"Aduc aer de la Bucuresti"

16.11.2007

Dorin Chirtoaca, primarul de numai 29 de ani al Chisinaului, spune intr-un interviu acordat EVZ ca apropierea dintre cele doua state cu un singur popor se face firesc. Cel mai tanar primar al Chisinaului. Politicianul care a castigat alegerile fara sa aiba banii comunistilor, proptele la televiziuni, fonduri pentru marirea pensiilor sau ajutoare pentru votantii defavorizati social. Dorin Chirtoaca, politician tanar, liberal, educat in Romania si Franta, proeuropean, vorbeste despre noul „suflu” al politicii la Chisinau, intr-un interviu acordat in exclusivitate EVZ.

EVZ: Ce aduceti dumneavoastra nou in politica?
Dorin Chirtoaca:


Aer proaspat.

De unde?

Din Romania. Din Uniunea Europeana, ca sa fiu mai corect.

In ce consta acest „aer proaspat”?

Reguli clare de functionare, transparenta, napartinire, posibilitatea de a crea conditii agentilor economici si cetatenilor sa-si rezolve problemele fara sa fie obligati sa dea ceva cuiva. E un proces care dureaza si nu e atat de usor de pus la punct din prima.

Cat va dura pana cand Primaria Chisinaului va avea un sistem de administrare la nivelul unor primarii mari din Romania?

Pai, cat timp a luat in Romania: vreo zece ani. Aici, la Chisinau, cel putin partea tehnica sunt convins ca va dura cativa ani.

Asta include anii in care vi se vor pune diverse obstacole?

Cel putin doi ani vor fi din partea administratiei centrale. Dupa aceea, sunt obstacole inerente unui proces de schimbare: inertia sistemului. Cred ca doi ani, cel putin, pana cand schimbam principalele elemente.

Care sunt?

Redirectionara administratiei publice de la prestarea serviciilor publice la organizarea procesului de prestare a serviciilor publice.

Concesionare, monitorizare, control, licitatii. Serviciile publice din Chisinau sunt prestate acum in proportie de 90% de intreprinderi municipale care functioneaza dupa sistemul sovietic. Dar ele pot ajunge sa functioneze mai eficient. Ca peste tot in lume, o companie de stat nu poate sa lucreze mai eficient ca una privata.

Venirea la primarie a fost o surpriza si pentru dumneavoastra? Va asteptati sa castigati alegerile?

„Surprizele” au reprezentat o etapa in viata mea, in 2001-2003, e vorba de emisiunea respectiva. La Chisinau, lucrurile au fost construite. In 2005 au fost primele rezultate: pozitia a treia in iulie, pozitia a doua in decembrie. Atunci a fost clar ca exista sansa reala de a castiga alegerile in 2007. Surpriza este pentru cei care nu au monitorizat indeaproape situatia din Moldova. Aceasta traiectorie care a inceput cu alegerea mea si sper sa continue cu victoria democratiei in 2009.

Care este semnalul electoratului pentru clasa politica?

Semnalul este ca vrem sa mergem inainte, nu vrem sa stam pe loc. Nu vrem sa fim hraniti cu idei contradictorii: Rusia-Belarus, Uniunea Europeana, plan de actiuni, in acelasi timp oprim oameni la frontiera si asa mai departe. Cetatenii inteleg ca in incertitudine nu poti sa construiesti ceva.

Sunteti liderul unei generatii tinere de politicieni. Cum credeti ca va fi relatia cu Romania?

Dar nu e clar? Relatia cu Romania au construit-o in primul rand cetatenii. Oricat de mult ar dori administratia centrala (guvernul - n.r.) sa o dea cotita, nu are nicio sansa. Lucrurile devin din ce in ce mai clare, in ciuda tuturor piedicilor care s-au pus in ultimii 200 de ani, 60 de ani, 20 de ani. O vad ca o relatie de apropiere fireasca, de la om la om, apoi de la administratie la administratie. Aquis-ul european va veni si aici si va fi cel tradus si aplicat si de Romania. Ar fi bine sa fie cat mai multe legaturi economice, pentru ca aceasta catalizeaza un proces de apropiere fireasca intre doua parti ale aceluiasi popor.

Se mai poate crede in unionism in Moldova anului 2007?

Ideea de unionism in cadrul Europei unite devine desueta. In primul rand conteaza libera circulatie, respectarea regulilor europene. Celelalte sunt treburi interne ale statului care doreste sa faca din asta un subiect public. Daca la un moment dat, printr-un mecanism democratic, se va decide, exact cum s-a procedat in cazul celor doua Germanii, nu e nicio problema. Dar astea trebuie construite, nu la modul triumfalist.

