DEPUTAŢII COMUNIŞTI AU VOTAT UN NOU MECANISM DE ALEGERE A RECTORILOR
16.11.2007
Parlamentului a votat astăzi, în primă lectură, un nou mecanism de alegere a rectorilor instituţiilor de învăţământ superior din Republica Moldova, informează AP FLUX.
Potrivit unor modificări operate la Legea învăţământului, profesorii şi studenţii vor avea posibilitatea să-şi aleagă singuri conducerea universităţilor. Procesul de alegere a rectorilor va demara din interiorul fiecărei facultăţi, în cadrul cărora cadrele didactice şi studenţii îşi vor exprima votul în mod secret. În a doua fază, senatele universităţilor vor alege două cele mai competente candidaturi. Ulterior, Guvernul, şi nu Preşedinţia, cum era până în prezent, va desemna rectorii propuşi de senate.
Potrivit preşedintelui Comisiei parlamentare pentru cultură, ştiinţă, învăţământ, sport şi mijloace de informare în masă, Victor Stepaniuc, proiectul de lege a fost elaborat de către Guvern „în scopul democratizării procesului de administrare a instituţiilor superioare de învăţământ şi introducerii unui mecanism mai democratic de alegere a conducerilor acestora”.
Proiectul votat de Parlament mai prevede şi extinderea reprezentativităţii în senatele universităţilor. În acest sens, cadrele didactice vor avea 60 la sută din reprezentativitate, studenţii – 30 la sută, iar personalului tehnic îi rămân 10 la sută din mandate.
Deputaţii din opoziţia parlamentară s-au abţinut de la votare. Potrivit deputatului PPCD, Ion Varta, implicarea studenţilor în alegerea rectorilor nu este binevenită, deoarece aceştia depind în mod direct de profesori care pot influenţa studenţii. „Acest lucru va genera o lipsă de obiectivitate în alegerea rectorilor, iar unele persoane care pot fi cu adevărat competente pentru această funcţie riscă să fie marginalizate, locul lor fiind luat de persoane care au obţinut simpatia studenţilor şi profesorilor prin diferite modalităţi, neraportate în niciun fel la această funcţie. Ar fi foarte raţional dacă am respinge acest proiect, pentru ca Guvernul să-l revadă şi apoi să-l retransmită Parlamentului spre reexaminare”, a spus Ion Varta.
Legea a fost votată numai de deputaţii comunişti, care au promis că vor reveni în a doua lectură cu o serie de completări, mai informează AP FLUX.