Silviu Berejan - adversar al limbii "moldoveneşti"
13.11.2007
A fost înmormântat la Chişinău academicianul lingvist Silviu Berejan care a decedat la vârsta de 80 de ani.
Academicianul Berejan a combătut după 1990 de pe poziţii ştiinţifice existenţa limbii "moldoveneşti" - o specialitate extrem de dificil de practicat în perioada Moldovei sovietice, unde "limba română" a fost înlocuită după 1944 cu "limba moldovenească".
"El a fost în arenă, a fost în avangardă mereu. A fost în prima linie a luptei. Acolo îi este locul, în prima line a luptei pentru limba română," a declarat la BBC Mihai Cimpoi, Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.
Dispute politice
Folosirea denumirii de "limbă română" constituia practic un delict grav pe vremea URSS.
În lucrările sale ştiinţifice, Silviu Berejan promova standardele limbii literare, care în acele vremuri era "moldovenească" doar prin denumire.
"E vorba de aducerea la condiţie ştiinţifică a normelor limbii noastre. Chiar atunci când ea se numea moldovenească, Silviu Berejan a făcut tot posibilul ca să ne conducem după normele ortografice ale limbii române, să ne mişcăm în matricea stilistică a limbii române." este de părere Mihai Cimpoi."
Academicianul Silviu Berejan a fost cel care a formulat din partea Academiei de Ştiinţe studiul privind denumirea corectă a limbii vorbite de majoritatea cetăţenilor din Republica Moldova.
Studiul a fost efectuat în anul 1994 la cererea Parlamentului în perspectiva adoptării constituţiei.
Majoritatea deputaţilor nu au ţinut cont însă de concluziile savanţilor, fixând în constituţie limba "moldovenească" drept limbă de stat.
A început astfel o lungă dezbatere în contradictoriu dintre comunităţile politice şi cele academice despre denumirea corectă a limbii.
Dezbaterea continuă până în ziua de astăzi.
"Silviu Berejan a spus răspicat că este vorba de limba română. Silviu Berejan a susţinut în mod consecvent acest adevăr, având un merit istoric. Un merit istoric, subliniez."
"Silviu Berejan a fost şi cel care a redactat, elaborat şi pregătit aceste decizii foarte importante care nu sunt luate în consideraţie astăzi." spune Mihai Cimpoi.