Parlmentul de la Bucureşti susţine că Moldova afectează credibilitatea României în plan european
12.12.2007
Parlamentul de la Bucureşti atenţionează conducerea R. Moldova că inducerea ideilor prin care României i se atribuie obiective şi intenţii străine de diplomaţia modernă, sunt de natură să afecteze vizibilitatea şi credibilitatea acesteia în plan europen şi în lume, în general. În acest sens, deputaţii români au cerut Ministerului Afacerilor Externe să ia o atitudine hotărâtă faţă de astfel de declaraţii.
Astfel, în cadrul unei declaraţii de presă a Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor din Parlamentul României, se menţionează că membrii acesteia au rămas stupefiaţi de declaraţiile recente ale lui Vladimir Voronin, potrivit cărora România ar pune în pericol statalitatea şi identitatea naţională a Moldovei, iar intrarea României în Uniunea Europeană ar fi dus la “o şi mai mare agresiune permanentă din partea României” la adresa R. Moldova.
“Politica externă a României are ca vector important susţinerea apropierii de UE a ţărilor vecine, în primul rând, a Republicii Moldova, ca stat cu care împărtăşim un trecut istoric comun. În repetate ocazii, România a manifestat disponibilitatea de a oferi sprijin R. Moldova pentru înfăptuirea obiectivelor sale de dezvoltare internă şi de politică externă. Constatăm cu surprindere că, de ceva timp, înalţi demnitarin din Chişinău deformează realităţiile, inducânnd idei prin care atribuie obiective şi intenţii străine de diplomaţia modernă şi de evoluţia relaţiilor pe continental European. Asemenea idei sunt de natură să afecteze vizibilitatea şi credibilitatea acesteia în plan europen şi în lume, în general”, specifică sursa citată.
În acelaşi timp, responsabili din cadrul Ministerului de Externe de la Chişinău au evitat să se pronunţe la acest subiect, specificând că ministerul moldovean nu este abilitat să comenteze un act intern al guvernării de la Bucureşti şi că va interveni atunci când va fi vizat în mod direct.
6 comentarii
"daca nu va puteti rez probl singuri,nu va luati de tarile vecine" :)
Cu sondajul te inseli, ai pus in calcul pe cei plecati sau care isi vad viitorul in libertatea de a circula? :) nici nu credeam, cu un mos tarana care nu are (poate) la ce sa plece sau sa faca o vacanta in Paris (de ex) vrei sa demonstrezi ca romanii nu vor UE ?. :)
Cei ca mos tarana is pe cale de disparitie, niste impotenti si aici si acolo.
si Voronin, si parlamentarii romani se tem sa isi piarda scaunele, mai ales acum....ca e tensiune mare atat in Romania cat si peste Prut....
afirmatii de genul acesta sunt considerate normale in contextul in care se afla ambele parti politice, chiar daca nu au nimic comun
:)) Nu este nici o legatura intre parlamentarii romani si leninistul de Voronin. Avem si noi comunisti (fosti, cica), da' nu chiar atat de dobitoci ca Voronin.
:)) Cat despre sondajul cu UE. "Amice, esti un idiot" (I.L. Caragiale) 80% din familiile din Romania au cel putin un membru al familiei plecat dincolo sau o ruda de gradul I-II. Amice, n-ai fost niciodata in Romania sa vezi ce-i aici. Crede-ma, pentru tine, noi suntem UE, suntem Vestul (nu ala salbatic).
Despre tensiunea interna: lasa frate ca ne rezolvam singuri problemele, ca avem mai putine ca voi.
Problema nu e intre Romania si RM ci intre doua sisteme politice diametral opuse: sistemul politic stalinist-leninist (RM) si un sistem democratic hibrid si inca neslefuit (Romania). Hai sa iti zic o chestie misto: in UE este vorba, in principal, despre decizii comune, internationale, deci despre decizii de politica externa. De fapt, in UE politica externa este de fapt si politica interna. Ia cauta informatii despre noul tratat de la Lisabona. Vezi tu, in UE ne ajutam unii pe altii. Politica UE este una modern socialista (nu stalinist-leninista) iar principiul general este: "ajuta-ti aproapele (sau vecinul)". Chestia ii ca politicienii din RM nu vor ajutor UE ci URSS (lasa vrajeala, ca nu mai este Rusia, URSS sa formeaza la loc! Vezi exemplul Bielorusiei). Si asa voi muriti de foame si noi nu va putem ajuta cu cat am vrea. Data viitoare cand vrei sa:
- iti schimbi calculatorul cu unul modern, dual core, ceva);
- iti schimbi telefonul mobil;
- vrei sa mergi in excursie prin Europa;
- iti iei masina personala;
- si imensa lista poate continua;
Sa stii cui sa ii multumesti! Nu cred ca ne-ar fi extraordinar de greu sa facem o infuzie de capital, sa zicem de 10 Miliarde de EURO, in RM (in 12-24 de luni). Desi suntem printre cei mai saraci din UE, comparativ cu alte tari stam bine de tot.
Din acest punct de vedere vina pentru cele se intampla ii revine anume respectivului. Cine este acea parte, se va vedea. Biruie nu cel mai numeros, mai guraliv si mai smecher, dar cel mai smerit si mai drept in fata adevarului vesnic, al carui spirit vine ca o lumina inteleapta, ca un har nepretuit de la Dumnezeu. Fiti drepti in fata lui Dumnezeu, responsabil fata de sine si fata de aproapele.