The Telegraph: Agitatia din Moldova trezeste rivalitatea din timpul razboiului rece

16.12.2007

Cotidianul britanic The Telegraph a publicat un reportaj dedicat Basarabiei si Transnistriei, provincia rebela condusa de Igor Smirnov. Reportajul utilizeaza antiteza dintre atitudinea pro-occidentala a locuitorilor Chisinaului si aerul sovietic din enclava separatista de dincolo de Nistru.
Reporterul Harry de Quetteville a remarcat faptul ca pe una dintre strazile principale din Chisinau se afla o stralucitoare cladire noua de birouri, unde flutura mai multe drapele nationale. Pe fronspiciul acesteia se afla inscriptionat un cuvant care, timp de decenii, a fost echivalentul cuvantului „inamic”, transmite Presa.md reluata de Romanian Global News.

Acest cuvant este NATO. Practic, Centrul de Documentare NATO promoveaza valorile aliantei occidentale intr-o Basarabie care este, oficial, neutra si care a fost odinioara parte a Uniunii Sovietice. Ion Rotari, directorul Centrului, aminteste enervarea rusilor legata de exercitiile militare organizate de NATO pe teritoriul Basarbiei. La doar 30 de kilometri, se afla inca trupe rusesti, alaturi de echipamentul greu al acestora. Practic, tensiunile din timpul Razboiului Rece renasc intr-o micuta si saracita republica – Moldova. Oficial, trupele rusesti nu se afla in serviciu activ. Teoretic, soldatii rusi indeplinesc functia de mentinere a pacii la frontiera stabilita in anul 1992 intre Basarabia si povincia rebela Transnistria. umai ca, de cand trupele rusesti si-au asumat acest rol, autoritatea Chisinaului a incetat sa mai fie exercitata pe malul estic al Nistrului. In enclava protejata de trupele rusesti exista o tara fictiva, nerecunoscuta de nimeni, dar care dispune de propria sa armata, de propria sa moneda si de propria sa capitala, la Tiraspol. Insa Transnistria nu este deloc un conflict inghetat dintr-o zona uitata a lumii. In opinia lui Eugen Revenco, un analist de politica externa din Chisinau, conflictul din Transnistria va arata daca Basarabia va cadea sub influenta Occidentului sau sub cea a Rusiei. El afirma ca prin Transnistria, Rusia are influenta in Basarabia, iar prin Basarabia, Rusia are influenta in Balcani. Deja, Rusia vrea sa isi fructifice influenta in Balcani in conflictul din Kossovo. Nationalistii rusi argumenteaza ca, daca provinciei Kossovo i se permite separarea de Serbia, in conditiile in care acolo exista baze NATO, atunci si Transnistriei trebuie sa i se permita separarea de Basarabia, chiar daca in Transnistria exista baze rusesti.


Autor: RGN
Sursa: http://www.rgnpress.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2