A cazut justitia Chiuara!

10.12.2007

La capatul unui mandat dezastruos, ministrul justitiei si-a anuntat demisia. Posibilii succesori: Victor Alistar sau Norica Nicolai.

Tudor Chiuariu a anuntat, ieri, ca demisioneaza din functia de ministru al justitiei. „Maine dimineata (astazi - n.r.) ii voi inainta premierului Calin Popescu-Tariceanu demisia mea. Nu el mi-a cerut sa demisionez, dar l-am informat sambata despre decizia pe care am luat-o”, a declarat Chiuariu.

Desi nu a spus-o direct, acesta a recunoscut ca motivul pentru care a hotarat sa demisioneze este ancheta declansata impotriva sa de procurorii anticoruptie, care il suspecteaza de abuz in serviciu in dosarul „Posta Romana”.

Tudor Chiuariu a pretins ca anchetarea sa ar reprezenta o „mascarada” pusa la cale de presedintele Traian Basescu, cu ajutorul unor „institutii incovoiate de servilism”. „Voi renunta la functia de ministru al justitiei, dar va fac o promisiune. Atunci cand aceasta inscenare ridicola va lua sfarsit, ma voi intoarce”, i-a transmis Chiuariu lui Basescu.

Vineri, seful statului a facut un apel public pentru indepartarea din guvern a lui Tudor Chiuariu, inainte de a fi pus in situatia de a-l suspenda din functie prin decret prezidential. Si asta dupa ce, pe 29 noiembrie, presedintele ii ceruse premierului, intr-o scrisoare, remanierea ministrului justitiei.

Efectele ultimatumului prezidential

Practic, prin demisie, Chiuariu i-o ia inainte presedintelui, care ar urma sa primeasca, zilele acestea, unda verde pentru avizarea urmaririi penale, dar si pentru suspendarea ministrilor, dupa publicarea in Monitorul Oficial a deciziei in acest sens a Curtii Constitutionale.

Desi a contestat permanent activitatea lui Chiuariu la minister, inainte de a juca personal cartea suspendarii, presedintele a incercat sa-i impuna, mai intai, premierului scoaterea acestuia din guvern. „Weekendul este un sfetnic bun”, ii transmitea Basescu lui Tariceanu, vineri seara.

Etichetat de presedinte drept „un scut, o pavaza pentru potentialii infractori”, „un tanar mafiot obraznic” pe care Tariceanu „nu l-ar fi pus ministru, daca era dezlegat”, Chiuariu a fost o tinta a criticilor prezidentiale inca de la preluarea mandatului de la Monica Macovei, situatie exploatata din plin mai ales in campania pentru referendumul de pe 19 mai.

Dupa aparitia dosarului sau de la Directia Nationala Anticoruptie, Tudor Chiuariu a devenit, practic, punctul vulnerabil ales de Cotroceni pentru a contesta guvernul.

Ministrul justitiei a intrat in atentia procurorilor anticoruptie in aprilie anul acesta, la aproximativ o luna de mandat, dupa ce a promovat si avizat in guvern o hotarare prin care un teren din centrul Capitalei era trecut din domeniul public in proprietatea privata a Postei Romane.

SUCCESORI

Alistar si Nicolai, in carti pentru Justitie

Victor Alistar, directorul Transparency International Romania, si vicepresedintele liberal Norica Nicolai erau, aseara, numele cele mai vehiculate pentru portofoliul Ministerului Justitiei. Potrivit unor surse liberale, exista si o varianta de rezerva: fotoliul lasat liber de Chiuariu sa fie ocupat de europarlamentarul Renate Weber.

Sursele citate au precizat ca, in interiorul PNL, s-au iscat deja dispute pe aceasta tema. Astfel, premierul Tariceanu nu ar vrea sa o promoveze la Justitie pe Norica Nicolai, care isi doreste de mai multa vreme acest post. In aceste conditii, Tariceanu si-ar dori ca sefia Ministerului Justitiei sa fie preluata de o persoana din afara partidului, cum ar fi Alistar.

Avantajul acestei solutii ar fi si acela ca promovarea unui lider al societatii civile ar conduce indirect la evitarea unor viitoare atacuri ale lui Basescu la adresa liberalilor. De cealata parte a baricadei, vicepresedintele Crin Antonescu a declarat ca o va propune pe Nicolai pentru functia de ministru. De partea acesteia se situeaza si alti lideri PNL, precum Ludovic Orban. (Romulus Georgescu)

BILANTUL MANDATULUI LUI CHIUARIU

Razboi continuu cu procurorii anticoruptie

Tudor Chiuariu a fost investit in functia de ministru al justitiei pe 5 aprilie, odata cu aparitia guvernului Tariceanu II, cand liberalii au decis sa elimine PD de la guvernare, inclusiv pe fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, sustinuta de acelasi partid.

Ascensiunea lui Chiuariu in guvern a fost privita cu suspiciune de la bun inceput, el fiind vazut ca un protejat al „baronului” PNL de Iasi, Relu Fenechiu. De altfel, Tudor Chiuariu a lucrat o vreme ca avocat al firmelor patronate de „mentorul” sau politic.

In cele opt luni si cinci zile pe care le-a petrecut in functia de ministru al justitiei, Chiuariu s-a aflat continuu intr-un razboi deschis cu Directia Nationala Anticoruptie (DNA), conflict pe care l-a declansat la aproximativ o luna de la numirea sa in functie, cand a cerut destituirea unuia dintre procurorii-sefi ai institutiei, Doru Tulus.

Mai tarziu a iesit la iveala faptul ca, la acel moment, procurorii din sectia condusa de Tulus investigau deja afacerea „Posta Romana”, in centrul careia se afla chiar ministrul Tudor Chiuariu. Tentativa lui de a-l revoca din functie pe Tulus a starnit proteste masive in sistemul judiciar, inclusiv in ministerul pe care il conducea, si in final a esuat.

Actiunile lui Chiuariu au continuat insa pe aceeasi linie anti-DNA, culminand cu o scrisoare prin care ministrul cerea Comisiei Europene sa elimine din raportul de tara pasajele in care activitatea procurorilor anticoruptie era laudata.

Nu in ultimul rand, in octombrie, Chiuariu a initiat ordonanta de urgenta a guvernului, prin care anchetele penale declansate de procurori in cazul a opt fosti si actuali ministri au fost blocate la Cotroceni. Unul dintre acesti demnitari este chiar el.


Autor: Narcis Iordache, Anca Simina
Sursa: http://www.evz.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2