Moftul Adomnitei
17.12.2007
Ministrul Educatiei lanseaza astazi, "la pachet", legile educatiei * Pentru culoare, el l-a invitat si pe Basescu la eveniment * Dezbaterea publica este de ochii lumii
Dupa repetate amanari, ministrul Cristian Adomnitei lanseaza astazi in dezbatere publica, "la pachet", cele trei proiecte de lege ale invatamantului (preuniversitar, superior si statutul personalului didactic). Considerandu-l eveniment de sezon, menit sa umple de bucurie scolarii si profesorii, seful MECT a decis sa-l organizeze cu mare fast, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", la ora 12.00. Intreaga conducere a tarii a fost invitata, in frunte cu presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu-Tariceanu, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu, presedintii celor doua Comisii de Invatamant ale Parlamentului, Irinel Popescu si Lia Olguta Vasilescu. N-au fost uitati reprezentantii sindicatelor din invatamant si ai federatiilor studentesti, toti rectorii universitatilor din Romania, in frunte cu presedintele Consiliului National al Rectorilor, Ecaterina Andronescu, dar si inspectorii scolari generali, presedinti de partide parlamentare si organizatii neguvernamentale.
Conform legii, proiectele vor ramane in dezbatere timp de o luna, exact in perioada Sarbatorilor de iarna, cat sa nu-si dea nimeni seama cand a trecut timpul. Astfel, Cristian Adomnitei spera sa scape de sugestii si amendamente, iar cele trei proiecte legislative sa fie trimise in forma intacta la Parlament. Ministrul Educatiei isi inchipuie apoi ca, prin negocieri politice, parlamentarii vor vota legile, iar el se va umple de glorie, cu numele legat pe veci de noile legi ale educatiei, pe care le-a tratat "la pachet".
Adomnitei va forta "mana" Parlamentului intr-un mod cat se poate de simplu: cele mai importante modificari in sistemul de invatamant au fost operate, prin ordin de ministru, in ultimele patru luni, multe fiind deja in aplicare. Spre exemplificare, admiterea la liceu va fi cu totul alta, la fel ca examenul de titularizare. Primul ordin, privind inlocuirea Testelor Nnationale cu Tezele nationale a fost emis pe 31 august a.c., iar cel referitor la "noutatile privind miscarea personalului didactic" - pe 13 noiembrie.
In aceste conditii, lucrurile sunt mai mult decat clare: nu va putea Parlamentul sa refuze aprobarea unor legi care, practic, sunt, in plin proces de aplicare. Cat despre alegerea rectorilor, sambata a fost ultima zi de depunere a candidaturilor, cand cei din afara sistemului au putut sa se inscrie pentru a deveni conducatori in viitorii 4 ani.
In rest, sintagme gen "mutam accentul pe elev", "impunem standarde de pregatire pentru profesori", "oferim mai multa deschidere pentru alegerea rectorului" si "descentralizarea va fi realizata intr-o maniera constructiva" sunt doar praf in ochi.
Tezele unice, "catastrofa nationala"
Adevaratele probleme ale sistemului din invatamant nu vor fi solutionate, criza locurilor in gradinite si primele teze unice demonstrand din plin acest lucru. EDU CER si Agentia de Evaluare si Asigurare a Calitatii Educatiei reclama ca tezele din acest decembrie reprezinta "o catastrofa nationala". Cele doua organizatii au atras atentia din septembrie ca inlocuirea testarii nationale cu tezele unice este o mare eroare, motivand ca alcatuirea comisiilor de organizare din directorii si profesorii scolilor respective va face testele "din start neobiective". In plus, supravegherea elevilor in timpul tezelor tot cu profesori din scoala ii va motiva pe acestia sa determine obtinerea unor rezultate cat mai bune, chiar daca nemeritate, pentru elevii si scoala proprii. "Elevii vor invata de mici sa triseze, sa fraudeze examene, cu efect devastator asupra dezvoltarii personalitatii lor ulterioare", sustine Stefan Vlaston, presedintele EDU CER.
"Semnalele din ultimele zile din presa ne arata ca asa s-a si intamplat. Mai ales in mediul rural, elevi care s-au chinuit constant sa treaca clasa au primit note de 9 si 10 la tezele unice. Acestia vor ocupa locurile de la licee foarte bune, in detrimentul elevilor si scolilor care, din demnitate si respect pentru valori, nu si-au permis sa fraudeze tezele unice. Procentele incredibile ale elevilor cu note intre 8 si 10 (66%, 42%), puse in oglinda cu rezultatele obtinute de scoala romaneasca la ultima evaluare internationala PISA 2006 (locul 47 din 57 de tari), ne arata inca o data talentul pagubos al oficialilor romani de a ascunde adevarul asupra calitatii educatiei din tara noastra", ne-a mai precizat prof. Vlaston.
De miercuri, profesorii ies din nou in strada, nemultumiti de salarii si de modul in care sunt siliti sa intre in posesia drepturilor, adica prin justitie. Dupa un noiembrie tinut "fierbinte" de sindicalistii FEN, de miercuri ies in strada cei din FSLI si FSI "Spiru Haret".