V-ati intalnit la Bucuresti cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, fost primar general al Capitalei. Care au fost temele discutiei?

Cooperarea intre primariile Bucuresti si Chisinau. Precum si o disponibilitate din partea Domniei Sale de a discuta la nivelul structurilor UE posibilitatea de implicare a partenerilor europeni in R. Moldova pentru dinamizarea procesului de integrare in UE.

S-a concretizat ceva?

Cooperarea dintre cele doua primarii s-a materializat prin vizite de schimb de experienta. Partea de lobby la UE, asta a fost constant din partea presedintelui Romaniei. Vin foarte multi oameni din UE. Acum, inainte de interviu, a venit un investitor din Regatul Unit al Marii Britanii. Practic, de doua-trei ori pe saptamana vin investitori. Este o vorba: „Spune-mi cu cine te imprietenesti, ca sa-ti spun cine esti”. Se vede clar ca este o orientare proeuropeana.


Autor: EVZ
Sursa: http://www.interlic.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

21 comentarii

De ce nu a fost intrebat despre coalitia care a facut-o in consiliu. De ce acceptat orice conditii numai ca sa devina unchiul sau presedinte al consiliului. Mai exista undeva primar - nepotul presedinte al consiliului -unchiul - cum atunci facem cu - conflictul de interese. Rezultatul coalitiei a fost numirea in principalele posturi al Chisinaului oameni incompetenti, lipsiti de initiativa. Mi s-a creat impresia ca anume asa oameni il aranjeaza ca sa fie mai usor manipulati. Schimbarile in Chisinau vor dura mult mai mult fiindca nu are o echipa competenta si nici el habar nu are de ceea ce face.
A comentat titi pe 16.11.2007, ora 10:51
Eu cred ca dorin trebuie sustinut si vom vedea si rezultate.... si sa ne concentram ca PL si celelalte forte democratice sa castige alegerile din 2009.... altfel vom avea o problema mare.
A comentat catalin pe 16.11.2007, ora 12:10
Sa lasam prejudecatile ca altfel dupa spusele altora ar trebuie votati iarasi si iarasi comunistii (ei fiind cei imaculati, dupa ei).
A reusit sa ajunga la putere unul din randurile noastre, cu sperante proeuropene, proromane. Trebuie sustinut...Si poate nu vom ramane dezamagiti... sigur nu vom fi mai dezavantajati decat acum cu comunistii, si presedintele militian-brutar... Sa vedem partea buna a lucrurilor. Daca a castigat inseamna ca se poate schimba ceva in Moldova.....
A comentat andrei pe 16.11.2007, ora 17:35
Mai Titi, tu esti maladet ca si mine. Am vpecetlenia ca amindoi ne uitam numa la TV Moldavia unu. Eu am o osciuscenia ca mam ticnit deja. Da tu? Uai, da in Polisa cum o fo? Si nicego.
A comentat Vania pe 16.11.2007, ora 18:04
am zis ca sa nu las aceasta stire fara (mult asteptatul) comentariul meu si stiti ce idee mi-a venit , Sa nu iasa nimeni la vot in 2009 , sa fie un fel de rascoala , da ce nu ,ca ori democrati ori comunisti ii tot acolo, ca comunistii astia inainte de alegeri se imprastie ca omizele fiecare in cate un partid si cum na-i vota ,tot pe ei ii votezi numai ca sub alt nume. Eu ,sincer ,viitorul moldovei nu mi-l inchipui , unicul viitor ar fi sa lasam tara pirloaga si sa ne caram fiecare in stanga si in dreapta , sa fie moldova un teritoriu neutru .ca macar or ave si romanii unde paste oile iar in chisinau din tata presedintia sheea sa se faca un fel de "hanu ancutei" iar primaria (in frunte cu Dorin) sa ia impozit pe deseurile facute de oile romanilor. sa aduca si ucrainenii cai la pascut si apoi dupa cativa ani om ave si gaze naturale pe teritoriu pentru incalzirea primariei si solutionarea problemelor.
A comentat Vladimir pe 16.11.2007, ora 19:07
