Putin reactiveaza planul Kozak

Cotidianul rus "Kommersant" scrie ca Rusia incearca sa impuna Republicii Moldova o noua forma a planului Kozak de creare a unei confederatii Chisinau-Tiraspol in schimbul ridicarii sanctiunilor economice instituite anul trecut. In acelasi timp, Moscova atrage atentia UE sa nu se bage in conflictele inghetate din spatiul sovietic si isi modifica doctrina militara - reactia Rusiei nu se mai lasa asteptata.


Semnale de la Moscova


Directorul Rospotrebnadzor (Serviciul federal pentru protectia drepturilor consumatorilor de la Moscova), Ghennadi Oniscenko, a confirmat marti ca vinurile moldovenesti au fost "amnistiate" si ca, in viitorul cel mai apropiat, ele vor aparea din nou pe rafturile magazinelor din Rusia, anunta cotidianul rus Kommersant, citat de Rompres. Dupa cum noteaza cotidianul citat, in schimbul anularii sanctiunilor la vin, Moscova isi promoveaza in mod activ propriul plan de reglementare definitiva a conflictului transnistrean, ceea ce i-ar permite sa obtina laurii de principal mediator in regiune.


Declaratia lui Ghennadi Oniscenko s-a facut auzita pe fondul unei evidente incalziri a relatiilor ruso-moldovenesti, apreciaza Kommersant. Acceptand sa faca unele concesii Chisinaului, Moscova intreprinde in acelasi timp eforturi fara precedent in incercarea de a dezgheta negocierile pe marginea procesului de reglementare a situatiei din Transnistria. Luna trecuta, in Rusia au sosit in vizita, una dupa alta, delegatii din Republica Moldova si din autoproclamata Republica Transnistreana Moldoveneasca, iar la mijlocul lunii ianuarie, la Ministerul Afacerilor Externe si la Consiliul de Securitate al Federatiei Ruse au fost primiti principalii negociatori moldoveni din cadrul procesului de reglementare: consilierul prezidential Mark Tkaciuk si ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova, Vasile Sova.


Voronin se da pe mana lui Putin


Potrivit unor surse de informatii ale Kommersant din cadrul Ministerului de Externe al autoproclamatei RTM, vizita transnistreanului Litkai nu s-a limitat doar la contacte cu diplomati rusi. Conform interlocutorilor cotidianului rus, printr-o activa intermediere a partii ruse, la Moscova a avut loc si o intrevedere dintre Litkai si ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Vasile Sturza.


Inca de pe data de 22 iulie, in timpul curselor de cai de la Moscova, presedintele moldovean Vladimir Voronin i-a transmis lui Vladimir Putin un biletel ce continea un plan privind normalizarea relatiilor dintre Republica Moldova si Rusia. In acest biletel liderul moldovean se declara de acord sa ofere Transnistriei statutul de autonomie extinsa in cadrul Republicii Moldova.


La Moscova s-a nascut ideea unei declaratii de baza comune a lui Vladimir Voronin si Igor Smirnov privind reglementarea transnistreana, declaratie care ar putea constitui o demonstratie de deschidere din partea ambelor parti. Potrivit ideii Moscovei, aceasta declaratie ar trebui facuta in prezenta presedintelui Rusiei, Vladimir Putin. Acest lucru le-ar demonstra imediat OSCE, Ucrainei, Uniunii Europene si SUA cine se ocupa in realitate de restabilirea pacii in regiune, subliniaza Kommersant.


Avertisment pentru Bruxelles


Rusia a avertizat UE in legatura cu orice amestec "pe la spatele Moscovei" in incercarile de reglementare a "conflictelor inghetate" de pe teritoriul fostelor republici sovietice, transmite agentia Rusia la Zi. Potrivit trimisului special al presedintelui rus pentru relatii cu UE, Serghei Iastrjembski, "daca doriti sa contribuiti la gasirea unor forme eficiente de rezolvare a acestor conflicte, haideti sa lucram impreuna, fara sa ne cream unii altor probleme". In principiu, a spus diplomatul, UE este de acord cu aceste conditii, dar "in realitate lucrurile nu ies intotdeauna asa". In acelasi timp Iastrjembski este de parere ca odata cu extinderea UE si apropierea ei de granitele Rusiei, dorinta de participarea la solutionarea crizelor din zona de interese a Moscovei este absolut fireasca.


Autor: George DAMIAN
Sursa: http://www.ziua.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

4 comentarii


Mi se pare ca ar fi o chestie buna sa le acorde astora statut de autonomie!
Pentru ca toti politicienii moldoveni au devenit un fel de Stefan cel Mare vis-a-vis de acest subiect!
Care mai de care rezolva asa numitul conflict transnistrean!
Speculatii intr-un cuvant!
Si la urma urmei nu ne-am descurca noi, cei din partea dreapta Nistrului fara acele cateva raioane?
Daca ei se trag la rusi atunci ce sa le faci!
Si chiar daca s-ar alipi partea transistreana la RM ce mai castigam noi de acolo dupa ce oligarhii rusi si banditii din transnistria au cumparat toate fabricile si obiectele de valoare de acolo!
Noua ce ne mai revine? Saracia de acolo si atat!
Asa ca, sa ne lase Cioroiu in pace cu integrarea tarii, si sa dea curs dezvoltarii economice a tarii!
Or, o alta varianta ar fi sa se ia de mana cu Smirnof si sa se arunce amandoi in Nistru, la Dubasari ca sa nu se mai auda de asa politicieni pe planeta asta!
A comentat pe 08.02.2007, ora 17:02
Apropo de comentariul de mai sus : Daca toti romanii din dreapta Prutului ar gandi la fel si despre noi, basarabenii de peste Prut, atunci ce mai e de facut,poate intreaga Basarabie sa fie oferita Rusiei?!Tu ce crezi ca Romania nu se descurca si fara Basarabia? La ce i-ar fi de folos? Cu ce s-ar alege ? Cu saracia de la noi? Eu zic sa-ti revizuiesti parerea..si aici nu este numai o chestiune legata de Transnitria,dar de un teritoriu ce ne apartine in mod firesc! Si in Transnistria sunt romani cum sunt si in Basarabia si in Bucovina asa ca problema trebuie rezolvata cu multa precautie!
A comentat Dorin pe 08.02.2007, ora 21:40
Daca nu se rezolva conflictul Transnistrian, atunci Moldova nu mai intra niciodata in UE.Uniunea nu are nevoie de un conflict la granita,deaceea sau intram cu Transnistria sau deloc.
A comentat Vadim pe 08.02.2007, ora 23:22
atentie!
dupa spusele Uraniei(B1 tv)in luna septembrie a.c. se va discuta unirea basarabiei cu romania.asta da stire!predictia a fost facuta pe 1.01.2007.
sa ne pregatim de unire.
A comentat tolea c. pe 10.02.2007, ora 14:07
 COMENTEAZA 


2