Leul romanesc – cea mai puternica moneda in 2006
Moneda autohtona a inregistrat in acest an cea mai mare crestere la nivel mondial in raport cu dolarul american, iar analistii estimeaza o continuare a aprecierii leului pana la finalul acestui an.Astfel, moneda romaneasca are sanse sa incheie anul 2006 fiind cea mai atractiva din lume la castigurile aduse pe pietele valutare. De asemenea, noi cresteri ale leului in raport cu celelalte monede sunt asteptate si in 2007, pe fondul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.
Potrivit datelor agentiei americane Bloomberg care analizeaza evolutia cotatiilor pentru 70 de valute, citata de presa bucurestiana, leul romanesc are sanse mari sa incheie anul pe primul loc in topul valutelor care le-au adus cele mai mari castiguri jucatorilor de pe pietele valutare internationale. Leul a fost in 2006 moneda care a castigat cel mai mult in fata dolarului, apreciindu-se cu 20% fata de moneda americana.
Astfel, in 2006, leul romanesc a crescut in raport cu USD, 20,22 %, plasandu-se dupa coroana slovaca – 20,69 %. Urmeaza coroana ceha - 16,67%, coroana suedeza - 16,43%, bahtul thailandez - 16,18%, lira sterlina - 14,18% si guaranul din Paraguay - 13,17%.
Cresterea investitiilor straine a fost unul din principalii factori care au dus la intarirea leului, scrie Bloomberg. “Ne asteptam ca aprecierea leului sa continue”, a declarat Oliver Kastner, care administreaza obligatiuni in valoare de sapte miliarde de. dolari la Deka Investments in Frankfurt, 5% din acestea fiind emise in lei. “Sunt multi investitori straini care nu pot deocamdata sa investeasca in Romania, dar o vor putea face dupa integrarea in Uniunea Europeana.“
Potrivit estimarilor, investitiile straine in Romania se vor ridica in 2006 la valoarea de opt miliarde de euro (10,7 miliarde de dolari), oficialii estimand un nivel de 10 miliarde de euro pentru anul urmator, aproape dublu fata de cele 5,2 miliarde euro inregistrate in 2005.
Cresterea investitiilor straine si intarirea leului a atras si atentia investitorilor pentru obligatiunile in lei listate pe pietele internationale. Acestea sunt mai rentabile comparativ cu cele emise in euro sau dolari, dobanda de referinta pentru leu fiind de 8,75%, comparativ cu 5,25% pentru dolari si 3,5% pentru euro.
Alt punct forte in ce priveste aprecierea, se dovedeste a fi in stransa legatura cu credibilitatea BNR.Mecanismul de Tintire directa a Inflatiei,si-a facut cu brio treaba,la sfarsitul anului inflatia va fi sub 5%,este al 7 an consecutiv de reducere semnificativa a inflatiei.Felicitari cu aceasta ocazia echipei de la BNR, in functie cu Domnul M.Isarescu.Daca Romania continua in ritmul aceasta, 2012-2014, va fi o data credibila spre aderarea la Zona EURO.