Băi voi Vladimir şi Vania chiar sunteţi nişte bulangii cu B mare.eu personal am nu atât încredere cât speranţe că se va schimba ceva acolo şi dacă cineva a zis că Drumul spre Europa e numai prin România "mi se pare adevărat eu deja sunt mai mult ca sigur că voi sunteţi vaccinaţi de voronin cu antiromânism.Chirtoacă e chiar bravo până azi mai vedem ce reforme va face aşa că mai să-l susţinem nu să-l prindem a critica doar din ambiţie.succese şi mulţumesc
A comentat viorel italia pe 16.11.2007, ora 19:44
Auziti ca se jeluia unu paici ca romanii is saraci si vai de capul lor , pai daca ne facem drumul pe la ei saracim si mai mult (stiti faza sheea care spunea ca daca ar fi sa inchida toti furatorii din romania ,ar trebui granita facuta din zid si sarma ghimpata :))deci ce sa imprumutam de la romini daca ei singuri se plang ca is saraci si au politicieni corupti , acuma inca si italienii se mai pricalesc de dinsii.
A comentat Vlad.... pe 16.11.2007, ora 20:37
cica aduc "aeru jegos de bucuresti ..."
A comentat Vladimir pe 16.11.2007, ora 21:30
cand ma uit la prima propozitie :primarul de numai 29 de ani, ma gandesc direct ca urmeaza sa scrie : s-o stins din viata in urma unui accident tragic...
A comentat Vladimir pe 16.11.2007, ora 23:09
Nu se jeluia, spunea realitatea. Lumea traieste grau. Ca sa mai tii pe spinare niste nemernici care iti mai fac de ras neamul nu merita doi bani gauriti sa mai dai.
Ar fi foarte indicat sa ramaneti voi acolo cu moldovenii vostri cei bogati, sa va dea scoli si salarii tzapanoase, ca avem di tati :)
A comentat 21 pe 17.11.2007, ora 03:38
Să-i trimitem na..ui pe rusoiul Voronin şi pe bulgarul Tarlev. Avem destui oameni pentru a conduce Moldova. Tinerii trebuie să ee iniţiativa în mînile lor. Dorin e unul din ei. Iar băbăritul politic la gunoi. După 2009 Toţi paraziţii politici alde Voronin, Roşca, Tarlev şi ceilalţi trebuie să fie traşi la răspundere pentru că ne ţin închişi în această coliivie mare numită Republica Moldova, iar cei care îi susţin pe ei şi au comentat mai sus le spunem că sunt nişte proşti care ne vreau nouă dar răul de cîteva sute de ani. vedeţi iam dat jos din cîrcă şi nu le convine. Noi vrem în Europa nu în Rusia care de ceva vreme ne freacă cu gazele. Ore nu e clar că ne conduc antihriştii. Pentru acei care au opţiuni prorusşti am o întrebare? Cîţi miniştri în Guvernul Rusiei, nu ştiu un cuvînt în limba rusă şi vorbesc doar limba romînă?. Apoi cîţi din aceştea avem la noi?. Vedeţi domnilor că aţi dat cu degetul în piz..ă. Adică nu vreţi aier proaspăt de la Bucureşti că vă este frică să învăţaţi limba română pentru că de fapt aţi demonstrat-o că nu sunteţi în stare s-o însuşiţi. Victoria tinerilopr politicieni în 2009! Doar ei ne vor scoate din puşcăria lui Voronin şi Putin!
A comentat Valter pe 17.11.2007, ora 08:22
Eu personal sunt foarte mandra ca avem un asa primar. Am citit undeva pe internet CV-ul lui si am ramas foarte placut surprinsa. Cineva mai sus vorbea de incompetenta in primaria Chisinau... Nu stiu cine ar putea fi mai competent in RM decat Dorin Chirtoaca cu toate studiile si experienta lui si mai ales cu atitudinea lui pro-europeana. Singura problema acum este ca D. Chirtoaca nu poate pune in aplicare nicio decizie pana in 2009. El nu poate lupta de unul singur. De aceea noi trebuie sa actionam in 2009 si nu trebuie sa avem aceeasi atitudine de indiferenta ca Vladimir. Cat despre Vania, chiar nu stiu ce cauta el pe site-ul asta...Cauta pe Google site-uri cu Graieshte moldoveneste sau vacanta mare. Acolo te-ai simti mai in largul tau
A comentat Olga pe 17.11.2007, ora 12:20
pentru Olga RESPECT !! Mi-ai citit gindurile si le-ai postat inaintea mea RESPECT!!!
Bravo Dorine, tot asa inainte.Mai des comunica cu toata tara si vei fi sustinut.Nici nu stii cum ajungi sa prezinti tarisoara asta.E timpul sa ne desteptam, frati basarabeni!!!!
