Pragul electoral a fost majorat de la 4% la 6%
27.12.2007
Legislatorii comunişti şi cei creştin democraţi au votat, în prima lectură, un proiect de lege în acest sens. Iniţiativa aparţine unui grup de deputaţi comunişti.
Unul dintre autorii iniţiativei explică de ce îşi doreşte majorarea pragului electoral. Iurie Eriomin susţine că „actualmente, pragul de 4% le permite multor formaţiuni să intre în Parlament, fapt ce complică alegerea preşedintelui ţării, a Guvernului şi înrăutăţeşte situaţia în ţară”.
Liderul fracţiunii PCRM a sărit în apărarea autorilor. „Am examinat foarte serios situaţia din ţară, noi trebuie să avem o stabilitate politcă în Parlament, ca să putem lucra constructiv, dar nu cu ţipete la microfon”, a declarat Eugenia Ostapciuc. Legilatorii din opoziţie au criticat iniţiativa.
Deputatul AMN, Valeriu Cosarciuc l-a întrebat pe autorul iniţiativei dacă a ţinut cont de recomandările Consiliului Europei. „Europa face recomandări pentru noi, dar noi avem ţara noastră şi noi decidem aici, în Parlament”, a declarat comunistul Eriomin.
Deputatul PD, Valentina Buliga su subliniat că „timp de un an şi jumătate ne-am schimbat poziţia, argumente nu avem, precedente tot nu-s. Stricăm imaginea parlamentului, dragii mei, mă doare capul pentru că fac parte din această intituţie şi ţin la ea”.
Deputatul PLD, Vlad Filat susţine că „cu cât „democraţia” este mai avansată, cu atât pragul este mai mare. Exemplul Turciei, Rusiei, Azerbaidjanului este elocvent în acest sens. „Este important ca Republica Moldova, în baza compromisurilor, să aprobe decizii care să reflecte interesul larg al cetăţenilor şi nu interese înguste de partid. Toate aceste iniţiative legislative se încadrează perfect în crearea instrumentariului necesar pentru PCRM în competiţia electorală din 2009”, mai spune legislatorul.
Fracţiunea PPCD a fost singura care a susţinut proiectul de lege. Vicepreşedintele Parlamentului, Iurie Roşca a declarat că „aceasă iniţiativă, mcar şi din raţiuni de imagine ar trebui susţinută de către toţi deputaţii din toate partidele politice”.
Anterior, în 2005, Parlamentul a coborât pragul electoral de la 6% la 4%, în baza recomandărilor cu privire la Codul Electoral al Republicii Moldova, întocmite în baza observaţiilor şi recomandărilor Misiunii OSCE/BIDDO, Comisiei de la Veneţia, formulate în baza observării alegerilor, discuţiilor publice asupra legislaţiei şi procedurilor din domeniul electoral.
Direcţia juridică a Aparatului Parlamentului susţine că revenirea la pragul electoral de 6% va trezi nedumerirea experţilor atât din interiorul ţării, cât şi din exterior. Direcţia mai spune că „modificarea s-a făcut pentru a nu permite intrarea în parlament a formaţiunilor politice, care nu au pondere evidentă în viaţa politică a statului”.