MOLDOVA ESTE INTERESATĂ DE PRELUAREA EXPERIENŢEI ŢĂRILOR DIN UNIUNEA EUROPEANĂ
19.12.2007
Preşedintele parlamentului de la Chişinău, Marian Lupu, afirmă că transferul de experienţă între statele membre ale Uniunii Europene şi cele care împărtăşesc valorile europene şi tind să se integreze în comunitatea europeană are o mare importanţă politică, informează AP FLUX.
În cadrul întrevederii de astăzi cu delegaţiile Parlamentelor Regatului Suedia şi Republicii Letonia, care se află la Chişinău, în contextul desfăşurării seminarului cu genericul „Experienţa Regatului Suediei şi Republicii Letonia în procesul de integrare europeană”, el a accentuat că, pentru Republica Moldova, care nu dispune de suficiente resurse şi capacităţi pentru a implementa la justa valoare reforme europene, este extrem de importantă o astfel de cooperare.
În mod deosebit, Marian Lupu a remarcat faptul că parlamentarii moldoveni şi funcţionarii din Aparatul forului legislativ au posibilitatea să se familiarizeze cu procesul de integrare europeană din perspectiva statelor cu tradiţii vechi europene şi din practica statelor recent devenite membre ale Uniunii Europene. „Conştientizăm faptul că procesul de integrare europeană presupune un volum considerabil de muncă în direcţia ajustării sistemelor economic, social şi politic la cerinţele europene. Totodată, realizăm şi faptul că acest proces complex impune noi abordări şi o mai mare responsabilitate pentru sectorul public”, a subliniat spicherul.
El a pledat pentru asigurarea unei continuităţi în cooperarea stabilită cu Parlamentele suedez şi leton, în cadrul Proiectului trilateral de consolidare a capacităţii instituţionale a Legislativului Republicii Moldova, derulat datorită asistenţei Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare Internaţională.
O nouă acţiune din cadrul Proiectului este preconizată să se desfăşoare la Riga, la începutul anului viitor, mai informează AP FLUX.