În mrejele unor curele de transmisiune sau cutii de rezonanță
07.01.2008
Integrarea românilor basarabeni în aria europeană ne deschide perspectiva unei reţele închegate, bazate pe mobilitate, flexibilitate, calitate a procesului de apartenţă la valorile europene. Decalajele dintre românii basarabeni şi românii din Ţară dispar în Occident. Mai ales când există un paşaport românesc comun.
Astăzi se cere în R. Moldova punerea în dezbatere a unor probleme care privesc securitatea naţională, conform ideilor care se vehiculează în Occident. Transferul de-a pune accentul pe identitatea europeană şi euro-atlantică a României pe cea a R. Moldova, pe accelerarea procesului de modernizare, prin intermediul avansării la NATO şi UE, pe definirea contextului internaţional şi pe eliminarea unui trai subdezvoltat.
Bătăliile nefinisate în jocurile obscure
În acelaşi timp,însă, fiecare naţiune are datoria de a-şi urmări interesele naţionale în funcţie de valorile sale. R. Moldova a cunoscut o jumătate de secol de teroare fizică, spirituală și mentală, iar prezenţa la putere a partidului comunist face şi mai îndepărtată soluţia europeană. Pe de altă parte au existat persoane care şi-au croit o imagine de „spărgători” de clişee şi luptători bătăioşi pentru destinul pro-occidental al R. Moldova. Persoane care au fost în permanenţă în vâltoarea avanposturilor de bătălie pentru Basarabia şi Transnistria. O parte din aceste nume au fost puse într-o lumină negativă pe undele unei televiziuni a puterii şi pe paginile ziarului pro-guvernamental „Moldova Suverană”. Este interesant că în campania orchestrată de instrumentele puterii de la Chișinău în ponegrirea adusă României se simte absența numelui Iulian Chifu. Ştim bine că de o atare scăpare tipografică nu poate fi vorba dacă nu ar exista un calcul editorial.
În memorie ne revin anumite păreri din zona politică a R. Moldova, care s-au lăsat impresionaţi de expertiza analistului Iulian Chifu şi au acreditat (sau poate le-a fost insuflată opinia) că acesta ar reprezenta anumite servicii româneşti. Lipsa numelului lui Chifu din lista tuturor românilor din Ţară, care au activităţi profesionale sau au participat la diverse manifestaţii culturale şi ştiinţifice, pe care i-a „monitorizat” cei de la ziarul pro-guvernamental chiar dă de bănuit. Sau poate faptul că senatorului liberal Buşoi trebuia să-i asigure un birou parlamentar alăturat de spaţiile „MS” şi sub observaţia grijulie a acestora, nu s-a dorit şi introducerea consilierului parlamentar liberal în tagma „intervenţioniştilor misionari”.
După ce lucrarea sa „Bătălia diplomatică pentru R. Moldova” a trezit interes sporit din partea tuturor „firmelor” preocupate de notele informative, făcute publice, ale unei misiuni diplomatice şi abnegaţia depusă a autorului de-a fi o sursă bine informată şi documentată.
Astfel, programul elaborat „Bătălia pentru Transnistria” - „Go For Transnistria”(GFT Rom), reprezenta deja o precupare în rezolvarea chestiunii transnistrene(?!) a profesorului Iulian Chifu.
Pentru o serie de publicişti din România: „întreaga activitate desfăşurată de Iulian Chifu în zonă produce reale satisfacţii serviciilor ruseşti”. Pentru că planurile de bătălie puse pe hârtie de Chifu pot fi oricând utilizate de duşmanii statului român, în stil propagandistic, dar şi ca instrumente de compromitere publică pe plan european. Totodată, să nu uităm de nobilul „Planul trilateral pentru rezolvarea problemei transnistrene”, lansat la Chişinău- plan comun al societăţii civile din R. Moldova, România şi din Ucraina, nu a adus soluţii noi decât cele deja expuse de diverse laboratoare afiliate la targetul politic al Ucrainei, Rusiei sau Moldovei. Şi mai puţin al variantei preşedintelui Băsescu.
Breşele financiare ale unui strateg al proiectelor eșuate
Implicarea consilierului parlamentar Iulian Chifu în încâĺcite afaceri politico-financiare din spaţiul Republicii Moldova au fost scoase la iveală de presă.
Într-un Raport al Curţii de Conturi pentru anul 2005, făcut public, se dezvăluie faptul că Centrul pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning, împreună cu Fundaţia Academică Petre Andrei din Iaşi şi Asociaţia pentru Democraţie au prejudiciat Departamentul pentru Relaţii cu Românii de Pretutindeni cu o sumă de 1.734.680.000 lei.
