Presa occidentală: Preşedintele României Traian Băsescu manifestă o atenţie fără precedent pentru situaţia românilor din stânga Prutului
07.01.2008
Subiectul reconstituirii statului român în frontierele sale interbelice revine discret în viaţa publică din România. Potrivit comentatorilor postului de radio Deutsche Welle, preşedintele roman Traian Băsescu manifestă “o atenţie fără precedent pentru situaţia românilor din stânga Prutului”.
Subiectul reconstituirii statului român în frontierele sale interbelice revine discret în viaţa publică din România. Potrivit comentatorilor postului de radio Deutsche Welle, preşedintele roman Traian Băsescu manifestă “o atenţie fără precedent pentru situaţia românilor din stânga Prutului”. “Băsescu a declarat anul trecut că intenţionează să condamne Pactul Ribbentrop-Molotov. Desigur că nu poate fi vorba numai de un gest simbolic, de vreme ce înţelegerea dintre Hitler şi Stalin mai fost o dată condamnată de Parlamentul de la Bucureşti, după 1990. Se pare că Preşedintele Traian Băsescu doreşte mai mult decît beneficiile unei simple şi neangajante retorici patriotice. O confirmare este faptul că, în noaptea de Revelion, aflat pe o mare scenă în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, Preşedintele Traian Băsescu a făcut din nou trimitere la Basarabia, spunînd că îşi îndreaptă gîndurile către cei care, “fără voia lor”, se află în alte state şi regimuri politice, aşa cum sînt românii din Republica Moldova”, susţin sursele citate. Potrivit acestora, în genere, relaţia dintre Bucureşti şi Chişinău a devenit extreme de tensionată în ultimul timp. “Guvernul de la Chişinău a expulzat în anii trecuţi mai mulţi diplomaţi acuzîndu-i de spionaj, anul trecut a cerut rechemarea altui diplomat bănuit de corupţie, iar către sfîrşitul anului a expulzat doi preoţi ortodocşi din România care aveau parohii în Republica Moldova. Toate aceste acte de nervozitate au fost amplificate de polemica pe tema originii aşa numitei “limbii moldoveneşti”. Relaţia dintre Biserica Ortodoxă Română şi cea din Rusia a dublat însă mereu relaţia politică dintre Bucureşti şi Chişinău şi de aceea expulzarea preoţilor, săvârşită de autorităţile civile şi nu religioase, arată un grad înalt de implicare al Moscovei în politica Republicii Moldova şi care nu se limitează la problema Transnistriei”, consideră analiştii Deutsche Welle.