A comentat ue pe 17.11.2007, ora 14:09
Chirtoaca, e coplesit de toate problemele si neajunsurile primariei Chisinau, chestii lasate de altfel de predecesori (sa se ia in vizor si faptul ca orasul a fost condus in prealabil de un primar interimar, adica de cineva care a luat si nu a facut nimic in schimb). Ce-i reprosez lui Chirtoaca? E prea putina transparenta, se fac multe (sau nu se fac?) si cand e intrebat de ceva concret, raspunsurile sunt evazive si generale.
A comentat loo pe 17.11.2007, ora 14:17
Eu vreu ca sa ma numiti de azi incolo nu Vania da Vacantsa Mare. Da eu vreu sai pun un vopros vstrecinii lu Olgutsa. Care o fo osibca me ca lam interogat pe sora mea Vlad ca de ce Polisa o putut fi rucovodita de doi bratici da Chisnau nu poati? Si lam mai itrebat daca nu so tsicnit de la TVM? Da Mata Olgutsa ma trimets in Gugla, ca nici nu stiu sii asta pi moldovnesti. Obijaesi.
A comentat Vania pe 17.11.2007, ora 17:55
Tu Vania nu poti judeca decit in marimea creierului tau patrat. Eu personal activez in administratia publica locala si foarte bine vad lucrurile asa cum sunt adevarate, si inca una vreau sa/ti spun ca nu urmaresc nici un canal de TV din Moldova ca sa nu/mi incarc capul cu gunoaie. Chirtoaca nici nu stie ce/l asteapta, e orbit de putere si e lipsit de hitrenie in politica. A facut coalitie cu Urecheanu- sustinut de rusi, cu Braghis - comuist in singe si tot sustinut de rusi, cu Musuc- fecior de rus comunist/ al carui tata este hot si fugar. Respectiv persoanele acestor coaliati au fost numiti in principalele posturi al Chisinaului/ incompetenti, corupti si lasi. Exemplu de 7 noiembrie ( revolutia leninista) in unul din sectoarele chisinaului unde a fost numit primar de sector om de la Braghis au fost afisate drapele rosii ( articolul a fost publicat si pe basarabeni.ro) si asta e numai inceputul.
Sa-i dea Dumnezeu lui Dorin minte sa inteleaga ce face si ce are de facut!!!!!
A comentat titi pe 18.11.2007, ora 09:22
pt vania eu de astea de.alde voi am mai vazut stau pe langa garduri intinsi si se scatara sa scrie cat mai sus niste prostii de le plang de mila toti copii care le citesc vezo vaniusa poate vei judeca mai bine si vei intelege unde mergi cu paneatele tale ca sa iti zic putin sa ma intelegi si pe mine
A comentat dany pe 18.11.2007, ora 15:35
moldova no sa fie democratata nici la pastele calului
A comentat Vlad... pe 18.11.2007, ora 16:54
Mai, da voi suntet asa de printsipialiniie!
Osobenno Titi. Or, daca e sa justificam caracterul pseudo-empiric al deductiilor silogistice ale Domniei sale, cred ca ar urma sa exterminam o jumatate din populatia RM doar din motivul ca cineva are sau vecini, sau cumetri de alta etnie decat cea romana. Etichetele staliniste, reactivate de Rosca si Voronin, au fost preluate de o maniera mazohista de unii apologeti si transformate in argument din lipsa de argument. In asemenea condtii, cum sa nu-i dai dreptate dlui Vlad, care, indiferent de copilarismul zburdalnic, afisat pe acest site, decuce cu suficienta certitudine ca "Moldova nu o sa fie democrata..."
Izvinite za osibki, dragi bratoci.
A comentat Vania pe 18.11.2007, ora 17:40
Ma mir ca nesimti de genul lui Vanea si altii culturnici mai au curaj sa ne spuna ce e bine si ce nu.
Mai bine s-ar pune cu burta pe carte sau ar plimba vaca pe toloaca, sigur va fi rasplatit de societate.
Democratie inseamna actiune vitelus cu gusha ce esti. Sa-ti fei clar minte sovietica!
A comentat Gheorghi pe 18.11.2007, ora 22:55
cel mult modova va fi o tara demo demoscrata si nu democrata
A comentat Vlad.... pe 18.11.2007, ora 23:09
 COMENTEAZA 


2