sa cunoasca faptul ca sunt mai multe state in lume care vorbesc, aceeasi limba, dar nu fac scandal cum face el si cei din jurul lui.
Eu inteleg ca reprezinta interesele sistemului de ocupatie sovietica, dar nu are nici un simt al ridicolului... Sunt curios daca era ministru in Austria, Australia, etc... tot asa de imbecil ar fi fost? Ar fi luptat sa implementeze limba austriaca, australiana?? :))
Tavarisci, sunteti o mare VARZA...
A comentat business pe 12.11.2007, ora 17:13
bine face
A comentat Vladimir pe 12.11.2007, ora 21:27
Fratilor,pai cine nu tine de trecut,de radacini,nu poate avea VIITOR!Studiati mult si bine inainte de a face unele afirmatii.Traim in Moldova,dar vorbim ROMINA.E lucru stiut.
A comentat Eliana pe 12.11.2007, ora 23:54
 COMENTEAZA 


2