Are justiţia respectul cuvenit faţă de drepturile omului?

Are justiţia din Republica Moldova respectul cuvenit faţă de drepturile omului? Este oare în proces de reformare sau bate pasul pe loc? Este asigurată independenţa, transparenţa actului de justiţie şi cât de credibile sunt hotărârile judecătoreşti? Doar câteva întrebări ale unui examen pe care Republica Moldova trebuie să-l susţină pentru a-şi reconfirma opţiunea europeană.


Întrebări la care s-au oferit răspunsuri – uneori contradictorii – la reuniunea anuală a judecătorilor desfăşurată vineri la Chişinău.


Justiţia în Republica Moldova şi-a consolidat poziţiile – a declarat în cadrul întrunirii Nicolae Clima, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.


Există, însă, un inventar al deficienţelor care – a atras atenţia domnul Clima –„influenţează justiţia atât în ansamblu la nivel instituţional, cât şi actul de justiţie la nivel procesual..."


„O persoană s-a adresat consiliului şi a relatat că a participat la 143 de şedinţe, au participat 67 de judecători, au fost pronunţate 28 de hotărâri iar cauza continuă să se examineze şi în ziua de azi", spune domnul Clima.


"Având o hotărâre irevocabilă pe fondul cauzei a Curţii Supreme de Justiţie. Cred că având asemenea precedente, credibilitatea faţă de justiţie din partea societăţii nu va creşte."


Preşedintele Consiliului Suprem al Magistraturii a sugerat, pe de altă parte, că fenomenul corupţiei, considerat foarte frecvent printre judecători, ar fi totuşi exagerat.


„Eu nu cred în sondaje. Cred în fapte ca orice alt judecător. De aceea eu nu pot să afirm că sistemul judecătoresc este corupt."


"Consider că majoritatea absolută a judecătorilor din Republica Moldova sunt buni, cinstiţi profesionişti care îşi fac datoria cu cinste şi în conformitate cu legea."


"Dimpotrivă, consider că orice încălcare admisă a drepturilor părţilor, indiferent de soluţia luată – că este corectă şi legală – face ca cineva, o parte să creadă în actul justiţiei coruptibil”...


Nicolae Clima este contrazis însă de Ministrul Justiţiei Vitalie Pârlog, care a adoptat la reuniune o atitudine intransigentă.


„A nega că există corupţie în justiţie, ar însemna să ne păcălim singuri şi singura atitudine noastră sănătoasă e să recunoaştem că astfel de cazuri există”, spune Vitalie Pârlog.


Ministrul Justiţiei a vorbit la întrunire de doar nişte „uşoare progrese care au început să apară” în reformarea sistemului judecătoresc.


El a spus că mai sunt încă multe de făcut pentru a recupera declajul care desparte Republica Moldova de statele membre ale UE.


„Cine este de vină sau prin ce se explică faptul că cetăţenii nu au încredere deplină în justiţie - corupţia din sistem, imcompetenţa unor judecători, sistemul în sine sau legislaţia”, a întrebat retoric ministrul Vitalie Pârlog.


Şi a oferit unul dintre răspunsuri: „dacă se duc ca la loterie, oamenii niciodată nu vor avea încredere în justiţie.”


Ministrul Justiţiei Vitalie Pârlog s-a referit şi la numeroasele procese pierdute de Republica Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului


„În mod bizar, justiţia din Moldova se caracterizează printr-un număr deosebit de mic de proceduri disciplinare amgajate împotrivba judecătorilor pentru greşeli deontolice sau insuficienţă profesională."


"Cu toate acestea statul este condamnat de Curtea Europeană pentru deficienţa justiţiei....”


Celor care justifică această situaţie prin legile defectuoase, ministrul le răspunde – legile sunt bune, nu textele trebuie schimbate, ci atitudinea mai multor judecători.


Preşedintele Curţii Constituţionale Victor Puşcaş a atras atenţia asupra unui record alarmant al Republicii Moldova din punctul de vedere al plângerilor depuse la Curtea Europeană.


„Însă, dacă luăm statistica CEDO – câte plângeri revin la 10 mii de persoane, atunci constatăm cu părere de rău că Republica Moldova este pe primul loc. Aşa a fost şi în 2005, şi în 2006”, spune preşedintele Curţii Constituţionale.


Pe fundalul unor aprecieri acide la adresa judecătorilor, preşedintele Vladimir Voronin, altă dată critic acerb faţă de modul în care se înfăptuieşte justiţia în Republica Moldova, a parut de data asta, la reuniune, mai degrabă multumit, iar mesajul i-a fost mai curând încurajator.


„Climatul moral în organele noastre de justiţie este pe cale de a se însănătoşi, de a se redresa. Înţeleg că responsabilitatea pe care dumneavoastră o aveţi fiecare în parte şi toţi împreună se conştientizează cu mult mai bine şi mai mult decât în anii precedenţi... Şi aceasta ne bucură şi noi suntem în aşteptarea şi altor rezultate...”, a declarat preşedintele Voronin.


Autor: Alexandru Canţîr
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

un comentariu

La ora de economie, profesoara le explica elevilor de ce statul nu prea reuseste sa adune impozitele: din simplul motiv, ca lumea nu il declara...De ce ar recunoaste domnul Dima ca la noi justitia e corupta? Domnule Dima, ce tot vorbeste lumea prostii, ce-i cu aberatiile astea...la noi in tara este ceva corupt? Eu cred doar in fapte, nu si in vorbe...
A comentat Slava pe 10.02.2007, ora 15:08
 COMENTEAZA 


2