Limba noastra

20.11.2007

O saptamana in Chisinau m-a facut sa inteleg mai mult ca oricand ca dezvoltarea limbii si culturii romanesti este singura modalitate viabila prin care Romania poate mentine legaturile istorice cu Basarabia. Pe plan politic sau economic, Bucurestiul, chiar si atasat la locomotiva UE, are prea putina forta pentru a contrabalansa forta Rusiei. Dupa cum o arata si analiza publicata in editia de astazi, eforturile Romaniei si ale UE, in general, se bazeaza pe strategia „soft-power“ – introducerea in Republica Moldova a democratiei si libertatii de exprimare, in special prin ONG-uri. Una dintre modalitatile de actiune este castigarea omului simplu.

Din punctul de vedere al Romaniei, omul simplu poate fi castigat prin acordarea de vize mai usor, prin acordarea de burse si prin sprijinirea mediilor de informare in limba romana. Re-construirea unei natiuni in termeni politici trebuie sa fie precedata de re-construirea unei natiuni in termeni culturali. Ecuatia este simpla: mediile din Romania atrag atentia asupra valorilor europene si induc elemente de „pop-culture“. In momentul in care vom auzi mai multi basarabeni vorbind limb
a romana in public, vom sti ca valorile europene au prins.

Pe strazi, in restaurante, in taxiurile din Chisinau am auzit discutii in ruseste intre oameni care sunt nativi in limba romana. Romanii basarabeni vorbesc ruseste, in timp ce etnicii rusi vorbesc romaneste foarte prost sau deloc. In plus, „cultura pop“ de la Moscova este in plina ofensiva, prin muzica, posturi TV, ziare sau reviste pentru tineri.

Experienta dintr-un club din Chisinau a fost revelatoare pentru raportul de forte de pe acest „front“. La bar, la mese, pe ringul improvizat se vorbea doar ruseste. In miez de noapte, am vazut cateva scenete si concursuri, pe ring, cu actori improvizati. Unul din concursuri a constat din mimarea unor pozitii sexuale de catre doua perechi de tineri. Fiecare pozitie a fost insotita de comentarii ale animatorilor, evident in limba rusa. Cand s-a ajuns la pozitia „69“, a aparut si un comentariu in romaneste: „Limba noastra-i o comoara/In adancuri infundata“ - versurile celebre ale lui Alexe Mateevici, un fel de „Tatal Nostru“ pentru aparatorii limbi romane. O dovada ca instrumentele de soft-power pot lua forme hard-porno, iar lupta pentru limba romana este doar la inceput.


Autor: Vlad Barleanu
Sursa: http://www.gardianul.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

