Ucraina înfiinţează o localitatea pe Insula Şerpilor
În acest fel s-ar încerca să se demonstreze că insula e locuită, pentru a obţine avantaj în disputa cu România privind platoul continental din Marea Neagră.
Rada Supremă de la Kiev, Parlamentul Ucrainei, a decis înfiinţarea unei localităţi pe Insula Şerpilor, Satul Alb.
Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadei Ucrainei la Bucureşti o notă prin care se afirmă că asemenea demersuri, care încearcă să acrediteze artificial, că insula ar putea fi locuită, nu ar avea, conform dreptului internaţional, efecte juridice asupra procesului de delimitare a platoului continental al României şi Ucrainei, în Marea Neagră.
Reacţia Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti
Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti anunţă că decizia Ucrainei de a înfiinţa o localitate în Insula Şerpilor nu poate avea efecte juridice în litigiul dintre cele două state referitor la această regiune.
Un comunicat de presă al ministerului arată că hotărârea Radei Supreme de la Kiev nu poate influenţa procesul de delimitare a platoului continental şi zonelor economice în Marea Neagră, proces aflat din 2004 pe rolul Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga.
Istoricul conflictului
Procesul dintre cele două state se află pe rolul Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, din 2004.
România susţine că Insula Şerpilor este de fapt o stâncă şi nu este locuită, conform Convenţiei ONU privind dreptul mării semnată la Montego Bay, în 1982, convenţie la care ambele state sunt părţi.
Prin urmare, susţine MAE, Insula Şerpilor nu poate avea dreptul la platou continental şi nici la o zonă economică exclusivă.
Preşedinţii României şi Ucrainei, Traian Băsescu şi Viktor Iuşcenko declarau, la jumătatea lunii ianuarie, la Sighetu Marmaţiei, că decizia Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga privind delimitarea platoului continental şi a zonelor economice exclusive, este aşteptată în 2008.
În iunie 2003, România şi Ucraina au semnat un tratat care stabileşte graniţa continentală şi au fost de acord să stabilească frontiera maritimă printr-un document separat, care ar urma să fie negociat de cele două state.