"Aduc aer de la Bucuresti"
16.11.2007
Dorin Chirtoaca, primarul de numai 29 de ani al Chisinaului, spune intr-un interviu acordat EVZ ca apropierea dintre cele doua state cu un singur popor se face firesc. Cel mai tanar primar al Chisinaului. Politicianul care a castigat alegerile fara sa aiba banii comunistilor, proptele la televiziuni, fonduri pentru marirea pensiilor sau ajutoare pentru votantii defavorizati social. Dorin Chirtoaca, politician tanar, liberal, educat in Romania si Franta, proeuropean, vorbeste despre noul „suflu” al politicii la Chisinau, intr-un interviu acordat in exclusivitate EVZ.
EVZ: Ce aduceti dumneavoastra nou in politica?
Dorin Chirtoaca:
Aer proaspat.
De unde?
Din Romania. Din Uniunea Europeana, ca sa fiu mai corect.
In ce consta acest „aer proaspat”?
Reguli clare de functionare, transparenta, napartinire, posibilitatea de a crea conditii agentilor economici si cetatenilor sa-si rezolve problemele fara sa fie obligati sa dea ceva cuiva. E un proces care dureaza si nu e atat de usor de pus la punct din prima.
Cat va dura pana cand Primaria Chisinaului va avea un sistem de administrare la nivelul unor primarii mari din Romania?
Pai, cat timp a luat in Romania: vreo zece ani. Aici, la Chisinau, cel putin partea tehnica sunt convins ca va dura cativa ani.
Asta include anii in care vi se vor pune diverse obstacole?
Cel putin doi ani vor fi din partea administratiei centrale. Dupa aceea, sunt obstacole inerente unui proces de schimbare: inertia sistemului. Cred ca doi ani, cel putin, pana cand schimbam principalele elemente.
Care sunt?
Redirectionara administratiei publice de la prestarea serviciilor publice la organizarea procesului de prestare a serviciilor publice.
Concesionare, monitorizare, control, licitatii. Serviciile publice din Chisinau sunt prestate acum in proportie de 90% de intreprinderi municipale care functioneaza dupa sistemul sovietic. Dar ele pot ajunge sa functioneze mai eficient. Ca peste tot in lume, o companie de stat nu poate sa lucreze mai eficient ca una privata.
Venirea la primarie a fost o surpriza si pentru dumneavoastra? Va asteptati sa castigati alegerile?
„Surprizele” au reprezentat o etapa in viata mea, in 2001-2003, e vorba de emisiunea respectiva. La Chisinau, lucrurile au fost construite. In 2005 au fost primele rezultate: pozitia a treia in iulie, pozitia a doua in decembrie. Atunci a fost clar ca exista sansa reala de a castiga alegerile in 2007. Surpriza este pentru cei care nu au monitorizat indeaproape situatia din Moldova. Aceasta traiectorie care a inceput cu alegerea mea si sper sa continue cu victoria democratiei in 2009.
Care este semnalul electoratului pentru clasa politica?
Semnalul este ca vrem sa mergem inainte, nu vrem sa stam pe loc. Nu vrem sa fim hraniti cu idei contradictorii: Rusia-Belarus, Uniunea Europeana, plan de actiuni, in acelasi timp oprim oameni la frontiera si asa mai departe. Cetatenii inteleg ca in incertitudine nu poti sa construiesti ceva.
Sunteti liderul unei generatii tinere de politicieni. Cum credeti ca va fi relatia cu Romania?
Dar nu e clar? Relatia cu Romania au construit-o in primul rand cetatenii. Oricat de mult ar dori administratia centrala (guvernul - n.r.) sa o dea cotita, nu are nicio sansa. Lucrurile devin din ce in ce mai clare, in ciuda tuturor piedicilor care s-au pus in ultimii 200 de ani, 60 de ani, 20 de ani. O vad ca o relatie de apropiere fireasca, de la om la om, apoi de la administratie la administratie. Aquis-ul european va veni si aici si va fi cel tradus si aplicat si de Romania. Ar fi bine sa fie cat mai multe legaturi economice, pentru ca aceasta catalizeaza un proces de apropiere fireasca intre doua parti ale aceluiasi popor.
Se mai poate crede in unionism in Moldova anului 2007?
Ideea de unionism in cadrul Europei unite devine desueta. In primul rand conteaza libera circulatie, respectarea regulilor europene. Celelalte sunt treburi interne ale statului care doreste sa faca din asta un subiect public. Daca la un moment dat, printr-un mecanism democratic, se va decide, exact cum s-a procedat in cazul celor doua Germanii, nu e nicio problema. Dar astea trebuie construite, nu la modul triumfalist.
V-ati intalnit la Bucuresti cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, fost primar general al Capitalei. Care au fost temele discutiei?
Cooperarea intre primariile Bucuresti si Chisinau. Precum si o disponibilitate din partea Domniei Sale de a discuta la nivelul structurilor UE posibilitatea de implicare a partenerilor europeni in R. Moldova pentru dinamizarea procesului de integrare in UE.
S-a concretizat ceva?
Cooperarea dintre cele doua primarii s-a materializat prin vizite de schimb de experienta. Partea de lobby la UE, asta a fost constant din partea presedintelui Romaniei. Vin foarte multi oameni din UE. Acum, inainte de interviu, a venit un investitor din Regatul Unit al Marii Britanii. Practic, de doua-trei ori pe saptamana vin investitori. Este o vorba: „Spune-mi cu cine te imprietenesti, ca sa-ti spun cine esti”. Se vede clar ca este o orientare proeuropeana.
21 comentarii
A reusit sa ajunga la putere unul din randurile noastre, cu sperante proeuropene, proromane. Trebuie sustinut...Si poate nu vom ramane dezamagiti... sigur nu vom fi mai dezavantajati decat acum cu comunistii, si presedintele militian-brutar... Sa vedem partea buna a lucrurilor. Daca a castigat inseamna ca se poate schimba ceva in Moldova.....
Ar fi foarte indicat sa ramaneti voi acolo cu moldovenii vostri cei bogati, sa va dea scoli si salarii tzapanoase, ca avem di tati :)
Bravo Dorine, tot asa inainte.Mai des comunica cu toata tara si vei fi sustinut.Nici nu stii cum ajungi sa prezinti tarisoara asta.E timpul sa ne desteptam, frati basarabeni!!!!
Sa-i dea Dumnezeu lui Dorin minte sa inteleaga ce face si ce are de facut!!!!!
Osobenno Titi. Or, daca e sa justificam caracterul pseudo-empiric al deductiilor silogistice ale Domniei sale, cred ca ar urma sa exterminam o jumatate din populatia RM doar din motivul ca cineva are sau vecini, sau cumetri de alta etnie decat cea romana. Etichetele staliniste, reactivate de Rosca si Voronin, au fost preluate de o maniera mazohista de unii apologeti si transformate in argument din lipsa de argument. In asemenea condtii, cum sa nu-i dai dreptate dlui Vlad, care, indiferent de copilarismul zburdalnic, afisat pe acest site, decuce cu suficienta certitudine ca "Moldova nu o sa fie democrata..."
Izvinite za osibki, dragi bratoci.
Mai bine s-ar pune cu burta pe carte sau ar plimba vaca pe toloaca, sigur va fi rasplatit de societate.
Democratie inseamna actiune vitelus cu gusha ce esti. Sa-ti fei clar minte sovietica!