Ideologul lui Voronin: "Starea de razboi dintre Valahia si Moldova"
16.12.2007
Presedintele Traian Basescu declara inca din aceasta vara, dupa acuzarea de catre Chisinau a unui alt diplomat roman, Alexandru Rus, de trafic cu vize, ca aceea era "ultima provocare pe care o va mai tolera Romania". Si totusi, acestea au curs lant. Iar un fost agent SIE "auto-deconspirat" la Chisinau il nominaliza pe Vasile Nanea ca securist in urma cu doar opt zile inainte de expulzarea sa. Serviciile speciale nu sunt straine de aceasta prapastie cascata la Prut cand politica UE, NATO si SUA - in care ar trebui sa fie implicata si Romania - este concentrata de fapt pe Nistru.
Regimul comunist condus de Vladimir Voronin a marsat in forta pe operatiuni specifice anti-romanesti dupa ce fostul general de Militie al RSSM a inregistrat nemultumirea Rusiei fata de instalarea bazelor SUA la Marea Neagra. Unul dintre ideologii lui Voronin, Vasile Stati, sustine sus si tare ca Romania si Republica Moldova se afla in stare de razboi: "De altfel, starea de razboi dintre Valahia si Moldova, declansata de valahi in 1429, ba chiar din 1400, se mentine. Valahii pana astazi n-au incheiat - niciodata! - nici o pace cu Moldova". In toata aceasta ultima perioada, in care agresiunea s-a intensificat rapid, fara a fi contracarata, s-a actionat concertat, de la pedalarea continua pe tezele sovietice ale "limbii" si "natiunii moldovenesti" pana la tracasarea elevilor si studentilor care doreau sa studieze in Romania sau sa viziteze tara. Cei drept, acestia nu sunt doriti nici de anti-romanii infiltrati in sanul administratiei de la Bucuresti, anul acesta, de exemplu, fiind primul an de dupa 1989 cand Autoritatea Nationala pentru Tineret, condusa pana acum o saptamana de UDMR-istul Karoly Borbeli, nu a primit in taberele din tara nici un tanar roman din jurul granitelor. Cu toate ca Traian Basescu si-a inceput misiunea sa de "presedinte al tuturor romanilor" printr-o vizita-surpriza la Chisinau, iar prima sa incursiune oficiala de presedinte al unui stat UE a fost la romanii din jurul granitelor, intentiile sale au ramas doar la stadiul de enunt si proiect. Aparatul MAE, al Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, ca si restul sistemului specializat, au virusat si boicotat regulat majoritatea initiativelor destinate romanilor din jurul Romaniei.
Nivelul atins de stadiul relatiilor dintre Romania si Republica Moldova este rezultatul politicii dezastruoase, fara cap si strategie nationala pe termen mediu si lung, dusa de toti ocupantii fotoliului din Cabinetul 1 al Ministerului de Externe, si in special a ultimilor doi de dupa 2004, Mihai Razvan Ungureanu si Adrian Cioroianu, ambii proveniti din complexul ideologic al GDS-Soros-Colegiul Noua Europa, dupa cum observa azi analistii si acuza factori politici ai Opozitiei de la Chisinau si Bucuresti. Serviciile de informatii responsabile de spatiul rasaritean romanesc sunt insa in egala masura responsabile. Apartenenta celor doi diplomati expulzati la Serviciul de Informatii Externe transpare straveziu din declaratiile Ministerului de Externe de la Chisinau, si nu numai.
Increngaturile serviciilor speciale
Fostul agent SIE Mihai Contiu, jurnalist roman incartiruit in prezent peste Prut, la oficiosul guvernamental "Moldova Suverana", are si el un rol in aceasta "Afacere" cu bataie lunga. Cu doar opt zile inainte de expulzarea celor doi diplomati, Contiu a primit ordin "sa sparga buboiul de la Ambasada Romaniei", dupa cum enunta chiar el in august anul acesta in oficiosul pro-comunist. Iata ce afirma fostul jurnalist de la "Ora" liberala de la Bucuresti in "Moldova Suverana" de la Chisinau, pe 4 decembrie a.c., intr-un editorial impanat cu dezvaluiri si dezinformari intitulat "Amestecul liniei dure in politica moldoveneasca - Serviciul de Informatii Externe controleaza sau nu Ambasada Romaniei de la Chisinau?": "Ambasada Romaniei de la Chisinau, in ciuda tuturor scandalurilor si suspiciunilor care planeaza asupra ei, continua sa fie condusa de aceiasi oameni, asta pentru ca, musamalizand totul, vezi Doamne, cancelariile occidentale nu trebuie sa vada ce probleme are diplomatia romaneasca, cel putin asa crede Romania oficiala informata de catre serviciile speciale care actioneaza aici. Explicatia este simpla, iar acest lucru ii priveste si pe Mihai Razvan Ungureanu si pe Adrian Cioroianu: Generalii SIE pot avea orcand un dosar al vreunui diplomat, iar acesta, de teama publicarii lui, devine usor o marioneta in mainile serviciilor secrete. Oare, ne intrebam, diplomati cum sunt ambasadorul Filip Teodorescu sau consilierul Vasile Nanea, caruia presa romana i-a dezvaluit trecutul in vechea Securitate, nu fac parte din echipa liniei dure de la Chisinau care are drept sarcina extremizarea pro-romanismului in Moldova?". Ce a pazit SIE, nimeni nu stie. Probabil nici macar presedintele. Politicienii de la Bucuresti, indiferent de culoare politica, sunt suparati acum ca timp de trei ani am asistat doar la desfasurarea unui dezastru costisitor pe coordonatele romanesti din jurul granitelor. Sigur este, conform oricarui analist onest de la Bucuresti sau Chisinau, Washington sau Moscova, ca si acestia au contribuit din plin - prin neprofesionalism, lipsa de implicare sau deturnare intentionata - la consolidarea acestui dezastru.
Miorita si "poporul moldovenesc"
Deputatul comunist Victor Stepaniuc (foto) si-a sustinut, coincidenta sau nu, cu o zi inainte de ziua nationala a Romaniei, teza de "doctor in stiinte istorice" cu titlul "Evolutia statalitatii moldovenesti in epoca contemporana", transmite Mediafax. La 4 decembrie, profesorul Radu Ciuceanu, presedintele Institutului National pentru Studiul Totalitarismului din Romania, a facut contestatie, propunand Consiliului National pentru Acreditare si Atestare din Republica Moldova respingerea sustinerii publice a tezei de doctorat. Victor Stepaniuc este unul dintre cei mai agresivi si constanti promotori ai moldovenismului din statul vecin. El s-a remarcat, de pilda, prin initiativa privind aniversarea, in 2004, a implinirii a 645 de ani de la "crearea statului moldovenesc". Stepaniuc afirma atunci ca exista nenumarate dovezi privind existenta acestui stat si a poporului moldovenesc, "incepand de la Balada Miorita" si pana la letopisetele cronicarilor. In martie 2007, deputatul moldovean a introdus chiar in Parlamentul de la Chisinau delegatia asa-zisei "Comunitati a Moldovenilor din Romania", gest care a starnit reactii dure la Bucuresti, dupa sesizarile venite din partea organizatiilor civice preocupate de Basarabia si securitatea Romaniei. (D.E.)