Ipocrizie comunistă: După ce Voronin a făcut România albie de porci, Ministerul moldovean de Externe „invită partenerii români la un dialog constructiv”
16.12.2007
În timp ce atacurile la adresa României, lansate în ultima perioadă de către preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, se înteţesc pe zi ce trece, iar doi diplomaţi români au fost deja expulzaţi din Chişinău, Ministerul moldovean de Externe a difuzat un comunicat de presă în care are tupeul să “invite partenerii români la un dialog constructiv, transparent şi curajos”.
„Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a luat act cu nedumerire de declaraţiile difuzate de către reprezentanţi ai instituţiilor oficiale ale României referitoare la pretinsul motiv lingvistic de nesemnare a Tratatului politic de bază şi a Tratatului privind frontiera de stat între Republica Moldova şi România”, se spune, între altele în comunicatul ministerului citat, cu referire la declaraţiile din 28 noimebrie ale ambasadorului român la Bucureşti, Filip Teodorescu. Reamintim, în acest context că Filip Teodorescu declara atunci că “România este prima interesată să aibă un Tratat de bază şi un Tratat de frontieră cu Republica Moldova, dar nu poate accepta insistenţa părţii moldovene de a introduce prevederi şi referiri inacceptabile pentru un stat modern european”. Diplomatul roman a precizat, totodată că Tratatul de la Paris, la care fac referiri oficialii moldoveni, nu mai are valoare juridică, atât timp cât o serie de prevederi nu mai sunt valabile.
„Republica Moldova a negociat cu consecvenţă principiile de bază ale documentelor respective şi a manifestat disponibilitate pentru o flexibilitate avansată vis-à-vis de subiectele considerate drept sensibile de către colegii români. Referitor la problemele de ordin lingvistic, partea moldovenească se bazează pe prevederile constituţionale, dar, totodată, în spirit constructiv a propus o formulă diplomatică acceptabilă pentru ambele părţi. MAEIE precizează că formula legată de denumirea limbilor în care urmează a fi semnate cele două Tratate nu a constituit niciodată, în opinia părţii moldoveneşti, o problemă insurmontabilă. Din această perspectivă, autorităţile moldoveneşti au luat act cu îngrijorare de afirmaţiile cu caracter vădit de dezinformare la subiectul dat parvenite prin diverse canale şi consideră că ele denotă o atitudine contraproductivă din partea oficialilor români. Partea moldovenească invită partenerii români la un dialog constructiv, transparent şi curajos şi îşi exprimă disponibilitatea de a finaliza negocierile şi a semna Tratatul politic de bază şi Tratatul privind frontiera dintre cele două state”, se mai conţine în comunicatul Ministerului De Externe al Republicii Moldova.