Oleg Serebrean: Comunistii moldoveni si-au facut din antiromanism un pilon doctrinar
18.12.2007
Intr-un interviu acordat Rompres, analistul politic identifica cauzele tensionarii relatiilor dintre Romania si Republica Moldova
Relatiile politice dintre Bucuresti si Chisinau au cunoscut in anul 2007 o grava deteriorare, care a afectat la un nivel ingrijorator legaturile dintre romanii de dincoace si de dincolo de Prut. Obsesivele acuzatii ale autoritatilor moldovene lansate pe tot parcursul anului la adresa Romaniei, tara vazuta de actuala putere comunista de la Chisinau ca dusmanul numarul unu pentru "identitatea si statalitatea moldoveneasca", idei tot mai insistent promovate in ultima perioada de presedintele Vladimir Voronin, au culminat saptamana trecuta cu expulzarea, fara explicatii, a doi diplomati romani, gest care a luat prin surprindere atat oficialitatile romane, cat si opozitia politica din Republica Moldova. Intr-un interviu acordat Rompres, analistul politic Oleg Serebrean, expert in relatii internationale si geopolitica, dar si deputat in Parlamentul de la Chisinau reprezentand Partidul Social-Liberal, al carui presedinte este, a incercat sa identifice cauzele care au dus la asemenea tensiuni si posibilitatile de normalizare a relatiilor dintre Romania si Republica Moldova. In opinia sa, Partidul Comunistilor, in mod traditional, a facut din antiromanism un fel de pilon doctrinar si ideologic mai ales in campaniile electorale, iar anul 2007 a fost cel mai crancen din acest punct de vedere.
Intre comunistii din fosta URSS si cei din Moldova nu exista nici o diferenta
Analistul politic Oleg Serebrean sustine ca anul 2007 a fost unul dintre cei mai complicati si tensionati ani din 1991 incoace, cu declaratii foarte dure din partea conducerii comuniste de la Chisinau, absolut nefondate, absolut neintemeiate.
"Anul 2007 a fost un an electoral, avand in vedere scrutinul local din iunie, si tot in acest an s-a inceput, ce-i drept cam devreme, campania electorala pentru alegerile parlamentare din 2009. Partidul Comunistilor, in mod traditional, a facut din antiromanism un fel de pilon doctrinar si ideologic mai ales in campaniile electorale, iar anul 2007 a fost cel mai crancen din acest punct de vedere. In primul rand a fost vorba de necesitatea alimentarii unei mitologii politice. Doctrina comunista, in mod clasic, foloseste acest procedeu al adversarului, al inamicului din afara. In URSS, noi traiam intr-un permanent asediu, toata lumea ne voia raul. De fapt, toate ideologiile totalitare cauta un cineva din afara care pericliteaza siguranta, securitatea, stabilitatea. Evreul era periculos pentru nazisti, americanii erau dusmani pentru sovietici, romanii reprezinta acum dusmanul numarul unu pentru comunistii din Republica Moldova", spune Serebrean. Analistul politic sustine ca intre comunistii din fosta URSS si cei din Republica Moldova nu exista absolut nici o diferenta. Ei nu pot ataca NATO, nu au curajul sa atace Statele Unite, desi discret sunt antiamericani, sunt antioccidentali, iar Romania este pentru ei un procedeu de refulare.
Bruxelles-ul stie ca nu Romania este pericolul ce planeaza asupra Moldovei
Intrebat cum sunt receptate la Bruxelles plangerile presedintelui Voronin legate de pericolul pe care-l reprezinta Romania pentru Republica Moldova, analistul Serebrean spune ca oficialitatile europene se documentaza nu doar din plangerile presedintelui Voronin, mai ales ca mesajul presedintelui Voronin este deja cunoscut la Bruxelles. "Ambiguitatea pozitiei sale este, de asemenea, cunoscuta si eu cred ca cei de la Bruxelles isi dau bine seama ca nu Romania este inamicul si pericolul care planeaza asupra Republicii Moldova. Nici un oficial roman nu a facut vreodata declaratii de natura revizionista in legatura cu Republica Moldova. Romania este tara membra a Uniunii Europene si nu una oarecare, ea este tratata cu multa seriozitate de cei de la Bruxelles, oficialitatile europene au toate posibilitatile sa se informeze prin intermediul misiunilor diplomatice acreditate aici la fata locului, la Chisinau, sau la Bucuresti. Sigur ca este o situatie neplacuta si ca aceste plangeri nu fac bine Romaniei in nici un caz, iar Republicii Moldova, nici atat", explica Serebrean.
In sondaje, Romania devine tara pe care moldovenii o considera prietena si apropiata
Pentru imbunatatirea relatiilor dintre cele doua tari, Serebrean crede ca pot fi facute foarte multe lucruri. " Bucurestiul a stiut intotdeauna sa faca o distinctie intre cetatenii acestui stat si conducerea lui. Pentru ca, deseori, chiar cei care voteaza pentru Partidul Comunistilor nu au neaparat sentimente antiromanesti. Ultimul sondaj efectuat de IMAS demonstreaza un lucru extraordinar din punctul meu de vedere - Romania devine tara pe care cei mai multi moldoveni o considera prietena si apropiata. Acum doi ani, un sondaj Gallup, indica foarte detasat Rusia pe aceasta pozitie. Deci, aceasta schimbare de optica pentru cetatenii Republicii Moldova indica o tendinta pozitiva la nivelul cetatenilor si de aici porneste totul. Romania are toate atuurile sa devina mult mai atractiva, fiind membra a NATO, a Uniunii Europene", spune analistul. El considera ca in Republica Moldova este nevoie, insa, de o prezenta romaneasca mai mare, inclusiv economica.
Scrutinul din 2009 ar putea aduce Moldova in albia firescului
In interviul acordat Rompres, Oleg Serebrean, expert in relatii internationale si geopolitica, dar si deputat in parlamentul de la Chisinau, spune ca este increzator ca asa cum in alegerile locale din 2007, comunistii au suferit o infrangere umilitoare pentru ei, in 2009, cu atat mai mult, vor avea parte de surprize si, probabil, ca asta le trezeste nervozitatea si agresivitatea. "Sa nu credeti ca ei sunt mai putin agresivi in plan intern, daca ne uitam la virulenta cu care ataca liderii unor partide politice, la umilinta, strigatoare la cer, la care este supus primarul general al municipiului Chisinau, liberalul Dorin Chirtoaca. Aici, cred ca este nevoie si de o reactie a societatii civile din interior, dar si a celor din afara pentru ca asa ceva nu s-a mai intamplat. Poate ca este nevoie chiar si de o reactie a autoritatilor europene din domeniul puterilor locale si regionale", explica Serebrean.
Analistul crede ca alegerile din 2009 au toate sansele sa schimbe lucrurile si sa aduca Republica Moldova in albia firescului. "Am asteptat foarte mult ca acest lucru sa se intample in 2005, desi prognozele erau destul de sumbre, dar in alegerile locale din 2007 s-a observat o scadere semnificativa de popularitate a comunistilor, tendinta care, cred, ca se va accentua in 2009", spune Serebrean.