VETERANII ARMATEI ROMÂNE DIN R. MOLDOVA AR PUTEA BENEFICIA DE ACELEAŞI DREPTURI CA ŞI CEI DIN ROMÂNIA
05.12.2007
Veteranii de război din Republica Moldova care au luptat în Armata Română în cele două războaie mondiale, ar putea să se bucure de aceleaşi drepturi şi beneficii ca şi veteranii din România, informează AP FLUX.
Deputatul PD de Iaşi, Petru Movilă a depus în Camera Deputaţilor şi în Senatul României un proiect de modificare şi completare a Legii privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi veteranilor de război. În modificările propuse, deputatul român cere să le fie oferită calitatea de veteran de război şi persoanelor care au participat la primul sau al doilea război mondial în armata română şi care au pierdut fără voia lor cetăţenia română.
„Date fiind contextul şi evenimentele istorice din perioada celor două războaie mondiale, considerăm că persoanele victime ale acelei perioade ar trebui să se bucure de drepturile pe care le-au avut ca şi cetăţeni români, întrucât nu au pierdut această calitate din motive imputabile lor sau cu acordul acestora”, se arată în expunerea deputatului român Petru Movilă.
Statul român oferă veteranilor de război care deţin cetăţenia română şi văduvelor acestora, care după decesul soţului nu s-au recăsătorit, îndemnizaţii băneşti şi diverse facilităţi la transport şi asistenţă medicală.
Potrivit istoricului Ion Varta, în perioada celor două războaie mondiale în trupele armate române au luptat peste 100.000 mii de soldaţi basarabeni. „Este un lucru extraordinar şi consider că astfel, statul român va putea răscumpăra prejudiciul pe care l-au suportat românii de pe urma celor două războaie şi, ulterior, a ocupaţiei sovietice. Este o iniţiativă legislativă salutabilă, iar cele câteva mii de veterani ai Armatei Române, câţi mai sunt în viaţă, şi văduvele acestora, ar putea să se bucure cel puţin acum de atenţia binemeritată din partea autorităţilor române”, a spus deputatul creştin-democrat Ion Varta.
Menţionăm că, în perioada ocupaţiei sovietice, autorităţile şi cetăţenii de alte origini etnice îi numeau pe participanţii la război în armata română, care au devenit fără voia lor cetăţeni ai URSS, fascişti, agenţi români şi duşmani ai poporului. De asemenea, mulţi dintre cei care s-au remarcat prin merite de luptă în armata română au fost deportaţi, închişi în gulagurile sovietice şi chiar exterminaţi fizic.
Până în prezent, autorităţile Republicii Moldova au recunoscut calitatea de veteran de război al armatei române unui număr de 3.300 de participanţi, cărora li s-au înmânat şi legitimaţii care confirmă acest lucru, mai informează AP FLUX.