Comisia Europeana propune Moldovei preferinte comerciale autonome aditionale

14.11.2007

Comisia Europeana (CE) a adoptat propunerea pentru un Regulament ce va oferi Moldovei preferinte comerciale autonome aditionale (PCA) pentru exporturile in UE. Propunerea opteaza pentru aplicarea taxei zero privind accesul liber la pietele UE pentru majoritatea produselor de origine moldoveneasca, transmite DECA-press cu referinta la surse din CE.

La aceasta etapa Comisia Europeana va inainta propunerea sa catre Consiliul Uniunii Europene, unde va fi discutata de catre Statele Membre ale UE, pentru a se ajunge la o decizie finala in urmatoarele saptamani. Regulamentul propus include concesiuni unilaterale din partea UE, care nu au fost negociate cu Guvernul Moldovei si pentru care nu este necesar sa fie incheiat un acord.

Prin intermediul facilitatilor acordate Moldovei prin majorarea accesului pe piata UE, Comisia Europeana intentioneaza sa sustina dezvoltarea economiei Moldovei prin cresterea nivelului si diversitatii exporturilor.

Moldova deja beneficiaza de preferintele extinse din cadrul unui sistem preferential generalizat (GSP+), orientat spre dezvoltarea durabila si buna guvernare. Preferintele prevazute in cadrul propunerii curente vor fi aplicate si in continuare, fiind mentinute insa si conditiile aplicate pentru sistemul GSP+.

UE mai mult importa din Moldova produse textile si incaltaminte. Volumul comertului intre UE si Moldova este in valoare de 1.2 miliarde EUR (20 miliarde MDL).

Regulamentul va oferi acces liber si nelimitat la piata UE pentru toate produsele originare din Moldova, cu exceptia unor produse agricole specifice (informatiile despre produsele specifice nu pot fi divulgate pana cand Regulamentul se afla in discutie la Consiliul Uniunii Europene). Pentru aceste produse agricole vor fi aplicate taxe specifice, cu cresterile anuale respective, aceasta fiind o stimulare usoara a dezvoltari capacitatilor de producere in Moldova.

Acest Regulament va permite Moldovei sa majoreze nivelul de producere si exporturi in UE.
In Politica Europeana de Vecinatate pentru Moldova din cadrul Planului de Actiuni, care a fost semnat in Februarie 2005, UE s-a angajat sa prevada o posibilitate de a garanta Moldovei un sistem aditional PCA, ceea ce demonstreaza ca in Moldova s-a ameliorat substantial sistemul de control si de certificare a provenientei bunurilor si produselor. In ultimii ani Moldova si-a reformat sistemul de certificare si control. Urmare a acestor reforme Comisia Europeana a decis ca Moldova poate beneficia de sistemul aditional PCA.


Autor: deca.md
Sursa: http://www.deca.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2