Votul, acest tabiet de duminică

24.11.2007

Programul românului de duminică: merge la biserică, mănâncă în familie, poate dă o tură pe la rude, o bere cu vecinul, că tot s-a calificat România la Euro 2008 şi încă e proaspăt momentul ... şi merge la vot. Poate.

Ultimele sondaje arată o intenţie destul de bună de participare, a românilor, la votul de duminică. La ambele voturi, de fapt. Astfel, pentru europarlamentare, sondajele ne spun că vom trece de 40%, ceea ce n-ar fi rău deloc, ţinând cont de faptul că alte state europene nici măcar 20% nu au bifat în 2004. Iar pentru referendum, în funcţie de ce post tv ascultăm şi ce sondaj ne gâdilă urechile, am avea o prezenţă între 40 şi 50 (şi ceva) la sută. Ce ne-au învăţat pe noi sondajele din anii trecuţi, de pe la alte alegeri: că e bine să existe, dar românul are fantezia şi tabieturile lui. Şi dacă duminică plouă, e frig de crapă pietrele ori sunt la tv nişte filme bune, votul rămâne o intenţie frumoasă. Sau dacă se ceartă familia sau copilul nu se simte bine sau vacile nu stau la muls ...

La ultimul referendum românesc, cel din luna mai, cu demiterea preşedintelui Băsescu, prezenţa la vot pe mediul urban a reuşit să surclaseze prezenţa pe rural, o premieră pentru popor şi pentru analiştii săi. De regulă, omul de la ţară era mai conştiincios, mai motivat (nu discutăm aici cu ce) şi mai serios, când venea vorba de pus ştampila. Încetul cu încetul, ţăranii noştri s-au deşteptat. Şi-au dat seama că sunt folosiţi, de la un ciclu electoral la altul. Şi încă un motiv: acum au şi ei cablu. Nu mai prind doar TVR-ul prăfuit, cu o antenă din furculiţe, ci văd şi ei politica mai pe larg, cum „se dă” la alte televiziuni. Talk-show-ul este noul motiv de discuţie (şi dispute) pentru întâlnirea din fiecare seară de pe uliţă. Aşa că, între programul tv şi programul de vot, primul ar putea avea mai mult câştig de cauză.

Tabietul de duminica asta cuprinde şi votul. Pe lângă alte probleme casnice, domestice, tablele date cu Gicu de la 6, piaţa, temele lu’ ăla micu’. Singurii care vor vota din datorie vor fi activiştii de partid – activiştii fiecărui partid, că aşa e sarcina. Câţi vor vota din convingere, n-aş putea să spun. Prea puţini ca să conteze în analiza finală. Miza votului europarlamentar nici nu este atât de acerbă decât acolo, între ele, partidele ... pentru că, indiferent de prezenţă, ele tot vor ajunge reprezentate în Parlamentul European, fără să le mai pese câtă legitimitate le-a trimis acolo. Iar referendumul are miza peste capetele noastre, dovadă stând faptul că, după cum spun sondajele, 71% dintre români nici măcar nu fac diferenţa între tipurile de vot uninominal aflate în război. Aşadar, duminică vom vota pentru că trebuie să avem europarlamentari (deşi încă multă lume nu ştie cu ce se mănâncă meseria asta) şi pentru că nişte politicieni din fruntea ţării nu şi-au putut relaxa orgoliile şi nu s-au înţeles pe un proiect, din care fiecare vrea să tragă foloasele la spuza lui.


Autor: Camelia Jula
Sursa: http://www.presa.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2