MODIFICAREA POLITICII DE VECINĂTATE A UE VA ÎNCURAJA MOLDOVA ÎN PROCESUL DE INTEGRARE EUROPEANĂ
21.11.2007
Igor Boţan, analist politic, director ADEPT:
Bruxelles-ul înţelege tot mai clar că fereastra de oportunităţi pentru Moldova trebuie să rămână deschisă
În Uniunea Europeană, în prezent, este clară teza că Republica Moldova şi Ucraina sunt vecinii din Europa ai Uniunii Europene. Faptul că noi suntem vecinii UE în Europa se profilează tot mai mult ca un avantaj în procesul de integrare a Republicii Moldova şi Ucrainei în UE. La Bruxelles se înţelege tot mai clar că fereastra de oportunităţi trebuie să rămână deschisă pentru Republica Moldova, pentru a ne încuraja în continuare să facem progrese. Deocamdată, ştim foarte bine că Ucraina progresează mult mai bine decât Republica Moldova privind integrarea europeană, deoarece UE discută cu Ucraina pe marginea unui acord mai aprofundat de cooperare, iar Republica Moldova rămâne în cadrul documentelor juridice şi politice pe care le-a semnat încă în anul 1998 şi 2005.
Aceste recomandări sunt nişte oportunităţi pe care Republica Moldova trebuie să le valorifice. Cetăţenilor moldoveni le trebuie UE, iar comunităţii europene le trebuie securitate, stabilitate şi linişte la hotare. Am putea spune că mingea este pe terenul nostru şi ne rămâne doar să întreprindem măsurile necesare. Cunoaştem foarte bine din experienţa anterioară cât de mult contează această abordare pentru ţările care au aspiraţie europeană, dar care întâmpină dificultăţi în procesul de aderare. Republicii Moldova şi Ucrainei le rămâne doar să valorifice de această oportunitate.
Arcadie Barbăroşie, analist politic:
Dacă vom reuşi să realizăm reformele, Republica Moldova va deveni membru UE
UE îşi regândeşte, în prezent, politica de vecinătate. Acest lucru era evident după ultimul val de aderare din 2004. În acest an UE a decis să-şi modifice politica, deoarece, dacă până acum această politică era egală pentru toate ţările vecine, în prezent, UE încearcă să o croiască pentru fiecare vecin în parte. Noi aşteptăm prelungirea Planului de Acţiuni UE-RM cu încă un an, după care va fi propus un nou acord şi un nou instrument pentru Republica Moldova. Totodată, urmărind declaraţiile oficialilor europeni, observăm că foarte mulţi dintre ei nu închid uşa în faţa Republicii Moldova. Uşa va fi deschisă însă, atât timp cât Republica Moldova va implementa reformele interne. Numai atunci când statul nostru va respecta criteriile respective, problema aderării va rămâne doar de ordin tehnic. Dacă vom reuşi să respectăm aceste criterii, Republica Moldova va deveni membru UE.
Andrei Popov, director executiv al Asociaţiei pentru Politici Externe:
Autorităţile de la Chişinău trebuie să vină cu argumente în faţa aliaţilor săi pentru ca aceştia să pledeze pentru cauza europeană a R. Moldova
În interiorul graniţelor UE sunt mai multe ţări şi mai multe forţe care nu se simt confortabil faţă de actuala situaţie. Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, sunt incluse în politica de vecinătate împreună cu alte 16 state, inclusiv, Maroc, Siria, Egipt, etc., ţări care din start nu au o vocaţie europeană şi care nu corespund cu condiţia eliminatorie specificată în tratatul european de vecinătate. Acolo se menţionează că orice ţară europeană, care se află geografic pe continentul european, poate să pretindă de a deveni candidat la o eventuală integrare europeană. Conform definiţiei geografice, doar Republica Moldova şi Ucraina sunt în Europa.
Republica Moldova şi Ucraina au intrat în categoria vecinilor europeni. Aş vrea să menţionez că trei state, dintre care Ungaria, Austria şi Suedia, au elaborat deja propuneri care vin în rezonanţă cu vocile europene care pretind spre o diferenţiere a acestor state vecine.
În prezent, nouă ne rămâne să furnizăm argumente aliaţilor noştri pentru ca ei să poată pleda cauza europeană a Republicii Moldova. Din păcate, maniera deloc concludentă în ceea ce priveşte implementarea Planului de Acţiuni UE-RM nu oferă asemenea argumente, ci dimpotrivă poate să ofere contraargumente susţinătorilor aderării Republicii Moldova la UE. În cazul în care vom reuşi să convingem UE de faptul că suntem suficient de avansaţi, s-ar putea să ni se acorde aceeaşi perspectivă ca şi Ucrainei, schimbând Acordul de Parteneriat şi Cooperare între Republica Moldova şi UE cu un acord intensificat.