Tradiţii de Bobotează la români

09.01.2008

Botezul în Iordan al Domnului Isus Christos este serbat azi de ortodocşi şi de greco-catolici. Evenimentul religios a dat naştere unor prilejuri de serbare, în care tradiţiile creştine se amestecă cu cele precreştine. Slujba Bobotezei a fost oficiată în catedrala patriarhală ortodoxă din Bucureşti de Preafericitul Daniel, iar cea din catedrala arhiepiscopală majoră din Blaj, ea a fost oficiată de Preafericitul Lucian.

În Constanţa, arhiepiscopul ortodox al Tomisului, Teodosie, a sfinţit apele Mării Negre. Înaltul prelat a aruncat crucea de lemn în valuri, iar o serie de tineri s-au aruncat în apele îngheţate pentru a scoate crucea. Ei cred că vor fi binecuvântaţi tot anul pentru fapta lor.

În comuna Horea din judeţul Alba, are loc vergelatul pomilor. Crengile uscate sunt tăiate de tineri, care sunt răsplătiţi cu vin. Etnologii spun că ritualul provine din epoca dacică. Crengile uscate reprezintă anul vechi, de care ne-am despărţit, iar vinul are rolul de element purificator al anului nou.

În comuna Chintelnic din judeţul Bistriţa-Năsăud, este ziua Hâzilor. Tinerii mascaţi merg, în sunet de petrecere, pe la casele sătenilor, pentru a goni spiritele rele.

În Cluj-Napoca, preoţii sfinţesc apele izvoarelor şi fântânilor, prin turnarea de apă sfinţită în biserică. Există şi o tradiţie, la izvorul din Pădurea Făget, de la Sfântul Ion, unde oamenii spun că tinerii necăsătoriţi care beau apă sfinţită pot să îşi viseze ursitul. Din păcate, a fost pierdută o altă tradiţie. În perioada interbelică, de Bobotează, episcopul greco-catolic organiza o procesiune până la podul aflat acum în apropierea Monumentului Rezistenţei Anticomuniste, din Piaţa Operei Maghiare, unde sfinţea apele Someşului. Acum, sfinţirea apei este oficiată doar în catedrala de pe Bulevardul Eroilor.

În staţiunea Straja, din judeţul Hunedoara, Boboteaza este oficiată pe schiuri. Preotul ortodox a plecat pe schiuri la izvorul de la cota 1700, de unde a luat apă, pe care a adus-o la crucea din apropierea pârtiei de schi de la cota 1500, unde a sfinţit apa. Mii de turişti s-au adunat pentru a participa la Boboteaza de pe pârtie.

Tot în judeţul Hunedoara, pe Valea Jiului, vânătorii se ascund azi de preot. O veche tradiţie spune că duhurile pădurii trăiesc în animale, iar cei sfinţiţi astăzi le alungă. Astfel că vânătorii stropiţi au apă sfinţită nu vor avea noroc tot anul.

În judeţul Arad, mii de oameni s-au adunat la mănăstirea Bodrog, cea mai veche mănăstire ortodoxă din România. După slujbă, preoţii au sfinţit apele Mureşului.


Autor: Claudiu Pădurean
Sursa: http://www.presa.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2