15 comentarii

poi da!La Chisinau(si in late orase) este un fel de "moda" a vorbi ruseste,un gen de fitsa.Romana se vorbeste doar prin sate,k acolo nu mai stiu de moda:(Dar asta e...In casa se vorbeste doar romana,dar copilul abia stalceste 2 cuvinte in romana.Dece?pt in curtea blocului,toti amicii vorbesc rusa,pt k asa e mai"cruta".....Ramanem cu speranta k totul se va inversa si limba romana va fi "mai la moda"!
A comentat ina pe 20.11.2007, ora 12:30
Sunt de acord cu Ina...acum moldovenii ( in special generatia tanara) fac totul numai ca sa fie "cool" , nu conteaza ca isi calca in picioare demnitatea, vorbind stalcit si nu numai...sa vedeti, prostilor, unde o sa ajungeti cu "moda" voastra...astia nu cunosc bine nici rusa , nici romana...isi bat joc de amblele limbi...RUSHINE SA NE FIE!!
A comentat Mihaela pe 20.11.2007, ora 12:51
trist, dar adevarat. mi-e sila, de fiecare data cand reintru in tara, sa aud rusa asta atat de omniprezenta, lucru care ma face sa devin irascibila. mi-e mila de romanii moldoveni care si-au pierdut demnitatea, care nu mai stiu care sunt valorile neamului lor, care sunt snobi, miscandu-se in virtutea ineritiei doar pentru a face parte din turma. nu pot sa-i judec, nu pot sa-i condamn - constat, doar atat. suntem neputinciosi. din moment ce creierele moldovenilor au fost atat de infectate de mizeria bolsevica; o turnura de situatie ar fi imposibila azi. mai crede cineva in minuni? ...
A comentat liliana pe 20.11.2007, ora 15:10
Sa crezi in minuni e o expresie cam pompoasa,dar cred ca speranta nu trebuie sa moara niciodata,pentru ca altfel nu ar mai exista nici progresul.Dar,odata revenit pe meleagurile natale,nu poti sa nu constati cu amaraciune ca nici cei care stiu romana n-o vorbesc,daramite cei care n-o stiu...Paradoxal,nu? Limba rusa e frumoasa,dar vorbita la Moskova,nu in Balti,Cahul...Ajungi sa crezi ca ta afli in Rusia,nu inMoldova.Dar, sus inima,poate,poate,cu ajutorul lui Dumnezeu...se infaptuieste minunea.
A comentat a.g.o. pe 20.11.2007, ora 15:54
Dupa cum bine au remarcat unii in comentariile lor, maldavanul si-a bagat demnitatea undeva in partea inferioara a tractului intestinal. Intrebarea pe care vreau sa i-o pun domnului Barleanu este urmatoarea: cine v-a tras de maneca in acel local unde se vorbeste doar ruseste? Si a doua intrebare: ce ati facut dupa ce ati vazut pozitia "o comoara in adancuri infundata"? Nu cumva v-ati ridicat si demonstrativ ati parasit localul? Stimate domnule Barleanu, in situatia descrisa de Dvs nu ati fost cu nimic, cu ABSOLUT nimic mai bun decat un maldavan care nu are demnitate, merge in localuri unde se vorbeste rusa, inghite rahat rusesc cu lingura, sta ca o mamaliga si casca gura la tot ce-i este servit/bagat pe gat de rusi. Nu e o boala maldaveneasca, e un sindrom romanesc general, se numeste inchinare la straini si lipsa demnitatii.
A comentat Gummy Bear pe 20.11.2007, ora 16:09
Observ ca toti comenteaza si doar atat,eu nu inteleg de unde atata dispret fata de moldovenii din R.Moldova? Majoritatea afirmatilor sunt aberante ,intradevar in Chisinau pe langa romana se vorbeste si rusa mi se pare si normal din moment ce exista o mare comunitate rusa.Lasa-ti oamenii sa vorbeasca ce limba vor... .As recomanda alora care li e sila sa nu mai plece acasa
A comentat Dima pe 20.11.2007, ora 16:52
dima recomandarile ti le bagi in fund dar rusii sa-i inveti a vorbi romaneste asa cum a facut-o Stefan cand isi apara meleagurile
A comentat viorel italia pe 20.11.2007, ora 20:10
Lasa tu recomandarile aste a ironice,Cand o sa ajungi,tu vorbitor de limba romana,sa fii nevoit sa vorbesti doar in rusa,vom vedea.E bine sa lasi comunitatile sa se integreze,dar nu sa te ocupe.Anume acest lucru se intimpla in Moldova acum.N u crezi ca ar trebui si rusii sa depuna un efort cat de mic sa ne invete limba.De ce doar noi o facem?
A comentat a.g.o. pe 20.11.2007, ora 20:14
imi pare rau ,
da toti vorbiti in hau
de parca cineva-i calau .
dar mateevici si hasdeu
is prosti la greu ,
zau ,sa ma ierte Dumnezeu

limba romana prost vorbita
moldovenii trebu s-o inghita
pana fac toti faringita,
asta ne invata romanii
dar sa moara ca paganii
caci nu sunt ei stapanii

barosanii si toti hotii
pana chiar si idiotii
vor sa ne dezbine
si sa faca nebunie
insa noi ne tinem bine
de neam si limba noastra
care e moldoveneasca
si multi ani sa ne traiasca !

A comentat Vladimir pe 20.11.2007, ora 22:30
Iaca asa vine cate un pedic de la Buharest, se tusuieste prin stripizuri si freaca banana. Daca ar vini la noi la sat, in stroibrigada noastra, si ar trai o saptamina, ar beli morgalele si ar seki ca se graieste si pi moldovnesti. Nu au facut nuci un cacat pentru noi ca zicea Iliescu lu Snegur sa nau bani. Da drujbaua di rusi o gacut bani si amu tat biznesul i a lor. Ii sint 8 protsenti da asa-s di ghini ustroiti ca it pari cas bolisinstvo. Iaca.
A comentat Vania pe 21.11.2007, ora 15:38
Ptr Viorel italia: Dima se scrie cu "D" ,daca tot te dai mare patriot/nationalist invata sa respecti cele mai elementare reguli ortografice. O alta recomandare ,pe vreme marelui domnitor notiunea de roman nici nu exista ar fi bine sa mai cercetezi cronicele perioadei respective.Stefan nu a aparat tara de rusi ,ba din contra a avut un tratat de alianta cu tarul Rusiei care s-a materializat printr-o casatorie cu o printesa rusa. Ultima recomandare invata sa-ti exprimi ideile intr-un mod coerent .Orice idiot poate injura ,dar sunt putini oameni care stiu sa discute.
A comentat Dima pe 21.11.2007, ora 16:38
Ptr a.g.o : Nimeni nu obliga moldovenii sa vorbeasca limba rusa ,o fac de buna voie. In loc sa ne plasam in pozitia de victima am face bine sa facem ceva ,daca situatia actuala nu ne place sau nu ne convine.
A comentat Dima pe 21.11.2007, ora 16:42
A comentat Vlad Corduneanu pe 28.01.2009, ora 00:10
A comentat Vlad Corduneanu pe 28.01.2009, ora 00:10
A comentat Vlad Corduneanu pe 28.01.2009, ora 00:11
 COMENTEAZA 


2