Limba noastra
20.11.2007
O saptamana in Chisinau m-a facut sa inteleg mai mult ca oricand ca dezvoltarea limbii si culturii romanesti este singura modalitate viabila prin care Romania poate mentine legaturile istorice cu Basarabia. Pe plan politic sau economic, Bucurestiul, chiar si atasat la locomotiva UE, are prea putina forta pentru a contrabalansa forta Rusiei. Dupa cum o arata si analiza publicata in editia de astazi, eforturile Romaniei si ale UE, in general, se bazeaza pe strategia „soft-power“ – introducerea in Republica Moldova a democratiei si libertatii de exprimare, in special prin ONG-uri. Una dintre modalitatile de actiune este castigarea omului simplu.
Din punctul de vedere al Romaniei, omul simplu poate fi castigat prin acordarea de vize mai usor, prin acordarea de burse si prin sprijinirea mediilor de informare in limba romana. Re-construirea unei natiuni in termeni politici trebuie sa fie precedata de re-construirea unei natiuni in termeni culturali. Ecuatia este simpla: mediile din Romania atrag atentia asupra valorilor europene si induc elemente de „pop-culture“. In momentul in care vom auzi mai multi basarabeni vorbind limb
a romana in public, vom sti ca valorile europene au prins.
Pe strazi, in restaurante, in taxiurile din Chisinau am auzit discutii in ruseste intre oameni care sunt nativi in limba romana. Romanii basarabeni vorbesc ruseste, in timp ce etnicii rusi vorbesc romaneste foarte prost sau deloc. In plus, „cultura pop“ de la Moscova este in plina ofensiva, prin muzica, posturi TV, ziare sau reviste pentru tineri.
Experienta dintr-un club din Chisinau a fost revelatoare pentru raportul de forte de pe acest „front“. La bar, la mese, pe ringul improvizat se vorbea doar ruseste. In miez de noapte, am vazut cateva scenete si concursuri, pe ring, cu actori improvizati. Unul din concursuri a constat din mimarea unor pozitii sexuale de catre doua perechi de tineri. Fiecare pozitie a fost insotita de comentarii ale animatorilor, evident in limba rusa. Cand s-a ajuns la pozitia „69“, a aparut si un comentariu in romaneste: „Limba noastra-i o comoara/In adancuri infundata“ - versurile celebre ale lui Alexe Mateevici, un fel de „Tatal Nostru“ pentru aparatorii limbi romane. O dovada ca instrumentele de soft-power pot lua forme hard-porno, iar lupta pentru limba romana este doar la inceput.
15 comentarii
da toti vorbiti in hau
de parca cineva-i calau .
dar mateevici si hasdeu
is prosti la greu ,
zau ,sa ma ierte Dumnezeu
limba romana prost vorbita
moldovenii trebu s-o inghita
pana fac toti faringita,
asta ne invata romanii
dar sa moara ca paganii
caci nu sunt ei stapanii
barosanii si toti hotii
pana chiar si idiotii
vor sa ne dezbine
si sa faca nebunie
insa noi ne tinem bine
de neam si limba noastra
care e moldoveneasca
si multi ani sa ne traiasca !