Că acestea au stat sub etichetele „Centrul pentru Democraţie“ din Iaşi, Fundaţia Academică „Petre Andrei“ din Iaşi (FAPA) sau Centrul pentru Prevenire a Conflictelor& Early Warning (CPC&EW).
În toate proiectele nefinalizate sau defectuos duse la capăt la care a participa Chifu, se întâlnește aceeași ecuație: un grup restrâns de persoane care au distribuit clientelar sume mari de bani publici, pe criterii cu totul străine interesului național al României.
Consilierul parlamentar este un personaj al strategiei, ce crede că aceasta este un „concept teoretic pentru practicieni”. Până acum, el a ieşit din logica antagonică a strategiilor tradiţionale şi a văzut că trebuie depusă o contribuţie proprie în orice un proiect, destinat zonelor neacoperite de școala geopolitică românească.
De la acoperirea parlamentară şi guvernamentală la ceva mai mult?
Numele lui Iulian Chifu, actualmente, consilier al senatorului PNL, Norica Nicolai, în ceea ce priveşte problematica spaţiului ex-sovietic este strâns legată şi de Teodor Meleşcanu, dar şi a prim-ministrului Călin Popescu-Tărâceanu.
Nu doar din simplu motiv că aceştia ar fi într-o coabitare strategică cu directorul executiv al firmei NOVACOM din Rusia, care este şi fost şef al masoneriei ruse şi bănuit a fi o cutie de rezonanţă a SVR-ului. Să nu uităm că în atenţia CSAT din România a existat un „caz Meleşcanu-Nicolai-Chifu-Kondiakov“.
Faptul că un important personaj rus care a intrat în legătură cu actualul ministru al Apărării a României, înainte ca acesta să fie numit la Minister, în iulie 2006, pune multe semne de întrebare. Prezenţa lui Kondiakov alături de Tărâceanu, Meleşcanu, de Norica Nicolai şi de consilierul Iulian Chifu crează un cerc liberal conjugat la liberalul Putin. Ministrul Meleșcanu are o pasiune pentru un ”fir roșu” spre Moscova, inclusiv în solicitările de exerciții militare comune româno-ruse, uitând că România este angajată la o alianță militară occidentală, care este privită de Kremlin ca un ”dușman vital”.
Este curios, dacă „firul roşu” pe linia Kondiakov a fost instalat și de această dată de Meleşcanu sau poate deja de fecundul expert pe spaţiul ex-sovietic Iulian Chifu. Faptul că PNL a încercat să își creeze partide corespondente sau extensii în R. Moldova, prin deputatul basarabean Vitalia Pavlicenco, este un alt proiect elaborat de Chifu și eșuat pe Axa Bucuresti - Chisinau/Tiraspol – Moscova. Vitalia Pavlicenco a insistat pe coalizarea şi unificarea liberală moldovenească prognozată de linia Tărâceanu-Meleșcanu-Chifu-Nicolai. Iar mai târziu s-a aflat că la Chișinău au intrat în aceeași familie liberală cu Rusia Unită a lui Vladimir Putin. Chiar dacă liderul liberal, Norica Nicolai s-a arătat idignată de faptul că presa a dezvăluit despre intrarea în contact cu personaje ”liberale” din sfera politică a Moscovei. (Amintim că vicepreşedintele PNL Norica Nicolai, în perioada 24 - 26 septembrie 2006, a fost într-o delegaţie la Chişinău, din care au mai făcut parte Teodor Meleşcanu, Cristian Buşoi, Ionuţ Popescu şi Ionel Palar, ocazie cu care s-am întâlnit cu majoritatea partidelor liberale din Republica Moldova şi a încheiat un acord parlamentar cu Partidul Moldova Noastră).
Că polul liberal n-a mai fost inaugurat și că deputatul Vitalia Pavlicenco a rămas o voce controversată în parlamentul Moldovei, iar autoritatea acesteia( simbolul PNL-Moldova) s-a prăbușit în alegerile locale din 2007,-nu au periclitat prietenia Nicolai-Chifu-Pavlicenco. Și să nui uităm că amica lui Chifu și Nicolai își solicita dosarul de la serviciul de securitate a Moldovei în lipsa unei legi a lustrației sau insistă să se facă publice listele cu cetățenii români basarabeni dând apă la moară guvernării comuniste în campania de discreditare statului român.
