Planul de pace al lui Voronin, eşuat
14.11.2007
Planul de pace propus de Vladimir Voronin a eşuat din pricina opoziţiei Transnistriei şi a aliatului acesteia, Rusia. Părerea a fost exprimată de analiştii agenţiei IPS.
Agenţia relatează că Transnistria, locuită de 700.000 de oameni, a încercat să îşi obţină independenţa încă de la căderea Uniunii Sovietice. Moldova, o naţiune mică, de 4,3 milioane de oameni, nu a fost niciodată de acord să ofere Transnistriei mai mult decât o autonomie extinsă.
A urmat un scurt război civil, încheiat o dată cu intrarea în scenă a trupelor ruseşti. În prezent, în Transnistria, există 1.200 de soldaţi ruşi care pozează în trupe de menţinere a păcii, precum şi 20.000 de tone de muniţie, rămasă din perioada URSS.
Potrivit OSCE, până în acest an, Moscova a oferit sprijin financiar separatiştilor de la Tiraspol. Prezenţa trupelor ruseşti în Moldova a fost permanent o sursă de tensiune între Rusia şi NATO.
Aliaţii occidentali au refuzat să semneze noua formă a Tratatului privind Reducerea Forţelor Convenţionale în Europa, tocmai din cauza prezenţei soldaţilor ruşi în Moldova. La rândul ei, Rusia şi-a exprimat opoziţia faţă de intenţia Statelor Unite ale Americii de a instala un scut antirachetă în Europa.
În acest context, preşedintele Moldovei, Vladimir Voronin, a fost reales, în anul 2005, cu promisiunea de a reda ţării încrederea în sine. Acum, el a încercat să rezolve problema transnistreană printr-un plan de pace care conţine trei propuneri.
Acestea sunt: asistenţă umanitară din partea Moldovei pentru Transnistria, demilitarizarea completă a Moldovei, inclusiv prin retragerea trupelor ruseşti din Transnistria, şi recunoaşterea proprietăţilor ruseşti din provincia separatistă.
Analiştii cred că cea de-a doua propunere din acest plan este inacceptabilă pentru Transnistria şi pentru Rusia, însă Vladimir Voronin vrea să îl lase pe preşedintele rus, Vladimir Putin, să explice de ce nu doreşte retragerea trupelor ruseşti.