Ambasadorul Filip Teodorescu: România doreşte intensificarea relaţiilor sale cu Moldova
29.11.2007
Unul din obiectivele strategice ale României este dezvoltarea relaţiilor cu Chişinăul, pornind de la respectarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova. În cadrul conferinţei de presă tradiţionale, organizată de Ambasada României la Chişinău, cu prilejul Zilei Naţionale a României, 1 Decembrie, ambasadorul Filip Teodorescu, a vorbit, pe larg, despre experienţa României în calea sa spre integrarea europeană şi de specificul relaţiilor dintre R. Moldova şi România.
„România şi R. Moldova sunt două state vecine. Potrivit practicilor internaţionale, la nivelul statelor vecine, se realizează maximum de relaţii având în vedere importanţa şi avantajele pe care le prezintă o asemenea situaţie. Avem un patrimoniu comun legat de istorie, tradiţii limbă şi cultură. Dincolo de aceste aspecte, care se referă la un domeniu cu caracter cultural, avem o situaţie specială în ceea ce priveşte relaţiile dintre oameni. În România trăiesc oameni între 1-2 milioane de persoane care au rude în Basarabia. Un număr corespunzător de oameni, sau poate mai mulţi au rude în România. Este o realitate care evidenţiază această situaţie de care trebuie să se ţină cont. Relaţiile interumane reprezintă un capitol primordial în ceea ce priveşte politica externă a UE”, a precizat Teodorescu.
Referindu-se la relaţiile destul de încordate între România şi R. Moldova, diplomatul român a precizat că orice deficienţă care se poate înregistra, nu este nici în interesul României, nici în cel al R. Moldova. „Vă asigur că acest element fundamental este un element pe care reprezentanţii României îl promovează, susţin şi manifestă în toate acţiunile lor în relaţie cu R. Moldova. Numai în acest an, R. Moldova a fost vizitată de preşedintele României, Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu. În ambele vizite, a fost un mesaj de bază – România doreşte dezvoltarea şi intensificarea relaţiilor sale cu R. Moldova”, a mai precizat Teodorescu.
Referindu-se la opţiunea europeană a R. Moldova, ambasadorul a menţionat că acesta este unul din obiectivele strategice ale Românei. „Şi în acest domeniu este un element specific. În perioada de înainte de aderare la UE, populaţia României se exprima în procente care depăşea 70 la sută, opţiunea europeană. Sondajele de opinie din R. Moldova arată acelaşi lucru. Perspectiva europeană a R. Moldova este importantă şi va aduce cele mai mari beneficii în ceea ce priveşte perspectiva şi capacitatea de colaborare dintre cele două state. România este un susţinător activ al acestei opţiuni. În contactele pe care le-a avut cu partenerii săi din UE, România a cerut ca R. Moldova să i se dea aceeaşi şansă pe care o au statele din Balcanii de Vest. Este important ca procesul de cooperare a R. Moldova cu UE, inclusiv Planul de Acţiuni R.M-U.E să aibă o finalitate care să pună în evidenţă şi să potenţeze o asemenea perspectivă”, a mai adăugat Filip Teodorescu.