Frauda ”liberală” fie prin proiect sau ca în cazul nepoatei Norica Nicolai care a votat o lege în locul mătuşii dar cu asentimentul ei, -este reperată ca o normalitate.
Astăzi liberala Norica Nicolai pretinde la funcţia de ministru al justiţiei iar Iulian Chifu aspiră la șefia românilor de pretutindeni,- semn că personajele politice care comit sau acceptă frauda sunt solicitate pentru înalte funcţii.
2009 un an electoral ca şi 2005
În comunitatea intelectuală românească se vorbeşte despre faptul că la funcţia viitorului şef de instituţie a statului român responsabil cu diaspora tot mai mult se insistă pe nominalizarea consilierului parlamentar Iulian Chifu.
Dacă este să ne amintim bine anul 2004, el a fost pentru România, dar şi pentru Republica Moldova un an al prefacerilor politice, cu consecinţe pe termen lung.
România, la nivel politic, în acea perioadă, prin guvernarea PSD a sprijinit în mod prioritar gruparea primarului Serafim Urechean, Blocul Moldova Democrată, care la nivel financiar sprijinul s-a reflectat în proporţia sumelor de bani acordate proiectelor pe o anumită „filieră“ în Republica Moldova. Cum ecuaţia accederii în parlamentul R. Moldova va avea mai multe necunoscute-sprijinul poate fi diversificat, dar se poate marşa pe aceaşi grupare clientelară tradiţională. Mai ales că există elementul Chifu pe linia PSD-PNL.
Nu ne vom mira, dacă vechile proiecte, expirate în electorala din 2005, vor reapărea pe agenda priorităţilor financiare pentru unii factori de decizie de la Bucureşti.
Rusia şi Marea Neagră: legenda merge mai departe
Pentru că spațiul destinat R. Moldova și regiunea separatistă transnistreană fac parte din spațiul post-sovietic, iar MAE al României și-a propus să trateze semnalele din Răsărit printre priorități, expertul consacrat Estului și-a reorientat oportunitățile.
Seminarii și sesiuni destinate Rusiei și Uniunii Europene la care personajul Iulian Chifu este o prezență notată. De exemplu, la 31 martie – 1 aprilie 2006 Institutul de evaluări strategice și analiză din Rusia împreună cu Institutul Europei al Academiei de Știință al Rusiei a desfășurat o mare conferință științifică-practică cu tematica «Marea Mediterană-Marea Neagră- Marea Caspică: între Marea Europă și Marele Orient Apropiat».
În cadrul conferinței s-au dezbătut probleme actuale ale regiunii Marea Mediterană-Marea Neagră- Marea Caspică în sfera politică și economică și perspectivele de activizare a cooperării țărilor, care intră în Organizația de Cooperare Economică a Mării Negre.
În timpul sesiunilor conferinței au participat importanți experți ruși și străini, oficialități, inclusiv colaboratori ai Ministerului afacerilor externe a Federației Ruse, Consiliul de securitate al FR, reprezentanți ai misiunilor diplomatice dintr-o serie de state.
La rubrica de invitați primul pe listă apare Sergiu Celac, care a reprezentat Grecia și Centrul Internațional de cercetări a Mării Negre,iar la numărul patru îl descoperim pe Iulian Chifu(România) în calitate de expert independent. Pentru documentare fiecare poate accesa siteul: http://www.isoa.ru/confer2004-2.php
În loc de final
Parohia ”liberală” a României a călcat pe aceeași greblă și a lansat aceleași personaje controversate în spațiul moldav pentru a promova niște proiecte, din care aceștia și-ar trage procente electorale. Din păcate sau din fericire, acestea au eșuat în implementarea lor.
În context, liberalii români au tras un alt ”fir roșu” prin Chișinău și de această dată Meleșcanu, Chifu, Tărâceanu, Nicolai s-au amăgit că au surprins plăcut Kremlinul. Problema este cum se explică aceștia și ce strategie inovatoare au compus?
Până una alta, expertul Iulian Chifu a edificat doar proiecte sociale și poltice care au prejudiciat imaginea României, care au adus daune și au compromis instituțiile statului român, dar au ajutat adversarii externi.
Dacă a fost o curea de transmisie, o cutie de rezonanță sau o simplă eroare de program academic-timpul le va arăta și va face lumină.
Nota presa.md: Andrei Bodrug a absolvit Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Istorie și Filozofie, specializarea politologie. Mai apoi și-a susținut diploma de magistru în politologie la aceeași instituție. În prezent activează în Irlanda.