Insula Serpilor...sat multinational?!
16.11.2007
Conform unor surse din cadrul administratiei raionului ucrainean Kilia, citate de publicatia „Moryak Ukrainai”, la data de 1 noiembrie 2007 peste 70 de persoane din localitatea „Belai”, situata pe Insula Serpilor, erau inregistrate ca rezidenti permanenti ai satului, devenit una din cele mai putin populate localitati din Ucraina. „Moryak Ukrainai” subliniaza ca printre locuitorii insulei se numara si patru cetateni ai Federatiei Ruse, precum si unul al Republicii Belarus, angajati in cadrul centrului de cercetari marine de pe insula, infiintat de Universitatea Nationala din Odessa in 2004.
Aceleasi surse au precizat ca pana la 1 ianuarie 2009, alte 150 de persoane vor primi acte de identitate din partea autoritatilor ucrainene, acte ce vor atesta domiciliul de resedinta in Insula Serpilor. Noile provocari ale oficialilor ucraineni vin pe fondul recentei vizite triumfale a presedintelui Victor Iuscenko in localitatea „Belai”, inaltul oficial ucrainean declarand ca inregistrarea cetatenilor ucraineni si straini cu resedinta in Insula Serpilor “confirma statutul ei de insula si va fi un argument in plus la negocierile cu Romania in contenciosul cu privire la delimitarea platoului continental al insulei”. In timpul “vizitei de lucru”, presedintele Iuscenko l-a invitat pe omologul sau roman, Traian Basescu, „sa viziteze imediat aceasta insula si sa afle de la fata locului de planurile de dezvoltare pe care le are Ucraina cu aceasta”.
Reamintim ca la 5 iulie 2006, la initiativa consiliilor raionale Valcov si Chilia, parlamentul regional din Odessa a adoptat in unanimitate decizia de a infiinta localitatea „Belai” pe Insula Serpilor, hotarare aprobata de Rada Suprema a Ucrainei. In documentul adoptat cu acest prilej s-a mentionat ca aparitia acestei localitati pe Insula Serpilor va permite "crearea conditiilor necesare in vederea dezvoltarii turismului stiintific si a pescuitului, precum si crearea unor conditii optime de viata persoanelor care se afla permanent pe insula”.
Platoul continental din jurul „insulei” este subiect al unui litigiu romano-ucrainean, litigiu care se judeca la Curtea Internationala de Justitie de la Haga. Miza disputei dintre Ucraina si Romania, stat membru al NATO si UE, este in primul rand strategica, „insula” amenintand accesul la apele teritoriale ale statului roman, precum si economica, expertii considerand ca in apropierea stancii exista mari resurse de hidrocarburi.